Organizația: Poporul Român

Cel mai frumos omagiu adus unei Doamnei Învățătoare. Sorin Poclitaru: Mâinile lor, numai oase și piele, Ochii lor blânzi, doar lumină și dor. Învățătorii nu pleacă, nu mor, Doar se transformă în lacrimi de stele...

„Aloo, Sorin?” Da, eu sunt. „Sa stii ca m am gandit si am o dorinta si o rugaminte.” Va rog, va ascult. „Vreau sa scrii o poezie pe care s-o reciti cand am sa mor, dupa ce vorbeste Parintele. Ca m-am gandit zilele astea si tare mult m-a miscat ca ti-ai adus aminte de mine.

152 de ani de la intrarea în veșnicie a Crăișorului Munților Avram Iancu - 10 septembrie 1872. Cine îl atacă pe Avram Iancu atacă România! Uitați-vă pe câmp românilor, suntem mulți și tari, că Dumnezeu e cu noi! BALADĂ: Pr. Gheaja, Arhid. Bucă și TRoNoS

Avram Iancu a fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor maghiare ale lui Lajos Kossuth, care au decimat în Transilvania circa 40.000 de români.

Maica Domnului Prodormița

Numai Maica Domnului ne va scăpa de urgie. Mărturii ale foștilor deținuți politici despre vremurile de ieri, de azi și de mâine. Ultimul Cuvânt al Părintelui Constantin Voicescu, răpus de Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 1997

Maicii Domnului îi place să stea la căpătâiul dureroșilor, la capătâiul suferinzilor, deși stăpânește întreg cerul și pământul. Este o enorm de mare greșeală așa cum spuneam, să nu-i ceri nimic! E foarte supărată pe acei care nu-i cer nimic. Ne rugăm

23 august: Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcopul de Lugdunum (Lyonului) și Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului, Sfântul Calinic, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Mucenic Lup și Sfinții 38 de Mucenici din Tracia

Auzind el de duhovniceasca înțelepciune creștinească, pe care o propovăduia Sfântul Policarp, episcopul Smirnei, a dorit-o mai mult decât toată înțelepciunea cea dinafară, făcându-se ucenic al Sfântului Policarp, iar mai ales al lui Hristos, dându-se cu totul la slujba lui Dumnezeu.

Academicianul Nichifor Crainic la aniversarea a 80 de ani, înconjurat de prieteni, între care Părintele Dumitru Stăniloae (dreapta imaginii) și Părintele Arsenie Boca împreună cu Radu Gyr (stânga imaginii)

Nichifor Crainic: Cei care vor vrea să știe cine am fost să mă caute în revista «Gândirea». Acolo sunt eu. Părintele Dumitru Stăniloae: Naționalismul, Ortodoxia și Crezul lui Nichifor Crainic (25 decembrie 1889 – 20 august 1972)

„Pe toate câmpurile de luptă, Ortodoxia ne-a însoțit ca un tainic acoperământ al Maicii Domnului… suntem prin credința noastră ortodoxă, moștenitorii Bizanțului, care a fost fața răsăriteană a aceluiași imperiu roman.” 

FOTO: Pictură de Constantin Lecca

9 august: 423 ani de la asasinarea mișelească a lui Mihai Viteazul Întregitorul. Cum și-au dat mâna puterile din Vest și din Est ca să-l ucidă pe Marele Voievod Întregitor. VIDEO: MIHAI VITEAZUL - FILMUL

Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (n. 1558 - d. 9 august 1601, Turda) a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi Domn al Țării Românești și, pentru o perioadă (în 1600), conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

FOTO: Poeta Zorica Lațcu, viitoarea monahie Teodosia, la absolvirea liceului. Fotografie din Colecția Mănăstirii Vladimirești.

† 8 august: 34 de ani de la nașterea în Ceruri a Maicii Teodosia (Zorica Lațcu) - Perla monahismului românesc și a poeziei detenției. Evocare făcută de mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu (VIDEO)

Zorica era dăruită cu harul de a aduce prin arta sa și pe alții la întâlnirea cu Dumnezeu. Ea știa să întindă cărări de simpatie de la o inimă la alta, adeverind că cel ce iubește poate multe. Poezia ei ne așează în misterul iubirii, stilul său, inconfundabil este de-o frumusețe clasică.

Fototeca Ortodoxiei Românești / Marturisitorii.ro

MORT PENTRU ROMÂNIA MARE. Prima prăznuire a Sfântului Alexandru Baltaga, decan al Sfatului Țării și martir al Unirii. Urmărit și executat de bolșevici pe 7 august: Mie, basarabeanului naționalist, îmi sunt cunoscute faptele ingrate ale arhiereilor ruși

Sfântul Alexandru: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluției și, pentru a o evita, am votat Unirea”. NKVD: „În anul 1918 a avut o atitudine dușmănoasă față de Rusia Sovietică, a fost membru [deputat] activ al Sfatului Țării, votând pentru dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică și alipirea la România”.

Să nu fim vinovați față de țara noastră! Strigătul lui Andrei Ciurunga - AUDIO INEDIT: Cahuleanul cu Eminescu în celulă - Cartea lui și Răstignire (28 octombrie 1920 - 6 august 2004)

Cahuleanul care a iubit România ca pe Maica Domnului, striga din închisoare, cu fruntea-n slavă: „Nu-s vinovat față de țara mea”. Dar noi, noi cum suntem? Am făcut tot ce puteam să facem pentru ea, pentru țara noastră, pentru copiii ei, duși acum, rând pe rând, la abatoarele holoinjectării? Noi nu tăcem!, scrâșnea Ciurunga. Și noi, noi de ce tăcem?

Schimbarea la față - de Teofan Grecul

6 august: Schimbarea la Față a Domnului și Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. ”Acesta este Fiul Meu preaiubit, în Care am binevoit; de El să ascultați”. 7 lucruri mai puțin cunoscute despre Marea Sărbătoare a Românilor

Schimbarea la Față este una dintre marile sărbători pe care românii le închină Mântuitorului. La eveniment au apărut două personaje-cheie, pe care Apostolilor le-a fost îngăduit să le vadă. Acestea sunt Moise și Ilie, profeți ai Vechiului Testament

”Așa am devenit legionar” – Monahul de la Rohia despre Noica, închisorile sale și moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, în Dosarele Securității. VIDEO: Părintele Mina Dobzeu despre creștinarea lui Nicolae Aurel Steinhardt (29 iulie 1912 – 30 martie 1989)

Anchetatorul meu – Simon se numea – evreu ca si mine, azi probabil e cel putin colonel in Securitate, ori in Israel, m-a batut intr-un mod bestial, ca sa cedez presiunilor; "nu iesi viu din inchisoare, daca nu te dai pe brazda si nu esti cu noi. Am sa te omor! Eu cu mana mea te distrug”.