ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bună dimineața și la mulți ani! 
 
Azi, în ziua Sfântului Ștefan, tragem linie și spunem: ne-am bucurat în ciuda lor! 

Colindele au fost colinde, horele s-au încins, lumea a jucat, s-au comportat ca în toate vremurile de Sărbătoarea Nașterii Domnului; au stat la mese unii lângă alții, au ciocnit paharele, s-au îmbrățișat, s-au simțiți familii, prieteni, amici! 

Mizeria morală a autorităților a fost pusă ștergător de pantofi, ghete, cizmoace, în afara caselor, la intrare și fiecare s-a mai șters odată pe ele! Pentru că așa merită! Într-o țară cu datini străvechi de mii de ani! Nu se schimba nimic! Nu se clintește nici o datină! La loc de cinste au stat candelele aprinse și icoanele vechi, moștenite din familie! Paharele au fost pline, cozonacii aburind au umplut cu mirosul lor cămările, vinul fiert cu aromele lui a curs pe la nasul tuturor! 

Bucurie! Atât! 

Televizoarele au fost închise, colindele au inundat spațiul nostru, al tuturor! Până și descreștinații s-au filmat cum tăiau porcii, în speranța că vor mai prinde un vot, două, din alea pe care le-au pierdut în totalitate! 2%! 
Au înțeles că aici, în Romania "proastă, săracă, neșcolită, needucată", nu merge să o arzi dubios cu sexomarxismul! Așa că, au ajuns în decadența clipei și au mâncat niste șoric pârlit din curtea cuiva de la sat! Neinteresant, dar grăitor! Nu merge, măi, descreștinaților, altfel! 

Nu funcționează nimic în afara de datină si tradiție! Tobele din dansul colindelor urșilor a trezit Bucovina la viață și cu mic cu mare, s-au încins horele, cu țuică fiartă și miros de cuișoare! Aburindă, printre obrajii roșii de gerul zăpezilor venite din cămările Domnului! 

Bunicile, cu tulpanele albe, mirosind a lavanda și iasomie și-au suflecat mânecile și au înfățat mesele în culoarea zăpezilor de pe munte, "alea de bune", scoase din cuferele vechi, special pentru praznicele Împărătești! Pentru că, nu-i așa, până și ștergarele sunt alea ale Domnului! Dacă în timpul anului, îndrăznești să ceri un ștergar din ăla, din cufar, rămâi trăznit doar de privirea bunicii!