3 februarie: Sfântul și Dreptul Simeon; Sfânta Prorociță Ana
Sfântul și Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 3 februarie, era un om drept și credincios, care aștepta, ca și alți evrei, venirea lui Mesia.
Sfântul și Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 3 februarie, era un om drept și credincios, care aștepta, ca și alți evrei, venirea lui Mesia.
La fel ca tovarășul său, cuceritorul de Facebook Vasile Bănescu, fostul preot alungat din Germania Radu Preda, la unison cu gurista de canale media de „calitate” Ramona Ursu, aruncă „pe jgheab”, ca la un ordin, imprecații la adresa Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, și a presei libere din România.
Dar așa am știut în 2019 așa am făcut! El are vina lui că mi-a scris, deși era căsătorit, eu sunt de vină că mi-am ales greșit "îndrăgosteala" - "Deșertăciune a deșertăciunilor " zice Eclesiastul
Tinerii mărturisitori ai credinței, prin cuvânt și faptă, iubitori de rugăciune și de acțiune, sunt misionari ai Bisericii în societatea de azi.
Surse de la Patriarhia Română au avut amabilitatea e ne transmite, în exclusivitate - mai ales după articolul de azi dar și, cel mai probabil, pentru că ActiveNews a întreprins o documentare temeinică a subiectului legat de prima Mitropolie a Bisericii Ortodoxe Române
„Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?” (Matei 22, 12).
Vă propunem o abordare documentată a acestor subiecte, o evaluare a perioadei pe care o traversăm, soluii la provocările spirituale adresate de acestă criză, o dezbatere liberă despre situația actuală și răspunsuri la întrebări care vă tulbură pacea sufletească, argumentate cu precizări ale specialiștilor din diferite domenii.
Adrian Singurov nu este recunoscut ca fiind preot de către nici o patrarhie ortodoxă din lume și nici de către Statul Român, așa cum se arată într-o adresă a Secretariatului de Stat pentru Culte
Jurnalista Cristina Leordeanu a publicat astăzi pe contul ei personal de Facebook o postare scurtă și la obiect privind încercările la care este supus Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. O redăm integral împreună cu fotografia aleasă de ea:
Lucrare prezentată la Conferința științifică națională cu participare internațională: "Biserica Ortodoxă și implicațiile sale în procesele educativ-culturale din spațiul românesc în secolul al XIX-lea – secolul al XXI-lea”, Universitatea de Stat din Moldova
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a aflat în Iordania cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului pe stil vechi, și a fost prezent la minunea întoarcerii apelor Iordanului, râul în care Mântuitorul Iisus Hristos S-a lăsat botezat de proorocul Ioan.
Astăzi, când la nivel european și mondial se vorbește despre un document de identitate unic, electronic și biometric, denumit momentan generic Pașaport vaccinal, și când tehnologia a inaugurat deja în Europa microciparea populației la
În dimineața zilei de 13 ianuarie 2021, la primele ore ale dimineții, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a trecut la cele veșnice înconjurat de familie și câțiva apropiați, cu nădejdea în Hristos Cel Răstignit și Înviat.
Trinitas, focar de erezii... Vi se pare că s-a mers prea departe? Nici vorbă! Circul de-abia începe.
E greu de înțeles cum a fost posibil ca, după scandalul produs de hulele lui Dorel Vișan la adresa credinței și a preoților ortodocși, de la Holistic Fest, postul Trinitas să reia cu nonșalanță aceleași rătăciri, aprobate cu zâmbetul pe buze de jurnalistul Cristi Gava.
Ortodoxia nu-l încape, e mult prea strâmtă. Pentru că Predania/Tradiția e vetustă, nu e adaptată la "viață", el are vocația înnoirii.
„Fumatul nu-și are niciun rost. Este un capriciu prostesc, o pângărire a buzelor, o năucire agonisită din voia cea pervertită, o iritare mare și inutilă a nervilor, o ceață cu care ne acoperim de bunăvoie, o moleșire a întregii ființe. …”
Tradiția sfântă ca la Bobotează să participe cei mai importanți oameni ai statului român care să arunce Cruci în Dâmboviță pentru a fi prinse de credincioși, nu se mai respectă la București, deși spațiul larg din zona Bibliotecii Naționale ar fi permis acest lucru.
Părintele Constantin Galeriu (1918-2003) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
Biografia neconvențională și uimitoare a unui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, care a moștenit de la iluștrii săi înaintași pildele dârzeniei și ale demnității, dar și ale nobleții, ale iubirii necondiționate și ale milosteniei, punând în lucrare harismele încredințate lui de Domnul.
Principesa Ileana a României, devenită ulterior Maica Alexandra, s-a născut pe 5 ianuarie 1909, fiind fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria și dobândind prin naștere titlul de Principesă a României
Mântuitorul nu avea nevoie să se boteze precum avem noi, dar Botezul Său devine temelie a botezului nostru. Noi ne botezăm spre viață nouă, curățindu-ne de tot păcatul, inclusiv de păcatul strămoșesc. Iisus nu avea nevoie de botez, fiind și Dumnezeu.
Sărbătoarea Botezului Domnului, unde dintre cele mai mari sărbători ortodoxe, se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Sfânta Treime, și totodată, Mântuitorul
Ieromonahul Eftimie Mitra, călugărit de vrednicul de pomenire Părintele Justin Pârvu la Mănăstire Petru Vodă și acum aflat la Schitul Sfinții Români din Hunedoara, a realizat o analiză pertinentă cu privire la Cazul Șoșoacă-Lazarus-Barză pe care o prezentăm integral în continuare:
Teologul Nichifor Crainic vorbește de "noaptea simțurilor" explicând această formă de asceză severă cu încetarea sau diminuarea activității simțurilor până la mortificarea trupului, a poftelor și a patimilor lui...
La o casă, sunăm la interfon, cineva ne deschide. Intrăm tiptil, să nu apară vreo namilă de câine, ceva. Batem la ușă. Apare un nene mustăcios, foarte șucărit, privindu-ne chiorâș, mișcând sprâncenele în sus pe rând.
E foarte greu să te desparți de Părintele care a fost sufletul manifestațiilor pentru libertate din ultima perioadă dictatorială cât și parte din cele postdecembriste, de după 21 decembrie 1989, demonstrație anticomunistă la care a participat direct.
La articolul despre incendiul misterios care a afectat locuința mitropolitului Mihail Longhin Jar din actuala Ucraină un cititor ne-a făcut mai multe observații interesante pe care ne vedem obligați să le dăm curs, spre publicare, potrivit cererii sale.
Propunerea Cancelaria Sfântului Sinod pentru două teme, omagială și comemorativă, pentru anul 2024, este argumentată în special prin creșterea accelerată din ultimii ani a numărului de oameni afectați de bolile clasice și de adicții multiple actuale.
Monahul Filotheu Bălan, cunoscut exeget, editor și autor de lucrări patristice, fost secretar personal al Părintelui Justin Pârvu, în încheierea predicii de Sf. Vasile cel Mare, s-a referit și la problema fierbinte a României, în ziua de azi și, probabil, și de mâine: vaccinurile. Redăm aici fragmentul de final, transcris, cât și în format audio.
Mitropolia Basarabiei, singura instituție națională din interbelicul românesc reactivată la răsărit de Prut, a cunoscut în 2023 o dinamică ascendentă atât prin înființarea de noi parohii, cât, mai ales, prin revenirea la ea a zeci de parohii rurale și urbane care au părăsit jurisdicția abuzivă a Patriarhiei Moscovei
Biserica Ortodoxă, prin prisma legăturilor strânse cu ființa națională și în calitate de obstacol în calea oricărui tip de dictatură, dar și a faptului că aproape jumătate dintre creștinii ortodocși trăiesc în Rusia, a devenit ținta predilectă a globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Locuitorii din Râșnov strâng semnături pentru ca un monument funerar din cimitir să fie dat jos, atât de mult i-a enervat ceea ce reprezintă. Este vorba despre un monument ce înfățișează doi bărbați goi, aflat în Cimitirul Ortodox din Râșnov.
Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic al bisericii creștine. Sfântul Stefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa creștină pentru toți creștinii.
Numai prin înțelegerea misterului nașterii Pruncului Iisus, omul poate afla rostul existenței sale pământești și ținta pe care trebuie să o urmeze, asemenea celor trei magi în căutarea Pruncului. Iisus s a născut într-o iesle săracă, în sălașul dobitoacelor
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis Pastorala de Crăciun, intitulată „Nașterea Domnului sărbătorită în cântările Bisericii”.
Vom vorbi despre semnificațiile duhovnicești ale Nașterii Domnului, tradițiile creștine de Crăciun, colinde, brad, Moș Crăciun, și evenimentele care au marcat sărbătoarea în ultimii 34 de ani.
E un pelerinaj al Luminii, cu icoana Pruncului Iisus, în care preotul e Crai de la Răsărit, păstor, înger vestitor al minunii. Așa e de sute de ani. Oamenii Îl primesc pe Hristos în case și în inimi. Preoția e taina cea minunată a dăruirii lui Dumnezeu lumii.
Împodobirea pomului de Crăciun, simbol al Pomului Vieții, în ziua Înainteprăznuirii Nașterii Domnului, 20.12.2023, când cântăm în troparul sărbătorii „că Pomul vieții în peșteră a înflorit din Fecioară”, în biserica ortodoxă română din Charleroi.
Se apropie Marele Praznic al Nașterii Domnului, timp de grație pentru a ne pregăti, curățindu-ne mai întâi trupul prin post și rugăciune spre a-l împodobi cu virtuțile definitorii pentru cei botezați în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.