IPS Teofan: ”Învierea lui Hristos reprezintă un mesaj al bucuriei, pentru că moartea nu are ultimul cuvânt”
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
Patriarhul Daniel a hotărât, după ce a văzut dezbaterea despre lipsa psalților la cel mai important pelerinaj din Moldova, ca la pelerinajul cel mai important pe care în găzduiește Arhiepiscopia Bucureștilor psalții să fie la locul lor, la strană.
În fiecare an, Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași atrage zeci de mii de pelerini. Însă, alături de credincioși, observăm și prezența politicienilor, care vine uneori cu o nuanță de oportunism electoral.
În această perioadă, Hramul Sfintei Parascheva a adunat în Iași sute de mii de credincioși din întreaga lume ortodoxă, veniți să se închine la sfintele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Intelligentsia, mizând pe diversitatea gândirii (dar și a ortografiei: Iisus a pierdut un i ), ne spune că numai oamenii simpli pupă moaștele, că numai „gurile știrbe” se pleacă să sărute mâna ierarhilor, în totalitate corupți păcătoși.
Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva aduce împreună, la Iași, pelerini din țară și din străinătate. Împreună închinători, împreună rugători, pelerinii formează tabloul viu al celor care, căutând pe Dumnezeu, dobândesc și bucuria comuniunii, și întărirea în dreapta credință.
Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc și marchează hotarul dintre vară și toamnă.
Arhiepiscopia Iașilor organizează, pe 8 septembrie, Festivalul Familiei, ediția a IV-a, în Parcul Expoziției din Iași, în intervalul orar 11:00-20:00. Evenimentul se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv, în preajma sărbătorii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, model de familie creștină.
Rugăm, de asemenea, pe Dumnezeu să ne lumineze mintea și inima pentru a alege oamenii cei mai potriviți pentru a conduce destinul Țării: oameni cu frică de Dumnezeu, cu atașament față de valorile familiei, cu dragoste de semeni – prieteni sau dușmani.
Mi-am
dat seama că pe lângă noi preoții, trec oameni sfinți, pe care îi
ignorăm, din nesimțire sau grijă deșartă.
Oamenii râd că proștii, și nu
realizează credința și curăția lor.
Duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00, la Iași a avut loc Pelerinajul „Calea Sfinților”. Pelerinajul adună anual ieșeni și credincioși din toată țara, precum și ierarhi, monahi și preoți atât din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cât și invitați din alte eparhii din țară și străinătate.
O frumoasă tradiție păstrată de mulți ani în istoria Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași a fost împlinită și anul acesta, cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Racla cu moaștele Sfintei a fost purtată pe umeri de un sobor de 32 de preoți,
Iașul se pregătește pentru a primi, ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerini din țară și din străinătate.
În această perioadă, timp de cinci zile, municipiul Iași devine centrul cântului bizantin din țară, adunând renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice ce vor susține concerte
Părintele Pimen Vlad din Sfântul Munte Athos vine din nou în Țară și va participa la Iași la o seară duhovnicească cu tema „Despre Credință, Nădejde și Dragoste” pe 28 septembrie, de la ora 18.00, în incinta Centrului de evenimente AGORA
Sâmbătă, 10 iunie, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț a fost oficiată Sfânta Liturghie și Parastasul la împlinirea a zece ani de când marele duhovnic, părintele Justin Pârvu a trecut la cele veșnice.
Ceremonia de întronizare a avut loc în 2008, la Catedrala Mitropolitană din Iași, după slujba Sfintei Liturghii – și a fost săvârșită în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către un sobor de 32 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de peste 5.000 de credincioși.
În zi de Duminică, 11 iunie 2023, se organizează la Iași un nou marș al celor ce promovează atitudini împotriva firescului și o ideologie dezumanizantă.
În perioada 1-31 martie se derulează Luna pentru viață 2023 cu tema „Viitorul este pro-viață”. În mod tradițional, aceasta culminează cu Marșul pentru viață, eveniment ajuns la a XIII-a ediție la nivel național și la a X-a ediție în Iași.
Șaisprezece ani de detenție nu au reușit să îl abată de la crezul său duhovnicesc: credința puternică în Dumnezeu și speranța în renașterea poporului pentru care și-a jertfit tinerețea și viața. Mănăstirea „Sfinții Mihail și Gavriil” Petru Vodă a fost, prin el, un adevărat bastion de rezistență împotriva relativizărilor în materie de credință și morală
În calendarul Bisericii noastre, în ziua de 26 ianuarie este pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Acest moment va fi marcat în mod deosebit la Iași, în Catedrala Mitropolitană, unde se află spre închinare sfintele sale moaște.
Într-o emisiune de la România TV, filantropul George Becali a făcut referiri la Cazul Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală. Latifundiarul din Pipera este convins că nimeni nu i-a înscenat nimic și că Dumnezeu a îngăduit totul
Mă întreb retoric - domnul Vasile Bănescu chiar crede că prin astfel de cuvinte și atitudine întreaptă pe cineva? Sau nu a găsit Duhul lui Dumnezeu în miile de cărți pe care le-a citit?
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Părintele Constantin Sturzu, a anunțat luni printr-un comunicat oficial, faptul că Preotul Calistrat Chifan nu mai are dreptul să slujească pe durata cercetărilor
Cu rugăciunile și purtarea de grijă a Sfîntului Paisie Velicicovschi a văzut lumina tiparului cartea pe care am visat-o încă de acum mai bine de un sfert de veac, de cînd am găsit în corespondența sa relatările autobiografice ale sfinției sale.
Nu credeam că am să ajung să fac pe seama asta o serie, dar se pare că nu am de ales! Cel puțin până căderile preoților (nu doar vedetă) nu o să mai mire pe nimenea! Și asta o să se întâmple mai iute decât credeți căci vremea când „preoții o să fie ca mirenii, iar mirenii, ca dracii” a venit!
Deși de ani de zile se bate toba la posturile TV și pe site-urile progresiste preferate de Vasile Bănescu că Biserica este și trebuie să rămână separată de Stat, când este vorba de judecarea propriilor slujitori, potrivit canoanelor și regulamentelor BOR
Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost dedicată anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț
Peste 20.000 de români au luat parte la procesiunea Calea Sfinților de la Iași, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Paisie de la Neamț, eveniment impresionant la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul
Mănăstirea nemțeană Văratec își așteaptă pelerinii și închinătorii duminică, 9 octombrie, la slujba de resfințire a bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de opt ierarhi ai Bisericii noastre, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Astăzi, sâmbătă, 8 octombrie 2022, de la ora 6.00, a început pelerinajul la Sfânta noastră Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Primii din miile de pelerini din întreaga țară așteptați la Iași pentru a aduce un prinos de recunoștință Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Cuvios Paisie, au și ajuns pentru a se ruga la moaștele sfinților.
Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași este dedicată anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog,
IBMF - cel mai mare festival de acest tip din lume -, este o realizare excepțională a Arhiepiscopiei Iașilor condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Felicitări!
Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul S.S.M./P.S.I.-S.U., a achiziționat un defibrilator cardiac pe care l-a amplasat în curtea Ansamblului Mitropolitan, pe tabloul de informare turistică situat în fața Catedralei.
Părintele Radu Bogdan Diaconu avea 44 de ani și a făcut infarct în camera de hotel în care era cazat, în urmă cu două zile, scrie Ziarul de Iași. Înmormântare va avea loc duminică în comuna Dumbrăveni, județul Suceava
Activiștii homosexuali au adus copii și foarte mulți tineri în prima linie a manifestației lor din Iași, unde au cerut legalizarea „căsătoriilor” homosexuale, bisexuale și transsexuale.
Primarul Iașilor, Mihai Chirică, a aprobat pentru azi un marș organizat sfidător de homosexuali chiar de Duminica Familiei Creștine, fără avizul DSP.
Inconștința primarului Mihai Chirică poate costa chiar pielea homosexualilor și sănătatea ieșenilor și chiar a tuturor românilor din țară, având în vedere rapiditatea cu care se transmite această boală și faptul că în general la aceste manifestări pidosnice
La sfârșitul acestei săptămâni, după doi ani de suspendare provocată de restricțiile cauzate de pandemie, va avea loc Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Iașilor