Organizația: Poporul Român

14 mai 1742 -280 de ani de la trecerea la cele veșnice a protopopului brașovean Radu Tempea II, unul dintre primii cronicari români din Transilvania. EXTRAS din Gramatica Limbii Române, alcătuită în sec. XVIII - despre LATINITATEA românească

Părintele Radu Tempea s-a născut în 1691 și a trecut la cele veșnice pe 14 mai 1742, în Brașov. A studiat la școala de pe lângă Biserica Șcheilor, biserică unde de foarte tânăr și-a început slujba, mai întât ca dascăl, apoi ca diacon.

Previziunile unui român din Transnistria: „Noi, ca cetățeni, astăzi nu trebuim nimănui – poate doar teritoriile noastre! – și acordarea cetățeniei de către Rusia sau România, sau Ucraina, nu ne asigură că mâine nu ne vor ciocni cap în cap”

Autorul e născut în Dubăsari și locuitor al acestui oraș pînă în 1992 cînd a izbucnit conflictul armat de pe Nistru. În timpul conflictului, a luptat ca voluntar de partea Republicii Moldova, iar după cîștigarea confruntării militare de către separatiști a fost silit să se refugieze în Basarabia.

Foto: Dinu Lazăr

Ilie Bădescu: De treizeci de ani unealta statului este folosită de prea multe ori eronat, adesea nedrept și de multe ori cu acerbă încrâncenare împotriva persoanelor și a poporului. Despre raportarea la stat în vremuri de viclenie

Mulți blestemă statul când ar trebui să-i blesteme pe cei ce se folosesc de el și să lupte pentru readucerea lui la o dreaptă folosință. Nu securea e vinovată că un scelerat l-a lovit cu ea în cap pe un semen al lui. Ci sceleratul.