Pelerinul Român: Am văzut și eu un film...
Fie ca așa să fie și să rămână mărturia noastră în vecii vecilor!
Fie ca așa să fie și să rămână mărturia noastră în vecii vecilor!
„Tronos este mai mult decât un cor sau un grup psaltic, este „o stare”, așa cum îi place Protopsaltului nostru să îl definească. Este unul dintre cele mai apreciate coruri din România
Dincolo de răfuielile creatorului filmului cu autoritatea eclesială, transpare dincolo de vălul gros al durerii, minunea unirii lui Dumnezeu cu oamenii, sublimitatea preoției, adâncul vocației, sfințenia Bisericii dincolo de imperfecțiunile slujitorilor ei, smerenia lui Hristos dincolo de mândria tiranică a stăpânilor.
În duminica a douăzeci și doua după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Luca, un fragment din capitolul al XVI-lea, versetele 19-31, în care Domnul Iisus Hristos relatează pilda a doi vecini, un bogat nemilostiv și un sărac nemiluit
Bunicele gârbovite stăteau la ușa Bisericii de la patru dimineața, împovărate cu sacoșe, mai mari și mai mici, cu pomană pentru cei adormiți. Preotul apare mai târziu, pe la cinci și ceva, de mila lor, să nu le țină prea mult în frig,
Articol din 3 noiembrie 2022: La nici 12 ore de la depunerea Scrisorii la Palatul Patriarhiei, România a fost zguduită de un cutremur de peste 5 grade Richter. Un semn despre care trebuie să se țină cont.
Iar n-am înțeles... că nu vor banii noștri cash, ci vor să scoată Harul din Biserici, prin POS și QR... ei și Lui Hristos ar vrea să-i facă identitate digitală... la acea identitate se vor închina mulți, nu la Hristos Euharistic...
Mi-am
dat seama că pe lângă noi preoții, trec oameni sfinți, pe care îi
ignorăm, din nesimțire sau grijă deșartă.
Oamenii râd că proștii, și nu
realizează credința și curăția lor.
Există documente istorice clare, elocvente, din cel puțin trei surse diferite, independente, care ne descoperă calitatea (statutul ori vocația) lui Cloșca de preot. Apartenența la preoție a lui Cloșca a fost menționată de o publicație maghiară, la scurt timp după ce acesta a fost executat înaintea lui Horea.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Teodosie, s-a pronunțat împotriva „sărbătorii” Halloween-ului și a măsurilor „Marii Resetări”, între care se numără și eliminarea plăților cu bani reali. „40% dintre români nu au card.
In jurul meu, numai fețe prietenoase, CTP-ule. Creștini. Români. Singuri, in grupuri sau cu familia. De toate vârstele, de la copii de-o șchioapă pana la bătrâni cu barba alba și bunicute, mai ales bunicuțe, cuminți.
La aniversarea a 101 de ani de la nașterea unui veritabil Apostol al Bucureștilor, Părintele Ierodiacon Visarion Iugulescu, Arhimandritul Hariton Negrea de la Petru Vodă, unul dintre ucenicii săi dar și ai Părintelui Justin Pârvu,
Nimeni nu poate citi aceste volume fără să simtă prezența reală a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop IOACHIM GIOSANU, care aduce în față o suită de portrete ale preoților, monahiilor și monahiilor ce formează un tot unitară.
Una dintre cele mai frumoase definiții ale lui Dumnezeu este în Evanghelia după Ioan, unde ni se spune: „Dumnezeu este iubire”(Ioan 4, 16). Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el.
Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată în altarul exterior al Catedralei Patriarhale de Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania, din Biserica Ortodoxă a Greciei.
După cum am relatat ieri, se confirmă un nou sfânt mărturisitor al închisorilor comuniste, Părintele Constantin Sârbu de la Biserica Sapienței, deshumat săptămâna trecută după ce se umpluse întreaga strada de bună mireasmă de la moaștele sale sfinte.
Scrisoarea Mitropolitului Vladimir al „Întregii Moldove” adresată Patriarhului BORu, a stârnit diverse comentarii pe internet, dar și speranța vagă a unor internauți de revenire a Mitropoliei Moldovei de la Chișinău în sânul BOR, sau de reunire a R. Moldova cu România.
Este ca și cum zicem în zilele noastre: când omul s-a vaccinat mai trebuie să se vaccineze și încă o dată și încă o dată și la anul și la anul celălalt. Adică devine un rău multiplu. Și răul acesta dacă nu este oprit dintr-o dată, el produce consecințe în viața omului. Adică deja îl caracterizează.
A luat-o pe arătură Cetepeul, în tentativa disperată de a mai ridiculiza nițel credincioșii. Comparația pe care a făcut-o e aberantă.
Pe Dealul Patriarhiei din Capitală au poposit începând de sâmbătă, 21 octombrie 2023, primii pelerini și închinători care au dorit să primească și în acest an binecuvântarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
În ziua de 18 octombrie, Biserica îi sărbătorește pe: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca; Sfântul Mucenic Marin cel Bătrân; Cuviosul Iulian; Sfinții Mucenici Gavriil și Chirmidol; Sfântul Sfințit Mucenic Mnason.
Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2023 au adus la Iași un număr record de pelerini, comparativ cu anii anteriori.
Te-am găsit greu pentru ca nu căutam unde trebuie, și doar știam ca in întuneric nu găsești niciodată nimic, decât cel mult un picior de masă cu fluierul piciorului sau o piesă de Lego cu talpa goală…
Românii sunt aștepați mâine, la hramul Sfintei noastre Cuvioase Parascheva, la Iași dar și în bisericile din întreaga țară. Vă oferim pentru azi o filmare inedită de la Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, din 14 octombrie 1956, prezentată la TVR.
Se ducea spre biserică pentru o înmormântare, când a fost zărit de un grup de unguri locali. L-au luat la bătaie cu pumnii, cu picioarele, i-au rupt părul din cap. Apoi i-au înfipt o țepușă în gât. I-a luat apărarea doar un jandarm român.
Peste 175.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva începând de sâmbătă, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană, iar 7.000 de credincioși sunt acum la coadă.
Florin Palas: Părinte Valerian, în fața fricii și a panicii ce pare că a cuprins poporul nostru, ce mesaj ați avea de transmis românilor?
Peste 140.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva începând de sâmbătă, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană.
Memoriul, obținut de redacția noastră din surse curate de la Patriarhie, are drept obiect, în principal, reactivarea mitropoliei Tomisului și readucerea jurisdicției mitropoliei Tomisului în dreptul ei istoric, administrativ și teritorial-numeric, potrivit canoanelor 4-7 ale Sinodului I Ecumenic și jurisprudenței bisericești universale și românești.
Să vă ierte DUMNEZEU pe voi cei care vă credeți interesanți, deștepți, evoluați, cunoscători, superiori în ignoranța și necredința voastră sau cum vă mai credeți voi astfel încât considerați că vi se cuvine să judecați.
„Cei ce practică hipnotismul, yoga, ocultismul, spiritismul, magia albă, magia neagră și orice exerciții transcendentale, ne-creștine, se canonisesc ca și vrăjitorii, fiind opriți de la Sfânta împărtășanie până la 10-20 de ani, ca și ucigașii (vezi Sfîntul Vasile cel Mare, 65,72).” -
Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD): Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință pe baza rasei, naționalității, etniei, limbii, religiei, precum și orice alt criteriu care
Peste 30.000 de persoane au trecut, în 24 de ore, pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a se închina și ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Într-unul dintre Psalmi, Arghezi îl ruga pe Tatăl ziditor: ”Nu lua în seamă cântecele grele/ Cu care tulbur liniștea de-apoi/ Sunt leacuri vechi pentru dureri mai noi/ Și cântă moartea în trâmbițele mele”
Nu ne mai surprinde afirmația că suntem în plin „război cultural”, în care credința este atacată prin orice mijloace.
12 ani a făcut în temnițele comuniste, trecând prin cinci închisori. Născută pe 28 iunie 1912, Elisabeta Rizea, țăranca dârză plămădidă parcă din argint viu, s-a dus la Ceruri, la frații ei din rezistența anticomunistă, în urmă cu 17 ani, pe 6 octombrie 2003.
Mihail Neamțu a transmis astăzi că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, îi „trimite mesaje” de „amenințare și hărțuire”. El cere, pe bună dreptate, ca Bănescu să fie demis „de urgență” de la Patriarhia Română
Omul este o mare taină * Naționalismul adevărat, ideea de națiune, de neam, nu poate fi decât o idee morală * Liiceanu cred că-i tare străin de credință * Intelectualitatea română de astăzi s-a îndepărtat de ortodoxie * Hristos e mereu nou * Trebuie să avem un stat cât mai creștin * Noi, românii, unim luciditatea latină cu sentimentul de taină răsăritean
„A băut Neamțu agheasmă?”, se întreabă Iulian Capsali pe internet oferind o filmare care circulă online cu titlul „BOR e infiltrată și distrusă din interior de Bănescu, Papahagi, Baconschi și Pleșu”. E foarte posibil.
Mărturia următoare, scrisă în urmă cu câteva ore de părintele Alexandru Lungu, ar trebui să facă înconjurul lumii, fiind o dovadă vie și de necontestat a unei minuni contemporane.