IPS Teofan: ”Învierea lui Hristos reprezintă un mesaj al bucuriei, pentru că moartea nu are ultimul cuvânt”
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
„Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face și Gavriil Harul Îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!”
Știm, desigur, că pădure fără uscăciuni nu există. Însă pătrunderea fenomenelor ezotertiste în chiar inima Mitropoliei Moldovei și amplificarea acestora prin intermediul purtătorului de cuvânt al MMB nu pot fi considerate evenimente marginale.
„Inima românului e mereu tânără, pentru că se înnoiește prin amărăciune. Cu cât simțiți această amărăciune, cu atât gândurile noastre sunt mai aproape de durerile voastre. Nu noi luptăm pentru apărarea Adevărului și a sufletelor noastre, ci Hristos este Cel ce luptă pentru noi și prin noi.”
Toată săptămâna o petrecea la masa de lucru și scria, scria, scria, scria... Duminica și în sărbători lăsa masa de lucru pentru Sfânta masă a Altarului.
Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizare Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.
"De acum Mesajul lui Dumnezeu, Cuvântul, S-a făcut Om, pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, înfățișându-ni-L pe Hristos, care cuprinde în sine atât firea dumnezeiască, cât și pe cea omenească."
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Constantin Sturzu, a informat că ÎPS Părinte Mitropolit Teofan a fost externat după ce a suferit o intervenție chirurgicală abdominală, legată de o afecțiune renală:
La articolul publicat de Victor Roncea privind dezbaterea legată de îndepărtarea psalților la Sfânta Parascheva - Dacă noi vom tăcea, la anul, la Sfânta, pietrele vor cânta. În apărarea Tradiției Bisericii și a psalților înlăturați din Sfânta Liturghie la Cuvioasa Parascheva - s-au iscat mai multe comentarii.
Dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru și fost deținut politic, fiica preotului și luptătorului anticomunist Boris Răduleanu, supraviețuitoare a infernului temințelor, a primit Crucea Moldavă din partea Mitropoliei Moldovei, în cadrul evenimentului lansării noii sale cărți
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, împlinește azi 65 de ani
Pe 18 octombrie 2024 se împlinesc 35 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Paisie Olaru, canonizat în rînd cu mai mulți sfinții mărturisitori ai temnițelor bolșevice urmând a fi proclamat sfânt în 2025.
Pe rețelele de socializare au devenit virale două videouri cu Crezul și Tatăl nostru rostite de zecile de mii de pelerini, împreună cu arhiereii și clericii.
Nu ar fi stricat ca susținătorii crimei avorturilor deghizați în pelerini dreptcredincioși să fi primit și o binemeritată lecție duhovnicească pe această temă.
Liturghia e mistagogie. Iar Dumnezeu a poruncit clar – ierarhia bisericească nu e o decizie democratică, modă culturală sau invenție umană – actele liturgice se săvârșesc exclusiv de către cei in-ves-tiți, adică aleși de El, cărora le dă un har special prin ierurgia de investire.
Și-a pus diavolul slujitorii să păzească poarta bisericilor. Dupa 2020 de ani, suntem în același loc, în care "s-au pus străjeri la poarta mormântului"! Ca și când Harul Domnului poate fi oprit, ca și când Duhul lui Dumnezeu poate fi dat la schimb!
Marea româncă Mariana Nicolesco a plecat la Domnul în urmă cu un an, în seara zilei de praznic a Sfintei Cuvioase Parascheva, sfânta mult îndrăgită de către artistă.
Recomandarea Sfântului Sinod: „Respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea depolitici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării.”
În ziua de 14 octombrie a anului 1641, moaștele Sf. Cuvioase Parascheva, aduse din Constantinopol, erau așezate cu mare cinste de domnitorul Vasile Lupu în Biserica Sf. Trei Ierarhi din
Muzica bizantină se cântă de protopsalți nu de coriștii laici de la Opera, unii atei și progresiști, ba chiar și sectanți, yoghini sau de alte confesiuni. Pe bună dreptate asistăm la revolta protopsalțiilor din întreaga tara cât și a credincioșilor ortodocși
„Sicriul de argint în care se afla un alt sicriu de lemn de chiparos au ars amândouă iar sfânta a căzut la pământ și nu numai că nu a ars dar nici nu s-au topit măcar pecețile care pecetluiesc moaștele încă de la Vasile Lupu și cari sunt de ceară.”
Aveam însă să înțeleg în timp și mai târziu… ce este mănăstirea. Dar Sfânta Parascheva îmi răspunsese de atunci, pe când nu eram încă pregătită să înțeleg: A fi călugăr este cea mai mare jertfă pe care omul o poate oferi lui Dumnezeu.
După atâtea momente istorice semnificative petrecute alături de poporul român, cred că n-am greși afirmând că Sfânta Parascheva a devenit româncă.
Site-ul Doxologia și Editura Doxologia, ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au pus la dispoziție numeroase mărturii despre minunile Sfântei Cuvioase Parascheva. Redăm și noi câteva dintre acestea:
Doar cel care merge și vede ce se întâmplă la Iași în aceste zile poate înțelege ca Natanael din Evanghelie, când spune: – Vino și vezi! Așteptarea înfrigurată a ajungerii la racla sfântă, care durează ore întregi de stat în picioare, este cuprinsă de o înaltă emoție pe care o înțelege doar cel care se împărtășește din bucuriile credinței.
O dată pe an. Se văd și Ele cu Sfânta lor. Apoi, ca niște biserici mici și luminoase, mergând tot cu fruntea înainte, te întreabă, grăbite, jenate, în care parte-i gara. Se retrag. Duc cu ele busuioc, iconițe ieftine pentru cumătre și vecini, agheazmă pentru casă și animale.
Intelligentsia, mizând pe diversitatea gândirii (dar și a ortografiei: Iisus a pierdut un i ), ne spune că numai oamenii simpli pupă moaștele, că numai „gurile știrbe” se pleacă să sărute mâna ierarhilor, în totalitate corupți păcătoși.
Rândul pelerinilor care așteaptă să se închine la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon depășește 6 kilometri
Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
La Iași a avut loc astăzi tradiționala procesiune oficiată cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Calea Sfinților”, care adună anual zeci de mii de pelerini și ieșeni în rugăciune
Miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 20.00, delegația sosită de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos a adus la Iași un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Pentru al 21-lea an consecutiv, baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost împodobit prin eforturile familiei Ion și Florentina Buștei din București
În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva aduce împreună, la Iași, pelerini din țară și din străinătate. Împreună închinători, împreună rugători, pelerinii formează tabloul viu al celor care, căutând pe Dumnezeu, dobândesc și bucuria comuniunii, și întărirea în dreapta credință.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împlinește astăzi, 15 septembrie, 33 de ani de când slujește Biserica în demnitatea de arhiereu. Pe 15 septembrie 1991, IPS Teofan era hirotonit arhiereu.
Dacă ieri toată presa locală din Botoșani scria, citând apropiați ai preotului Ioan Alupoaiei, că îndrăgitul părinte a murit la 62 de ani în urma unor probleme respiratorii, care, se spunea, ar fi fost generate de „sechelele Covidului”, astăzi propaganda fricii a hotărât că e mai bine să se anunțe că părintele a decedat din cauza „virusului West Nile”.
Întemeietor și prim egumen al Mănăstirii Pângărați, Sfântul Simeon, precum și Sfântul Amfilohie, cel care a condus mănăstirea timp de 56 de ani, fac parte dintre sfinții români cei mai cunoscuți și iubiți, lucrarea lor duhovnicească rămânând vie până astăzi.
Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în jurul anului 1590 într-o familie de răzeși din ținutul Neamțului. Numele său de botez a fost Vasile. Din tinerețe și-a îndreptat pașii spre Schitul Zosim de pe valea pârâului Secu, unde a învățat limbile slavonă și greacă.
Apărător neînfricat al credinței și patriei străbune, mare ctitor de locașuri sfinte, Ștefane Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne izbăvească din nevoi și din necazuri.
„Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales între bine și rău." - Părintele Justin
O zi cu multă lumină în suflet, întipărită și pe chipurile miilor de pelerini care au participat azi, 15 iunie, la slujba de pomenire a Părintelui Justin Pârvu. Românii, dintre care foarte mulți îmbrăcați în costume naționale, au venit să își cinstească Părintele