Gen. brg. r. Aurel Rogojan: Generalul Ciucă – meteoritul din politica românească
Potrivit „Europa Liberă România”, Armata României avea, la 31 martie 2022, un efectiv de 1300 generali, incluzându-i și pe cei din Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit „Europa Liberă România”, Armata României avea, la 31 martie 2022, un efectiv de 1300 generali, incluzându-i și pe cei din Ministerul Afacerilor Interne.
Spațiul aerian românesc poate trece sub control NATO, pentru asigurarea apărării colective, în condiții de amenințări la adresa securității naționale și/sau ale securității NATO, potrivit unui proiect de lege inițiat de MApN
Ultima brazdă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupația trupelor nazisto- horthyste odată cu victoriile obținute de Armata Regală
De Ziua Armatei, ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc, în Ardeal, la Carei chiar de ziua Regelui Mihai, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale
Ministerul Apărării Naționale ne-a explicat foarte clar că milioanele de euro cheltuite de România pentru instruirea piloților ucraineni sunt o investiție fix pentru securitatea națională.
Kievul dorește ca Polonia și România să intervină activ, atât în propriul spațiu aerian, cât și peste vestul Ucrainei.
Clujul a fost eliberat de sub ocupația horthistă la 11 octombrie 1944, în urma loviturilor combinate ale Diviziilor 18 Infanterie și 2 munte române și a Corpului 104 sovietic.
Structuri ale Armatei Române pot trece temporar sub comandă străină, pentru desfășurarea unor operațiuni militare pe teritoriul țării, se arată într-un proiect de lege al MApN care se duce la vot în Parlament pentru adoptare.
Pe 8 octombrie 1878 Armata Română, victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei. Așa sună povestea oficială despre revenirea soldaților români de pe front.
Avem în popor înțelepte vorbe și expresii iar una potrivită pentru situația aceasta ar suna: „Nu te baga unde nu îți fierbe oala”.
În discursul său video de miercuri seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit încă o dată României pentru sistemul Patriot furnizat și, luând ca argument atacul din cursul nopții, care s-a petrecut foarte aproape de frontieră.
Mareșalul Ion Antonescu: „Nicio putere străină, n-are dreptul să se amestece în politica noastră internă” • Carl Clodius: „Exploatarea economică sistematică a țării eșuează din cauza rezistenței mareșalului”.
NATO își mobilizează resursele și planurile strategice în anticiparea unui potențial război total, după cum a declarat generalul-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al NATO.
Ia pastila SRS: Riscă România să devină parte a Războiului dintre Rusia și Ucraina? Riscă acest lucru și celelalte state din NATO care acordă ajutor gratuit Ucrainei în acest război?
În numai două luni, trupele ungare au comis 22 713 atrocități (919 omoruri, 1 126 schingiuiri, 4 126 bătăi, 15 893 arestări, 124 profanări, 78 devastări colective, 447 devastări individuale), printre care masacrele de la Trăznea (263 cetățeni uciși sau răniți), Ip (157 copii, femei, bărbați exterminați), Camăr, Păușa, Ciumurna, Șimleul Silvaniei, Huedin
Multă lume va fi remarcat o bizarerie de proporții în cartea lui Nicolae Ciucă: militarul pur-sînge aproape a sărit peste cel mai dramatic moment din cariera sa, unul care a bătut Nassyria sau Afganistanul: Revoluția din decembrie 1989.
Pe 17 septembrie 1944 începea bătălia de la Oarba de Mureș, care a durat 20 de zile, până pe 6 octombrie 1944. Românii au plătit cu viețile a 11.000 soldați forțarea Mureșului și cucerirea punctelor fortificate
Încă o persoană ucisă de viitură a fost descoperită duminică intr-o localitate din Galați. Este vorba de un barbat care a fost gasit înecat în apropierea unei stații de autobuz.
Militarii români au ajutat la salvarea de vieți. Trupe de specialitatea „Geniu” - instruite pentru executarea de poduri și pontoane - s-au mobilizat pentru intervenții în zonele calamitate, a spus, sâmbătă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Monahul Paulin a fost deținut politic timp de 22 de ani, dintre care aproape 20 numai la Aiud. Iată mărturia lui despre Aiud și sfinții lui:
Pompierii sunt sărbătoriți începând din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane, în bătălia din Dealul Spirii.
Un TAB al Armatei a făcut accident în plină zi, în localitatea Ovidiu, din Constanța. În imaginile surprinse de un șofer se vede cum, la intrarea în sensul giratoriu, transportatorul blindat se izbește din plin de o mașină.
Ucraina le-a cerut miercuri țărilor vecine membre NATO să doboare rachetele și dronele rusești care vizează ținte în regiunile sale din vest, relatează AFP.
La 11 septembrie/30 augist 1877 a avut loc a treia bătălie de la Plevna, una dintre cele mai mari bătălii ale Războiului de Independență a României, informează Istoria Zilei.
O dronă rusă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova lovea „obiective civile și infrastructura portuară” de peste Dunăre, în Ucraina. De asemenea, în Letonia, o dronă rusă a căzut sâmbătă în apropiere de orașul Rezekne.
Asta nu o face pe Ucraina albă ca zăpada. Ucraina nu e nici democrație, nici necoruptă, nici echilibrată, nu-și iubește minoritățile, și nu vorbesc de minoritatea rusă, ci despre cea română.
Era a treia cedare făcută într-un singur an, după ce pierduserăm la Est, Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța și la Vest Ardealul de Nord, fără niciun foc de armă.
Legendarul scriitor și erou Radu Theodoru, care a împlinit anul acesta 100 ani, ne invită azi la o dublă lansare de carte. Redăm anunțul său: Prieteni,
Pictor, sculptor, ilustrator și autor de benzi desenate, Valentin Tănase s-a născut la 6 septembrie 1954, la Iași, potrivit muzeulbucurestiului.ro, transmite Agerpres, într-un documentar cultural de azi.
România e condusă de două partide ai căror lideri pot fi etichetați drept luptătorii invizibili. Marcel Ciolacu are certificat de luptător în revoluție într-un oraș în care nu a fost revoluție. Iar Nicolae Ciucă a luptat într-o bătălie care nu a avut loc, în Irak
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul forțelor aeriene ale vecinilor săi europeni pentru a distruge valurile de rachete și drone rusești care au lovit din nou masiv țara sa luni, relatează Agerpres și AFP.
Pe 24 august 1918, la Bârlad, trecea la Domnul căpitanul aviator Vasile Craiu, cel care, la 23 de ani, devenise cel mai tânăr comandat de escadrilă din istoria aviației românești.
În dimineața zilei de 22 August, trupele rusești erau la 20 km de Bolgrad, 10 km de Bârlad și 5 de Bacău. Dezastrul total se apropia cu pași repezi, iar pe front armatele române, în fața retragerii germane se predau sau atacau pe germani.
In Memoriam Prof. Univ. Dr. Acad. Gh. Buzatu, reunim astăzi, 23 august, într-un singur articol, mai multe materiale oferite în exclusivitate portalului Ziariști Online de regretatul istoric, căruia îi resimțim acut lipsa vocii sale blânde dar tunătoare prin substanță, în aceste momente
Pe 22 august 1917, în bătălia de la Varnița și Muncelu, cădea eroic la datorie Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română.
În noaptea de 20 spre 21 august, trupele a patru țări semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Republica Socialistă Cehoslovacă, pentru a-l depune din fruntea țării pe Alexander Dubcek, liderul Partidului Comunist din această țară
Centrul de Comandă și Control Mobil al NATO a mutat radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25 și echipa tehnică de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România, anunță Comandamentul Aerian Aliat al NATO.
O „Senzațională excursie la Insula Șerpilor cu luxosul vapor de pasageri Principesa Maria", după cum sunau reclamele în vara anului 1935…
În 1917, armata României avea circa 460.000 de militari, înzestrați cu echipament modern cumpărat din străinătate și instruiți de misiunea militară franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-ar fi instruit corpul diplomatic să pregătească o întâlnire cu țările NATO vecine ale Ucrainei, printre care și România, pentru a le propune crearea unui fel de alianță.