13 iulie 1990: MARȘUL ALB, cea mai mare manifestație anticomunistă post-revoluție. ”Am trăit o dramă istorico-politică”. GALERIE FOTO
Azi se împlinesc 34 de ani de la poate cel mai mare marș post Revoluție din România, organizat de Liga Studenților
Azi se împlinesc 34 de ani de la poate cel mai mare marș post Revoluție din România, organizat de Liga Studenților
Există momente în viată când omul devine animal. „Veniți, oameni buni, ei sunt criminalii, legionarii, țărăniștii etc. Vor să-l dea jos pe Iliescu și să-i pună pe ciocoi în funcții etc etc etc”
Știrea execuției sumare chiar în seara de Crăciun a lăsat un gust amar și participanților la evenimentele din decembrie 1989. Nu pentru aceasta ieșisem în stradă. Pentru ca regia să fie completă, după transmiterea mascaradei, tirul "teroriștilor" a amuțit.
În noaptea de 22 spre 23 decembrie, grupul din jurul lui Ion Iliescu se deplasează la Televiziunea Română unde se va finaliza programul politic al celor cărora generalul Victor Atanasie Stănculescu le oferise puterea.
Cu privire la asasinatul de la MApN comandat de agentul KGB/GRU Nicolae Militaru, ActiveNews va publica azi, în exclusivitate, un interviu cu supraviețuitorul masacrului, singurul civil aflat în ABI-urile USLA, Constantin Isac.
Scurtă cronologie a zilei de 22 decembrie, ziua în care Nicolae Ceaușescu este îndepărtat definitiv de la putere:
Deja trecuseră trei zile de la startul evenimentelor ce vor fi numite mai târziu, Revoluția Română din 1989. La Timișoara, apăruseră deja primele victime, primii decedați, dar și cei care au fost duși la crematoriul Cenușa din București pentru a fi incinerați.
În timp ce Nicolae Ceaușescu a plecat în Iran, Elena Ceaușescu, rămasă la București, a fost informată că s-au reluat confruntările în Timișoara. Conform stenogramelor de la Procesul Timișoara, Elena Ceaușescu a făcut o criză de nervi și a ordonat: „Trageți cu tunul în Catedrală, să terminați odată cu ea!”.
Procurorii militari care au întocmit Rechizitoriul prin care 14 persoane au fost trimise în judecată în Dosarul Mineriadei arată că, în luna mai 1990, inculpatul Adrian Sârbu, mogulul uns cu alifiile tuturor regimurilor, pe atunci șeful de cabinet al premierului FSN Petre Roman, a gândit un atac terorist asupra manifestanților din Piața Universității și a cerut ministrului Apărării să-i pună la dispoziție 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari
Colegul nostru Victor Roncea, redactorul șef al ActiveNews, a câștigat pentru a treia oară același proces cu patronul Humanitas, omul de afaceri Gabriel Liiceanu, fost candidat la Parlamentul României, susținător USR și membru GDS.
Ideea stupefactiei din primul paragraf nu ne apartine noua, ci lui Liiceanu insusi, care in motivele de apel a solicitat „sa se aiba in vedere stupoarea” cu care „a citit prima fraza din motivarea propriu-zisa a judecatorului fondului, in care acesta sfatuieste reclamantul 'sa dea dovada de o mai mare toleranta'”.
În timp ce Führerul european și argații de aici vor să ne ducă la vaccinare ca pe vite la abator, și să ne țină și în continuare cu măștile pe față, unele state americane au decis deja: Măștile jos!
Liberalii nu au fost mereu gașca liberticidă și coruptă, abonată la sinecuri guvernamentale cu care avem de-a face în prezent. Îmi amintesc de
Cei care după revoluție 90 aveam o vârstă ne amintim de izbucnirile de violență din 1990 ale actualului Sistem – cu Iliescu și FSN atunci la vârf – împotriva PNȚCD.
Cum avem alegeri în România, cum scoate capul de la cutie și agitatorul comunist Mihai Șora. Dacă anul trecut, în toamnă, înaintea alegerilor
Cine ar fi putut să bănuiască imediat după asasinarea soților Ceaușescu că astăzi vom ajunge unde suntem. Că fiul unui securist torționar va fi prim-ministru, că un om al Securității va fi și el timp de un deceniu președintele țării iar azi va candida nerușinat la Primăria Capitalei, și câte și mai câte... Și totuși,
Istoricul Marius Oprea scrie într-un editorial publicat de Mediafax că reprimarea violentă de către mineri a manifestațiilor anticomuniste din Piața Universității de acum 30 de ani a însemnat o pată pe obrazul României, anulând simpatia mondială de care se bucurau țara și poporul în primele luni după Revoluție.
Fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității în dosarul „Revoluției din decembrie 1989", informează Procuratura într-un comunicat.
Mai multe persoane publice au avut luări de poziție contradictorii cu ocazia zilei de naștere a ex-președintelui român, Ion Iliescu.
Într-un articol din Dilema lui Pleșu, Andrei Cornea, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social,
Istoricul Marius Oprea, autorul celebrei cărți „Moștenitorii Securității”, spune că fiii și fiicele foștilor securiști au preluat sistemul părinților lor și îl duc mai departe.
Rareori avem conștiința trecerii printr-un moment istoric. De regulă suntem prea grăbiți să înțelegem ce se întâmplă.
Pe 21 decembrie s-au împlinit 28 de ani de la evenimentele din București care au dus, în final, la căderea regimului Ceaușescu
Jugănaru Dumitru, împușcat la Timișoara pe 17 decembrie 1989, a fost uitat din pomelnicul morților înșirat în ordonanța de clasare a Dosarului Revoluției.
În timp ce evenimentele politice centrale monopolizează întreaga agendă publică, la nivel popular problemele se acumulează fără să-și găsească o rezolvare, societatea împărțindu-se în tabere. Această situație este reiterată într-un articol al ziarului Cotidianul.
Liderul Alianței Noastre România, Marian Munteanu, a participat la o emisiune electorală de la Realitatea TV, unde a explicat principalele direcții ale formațiunii sale politice.
Marian Munteanu afirmă că formațiunea pe care o reprezintă se „sprijină” pe alegătorii care doresc ca prin votul lor să participe la „o schimbare în bine” a țării și care „nu vor să-și abandoneze nici credința și nici valorile, nici drepturile".
Cotidianul.ro a intrat în posesia unor documente din "Dosarul de Securitate" al lui Marian Munteanu și demonstrează că așa-zisul text al "Angajamentului" publicat de Ramona Ursu în Adevărul este un fals.
După anunțarea primelor rezultate date de "exit poll"-uri, care confirmă victoria PSD la nivelul Bucureștiului,
NU este doar vina unor primari faptul că autoritățile locale funcționează prost.
Jurnalista Oana Stănciulescu a reacționat la valul de acuzații aruncate asupra lui Marian Munteanu
Primul ministru al culturii de după 1990, Andrei Pleșu
La Revoluţie au fost uciși 1.142 de oameni. Ei n-au fost ţinte din carton, au fost din carne, sânge și oase. Şi au strigat de durere, când moartea i-a lovit.
Antonie Popescu este, alături de Diana Hatneanu, avocatul care s-a luptat pentru redeschiderea anchetei privind evenimentele din iunie 1990 – Dosarul Mineriadei.
Cred că ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii între aprilie şi iunie 1990, reprezintă unul din cele mai triste momente ale istoriei noastre recente.
Moartea violentă a unui politician dâmbovițean, ca și așa-zisele știri care au anunțat și, parțial, comentat, evenimentul în sine