COLINDA LUI EMINESCU cântată de Oana Sârbu
Colindele ne vestesc Nașterea Domnului
de peste 2000 de ani. Ele trebuie să răsune în casele românilor dinainte
de Crăciun și până la Anul Nou.
Colindele ne vestesc Nașterea Domnului
de peste 2000 de ani. Ele trebuie să răsune în casele românilor dinainte
de Crăciun și până la Anul Nou.
Regretatul artist Sorin Dumitrescu, fondatorul Editurii Anastasia, care și-a și botezat fiica Anastasia (Înviere), a plecat la Domnul ieri, 22 decembrie, chiar de Sfânta Anastasia, și la 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Pictorul Sorin Dumitrescu - fondator al Fundației Anastasia - a decedat la vârsta de 78 de ani.
O veste cumplită a zburătăcit în incinta Televiziunii, în care mă aflam împreună cu grupul meu: Armata a deschis focul în Piața Palatului! Vestea țâșnește ca un gheizer iar primele întrebări curg șuvoi. Împotriva cui? Cine a tras? Ordinul de la cine a pornit?
Anul acesta s-au împlinit 68 de ani de la trecea în eternitate a lui Nicolae Labiș, cel numit de Eugen Simion „buzduganul unei generații”, un luptător pentru idealul poetic de a readuce poezia acolo unde îi era locul, ca prim mesaj pentru libertate.
Mai mulți eminescologi afirmă că data de naștere reală a lui Mihai Eminescu este 20 decembrie 1849 . Memorialul Ipotești notează 1849, dec. 20. Dată prezumtivă a nașterii lui Mihai Eminescu, trecută de poetul însuși în registrul – album al Junimii.
Poetul Nichita Stănescu a murit în urmă cu 41 de ani, la 13 decembrie 1983. Cel considerat cel mai mare poet român al secolului XX a murit la vârsta de 50 de ani.
Academia Română a salutat, miercuri, „deciziile recente luate de către importante instituții ale statului român, legitime și oportune, în fața amenințărilor reale, deosebit de periculoase la adresa democrației românești și a valorilor europene”
Astfel profesorii de universitate, în loc să-și caute de treabă, fac politică; profesorii de licee și de școale primare asemenea; ingineri, medici, scriitori, muzicanți, actori chiar, toți fac politică, pentru a parveni. Și acesta e răul cu desăvîrșire mai mare.
Multe din adresările lui Călin Georgescu pe TikTok reluau idei publicate și de ActiveNews, despre naționalism și patriotism, războiul din Ucraina și România, ideologia de gen și agresiunea LGBT asupra familiei, falimentul unei clase politice reprezentate de personaje amorale și precare, și altele
În urmă cu doi ani, pe 31 octombrie 2021, se stingea în condiții spitalicești neelucidate, cel mai probabil în urma „protocoalelor criminale Covid”, colega noastră Elena Solunca, delicata publicistă de la Academica, revista Academiei Române
În domeniul medical, cei mai mari binefăcători ai omenirii au fost medicii creștini-trăitori, convinși de existența lui Dumnezeu. Printre aceștia la loc de cinste se află și foarte mulți medici români, profesori universitari, personalități recunoscute și pe plan internațional.
Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile. Înainte de descoperirea insulinei, diabetul era o afecțiune fatală. Unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai științei medicale a fost Nicolae Paulescu.
Citiți Cine sunt BLM-iștii din România. Bezna minții: Irina Cajal, fiica fostului președinte al federației evreilor și succesorul lui, Aurel Vainer, sunt acuzați de „antisemitism” pentru omagierea inventatorului Insulinei, Nicolae Paulescu. Ce răspunde Academia Română
Războiul straniu împotriva ființei și memoriei acestei școli științifice de valoare internațională a început devreme și pare să nu se fi încheiat nici astăzi. Școala sociologică a lui D. Gusti s-a născut, în tinda Marii Uniri, la Iași
Prelegerea cu care își deschide, în anul 1902, cursul de Fiziologie se numește „Generația spontanee și darwinismul în fața metodei experimentale”. În anul 1905, ține trei lecții faimoase: „Finalitatea în biologie”, „Materialismul”, „Suflet și Dumnezeu”.
Neîndoielnic, sunt mai multe nașteri miraculoase pe pământ la această dată. Dar am ales trei, trei nașteri care au urcat pe culmile nemuririi poporul român. Și toate sunt din Țara Moldovei.
Muzeul de Istorie din Siret, un muzeu local cu o vechime de peste 150 de ani, a fost desființat și reînființat sub denumirea de „Muzeul de Istorie Siret - Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina”.
La mulți ani ActiveNews! La cei 11 ani de lucrare cu elanul cumințeniei luptătoare îi facem urarea de viață lungă spre triumful înțelepciunii păstrătoare de care este atâta nevoie într-o lume care-a alunecat așa de înfricoșător pe panta declinului.
Mai ceva ca în Parlamentul European. Ce timpuri trăim! E curios cum se propovăduiește libertatea omului de a fi pe rând bărbat sau femeie, sau găină, sau câine, dar se limitează, pe ceas, libertatea de exprimare!
Mulți însă înclină a admite că această dezbinare nu este decât o farsă, cu totul neserioasă în esență, de vreme ce nici pe unii nici pe alții nu-i doare capul de îmbunătățirile și reformele ce le promit. În ajunul alegerilor însă e practic de-a se despărți în două
Nu există vecin, mic sau mare, care să nu aibă sub stăpânire-i câte un fragment al acestui popor, pe care caută a-l absorbi; nu există unul deci ale cărui interese să nu ne fie opuse pân-la un grad oarecare.
La congresul literaților din Viena am văzut reprezentată România de un domnișor, anume Djuvara, care nici literat e, nici vrun om acătării, un biet omușor de pe la Brăila, iată tot...
Sunt filologi, juriști sau istorici, dar se cred (și vai!, sunt și crezuți) mai ales și cu asupra de măsură teologi: iată un tipar deja consacrat printre cei care formează "elita intelectuală" a ceea ce se crede (și iar vai!, mai este încă și crezută) dreapta românească.
Situația este similară cu cea a sistemelor antirachetă Patriot (șapte achitate, patru primite, din care unul donat Ucrainei) a căror achiziție a provocat în anul 2019 o creștere a deficitului bugetar într-atât încât România nu se mai poate încadra în deficitul stabilit de
La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, inginerul, pilotul și pionierul mondial AUREL VLAICU s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord.
Tragedia din familia lui Octavian Lazăr Cosma este de nedescris. Pe vremea când Octavian avea doar 7 ani, părinții lui au fost împușcați în cap de unguri. Mama, pentru că mai mișca, i-au tăiat gâtul cu baioneta.
Are o imensă activitate profesională și publicistică și a primit, între altele, Medalia „Mihai Eminescu” (și brevet), conferită de președintele Republicii Moldova și Medalia „Eminescu Ziaristul” oferită de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.
Amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizația economică e muma celei politice. Când cineva e conservator în principiile economice ar fi obligat a fi și în principiile politice.
Miercuri, 28 august 2024, Congresul Național al Istoricilor Români a fost deschis la Chișinău de acad. Ioan-Aurel Pop. Președintele Academiei Române prin susținerea prelegerii „O paralelă între două țări ale Țării: Transilvania și Basarabia".
La 1 septembrie 1944, la Valea Mare, județul Argeș, România, se stinge din viață Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, comuna Tîrlișua, județul Bistrița-Năsăud), romancier, dramaturg și academician român
Limba română este întâietoare pe acest pământ și a fost, dimpreună cu toate celelalte limbi ale planetei, adeverită de Duhul Sfânt la cincizecime. S-o vorbim, s-o slujim, s-o sporim după puterile noastre acolo unde ne-a „dăruit nouă duhul a grăi”!
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidențiat, joi, la sesiunea festivă organizată cu ocazia Zilei Limbii Române, că nu se poate discuta vreodată de reducerea orelor de Limbă și literatura română, menționând că a auzit că există o inițiativă în acest sens în Ministerul Educației
Interviu cu Academicianul Eugen Mihăescu. Co-producție: MetropolaTv și CristoiuTv. Realizator: Cora Muntean
In Memoriam Prof. Univ. Dr. Acad. Gh. Buzatu, reunim astăzi, 23 august, într-un singur articol, mai multe materiale oferite în exclusivitate portalului Ziariști Online de regretatul istoric, căruia îi resimțim acut lipsa vocii sale blânde dar tunătoare prin substanță, în aceste momente
În noaptea de 20 spre 21 august 1972, pleca la Ceruri ziaristul, poetul, scriitorul, gânditorul, academicianul Nichifor Crainic, mult-pătimitor în închisorile bolșevice pentru Crezul lui: NAȚIONALISMUL CURAT, ORTODOX.
Academician, profesor universitar, critic și istoric literar, Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut la 20 august 1920, în București. A absolvit cursurile liceale la Școala Centrală din Capitală, apoi a urmat studii muzicale la Conservatorul
La 20 august se împlinesc 49 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Nichifor Crainic, unul dintre cei mai mari poeți și gânditori ortodocși cu crez profund naționalist. Marele teolog Nichifor Crainic, fost deținut politic timp de 15 ani, a fost profesor universitar, academician și ziarist.
În 6 august 1924 s-a născut pictorul român Ion Pacea, în munții Pindului (Grecia), dintr-o familie de negustori macedoneni. Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Artă al României, iubitori de artă, colecționari pasionați, critici și istorici de artă ar trebui să marcheze centenarul nașterii sale.
În anul 1714, Dimitrie Cantemir devine membru în Societas Scientiarrum Brandenburgica, ulterior cunoscută sub numele de Academia din Berlin. La 11 iulie 1714, Academia îl acceptă în rândurile sale și îi acordă diploma de membru.