Răzvan Constantinescu: CUM CREEZI O CRIZĂ ALIMENTARĂ ÎN ȘAPTE PAȘI?
1. Inventezi tot felul de boli ale animalelor și, pentru câteva exemplare care ar prezenta simptome asemănătoare, ucizi sute de mii.
1. Inventezi tot felul de boli ale animalelor și, pentru câteva exemplare care ar prezenta simptome asemănătoare, ucizi sute de mii.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat astăzi ordinul de demitere a șefului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu
Fermierii sunt furioși pentru că plata subvențiilor întârzie în acest an nejustificat de mult. Dacă anul trecut la această dată aveau în conturi deja Ajutoarele Naționate Tranzitorii (ANT) în prezent nu se știe exact când vor fi achitate
România a ieșit în premieră pe primul loc printre marii importatori de produse agricole ucrainene, cu importuri totalizând 2,875 de milioane de dolari.
Cele mai importante societăți care au obținut deja aprobarea subvențiilor pentru recoltarea stufului au fost obstrucționate de la efectuarea recoltărilor de noul șef al APIA, liberalul Ionuț Lupu, care le-a blocat arbitrar plățile.
În timp ce specialiștii se plâng că Delta Dunării riscă să se transforme exclusiv în stufăriș, din cauza faptului că această plantă extrem de invazivă nu este recoltată, șeful din partea PNL al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face ceea ce unii numesc abuz în serviciu
„Exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată iar acum sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită”
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat, luni, într-o discuție cu fermierii, la Târgu Mureș, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marți, în cadrul Consiliului de Miniștri.
Transportatorii și fermierii din mai multe zone ale țării încearcă vineri să intre în București. Polițiștii i-au oprit deoarece nu au autorizație de protest. Participanții vor să ajungă în Piața Victoriei.
Sute de transportatori din toată țara participă, joi, la a doua zi de protest. Camioane din toată țara au pornit către București, pentru a se alătura angajaților firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei.
Mii de fermieri și de transportatori din țară au protestat, ieri, la București. Ei sunt nemulțumiți că taxele de drum sunt prea prea mari și carburanții foarte scumpi.
Mii de fermieri și de transportatori din țară vor protesta, în această dimineață, în fața Guvernului, unde vor ajunge cu tot cu utilaje agricole.
ACTUALIZARE: Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish, a informat în această după amiază ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook
Oamenii vor putea să vândă porci în perioada Crăciunului, pentru că Ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii 122/2023 va fi modificat, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Ungaria a convenit cu România, Slovacia și Bulgaria să interzică importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja piețele dacă Uniunea Europeană nu prelungește o interdicție care expiră la 15 septembrie.
România a importat 542,2 mii tone de produse agricole ucrainene în perioada 1 mai-30 iulie 2023. Acest lucru este dovedit de datele companiei române de consultanță AGRIColumn.
În ultima vreme , asistăm la o campanie furibundă a televiziunilor comerciale contra legumelor provenite din solariile și grădinile românilor. Indivizi care n-au crescut la viața lor un bostan vin la televizor cu „teste și analize”, făcute numai ei știu unde.
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicu Vasile, a declarat că terenul agricol din țara noastră este la fel de fărâmițat ca în 1907, când a avut loc răscoala țărănească, iar acest lucru îngreunează asocierea agricultorilor.
Perioada de grație de o lună acceptată de Comisia Europeană, în care importurile de cereale din Ucraina au fost stopate pentru cele cinci țări afectate de prețurile de dumping, printre care și România, nu a avut niciun efect în țara noastră.
Cele 30 de zile de suspendare a importurilor din Ucraina nu înseamnă nimic pentru fermierii români, blocați cu cerealele în hambare.
Comisia Europeană a adoptat, marți – 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Grăsani, cu burta scoasă mult la înaintare, cu badge pe piept și însoțiți de asistente cu picioare lungi, purtătoare de genți cu cine știe ce, schimburi de cărți de vizită, o engleză rusească și multe mașini scumpe, semn că războiul grîului nu-i tot una cu cel din Ucraina.
Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În aceste condiții, România rămâne singura „poartă de import” a produselor din Ucraina.
La 47 de zile după ce a susținut sus și tare că ANSVSA a prelevat și analizat 8.500 de probe din cerealele ucrainene și, culmea, toate au ieșit impecabile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a contrazis flagrant.
Apar primele incidente la protestul fermierilor! Jandarmii au încercat să-i blocheze pe protestatarii de la Vama Nădlac, astfel că au fost câteva momente de îmbrânceli între forțele de ordine și fermieri.
Fermierii din întreaga țară protestează, vineri, nemulțumiți de ”soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”.
Fermierii români lansează un apel la un protest național care se va desfășura pe data de 7 aprilie 2023. Mai multe organizații ale fermierilor s-au unit pentru a-și striga în stradă nemulțumirile.
Puteam să aleg din Carrefour: ceapă din Egipt sau ceapă din Franța, din Germania, iar dacă nu-mi plăcea niciuna, puteam să iau ceapă cu ochi oblici din Coreea de Sud. Am preferat o ceapă care semăna la culoare cu coroana lui Tutankhamon
Patru organizații din industria alimentară solicită Guvernului măsuri urgente de intervenție pentru a stopa pierderile din agricultură generate de concurența neloială din partea Ucrainei, care are acord de liber schimb cu statele UE.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sărit în apărarea ucrainenilor, susținând că a fost informat de ANSVSA că toate produsele lor sunt conforme. Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, susține însă că Daea minte de-ngheață apele.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, că în ciuda deciziilor UE, românii nu vor renunța prea ușor la carne.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că „nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alții”, precizând că românilor nu le plac, greierii, nici lăcustele, în alimentație, ci laptele și produsele pe care le putem realiza în România
Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională care se obține în baza diplomei de bacalaureat sau licență.
Nu știu dacă vă imaginați 200.000 de curcani de carne, 224 de mii mai exact, sunt o ditamai coloana de 75 de tiruri, aproape pe doi kilometri întinsă.
Petre Daea a participat, vineri, la Brăila, alături de secretarul de stat brăilean Sorin Moise, la o întâlnire regională pe tema Planului Național Strategic 2023-2027, la care au luat parte zeci de agricultori, transmite Adevărul.
Magazinul „Ograda bunicii” se laudă cu făina sa din „greieri mari fără aripi”, specificând la detaliile legate de valoare sa nutrițională, că ar fi extrem de bogată în proteine de înaltă calitate, dar și că, pentru cei mai pretențioși, aceasta este lipsită de gluten
„Dându-le copiilor astfel de produse nu facem decât să îi predispunem la o serie de boli cardiovasculare nu ca adulți, ci mai devreme în adolescență, la hipertensiune ca tânăr, până la tulburări metabolice, apariția diabetului, gutei etc ” - Lygia Alexandrescu, medic nutriționist
Asa vad eu decalogul taranului sarac versus decalogul taranului bogat (material si imaterial). Voi cum vedeti?
Decalogul taranului/tarancii sarace:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit cu noi precizări privind consumul de gândaci. Social democratul a afirmat că nu înțelege cum lumea poate consuma astfel de insecte: „Dumneavoastră ați văzut vreodată gândaci de bucătărie?”
Ministerul Agriculturii a publicat ieri seară un proiect de Ordonanță de urgență privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor