Plecarea lui Momi - Sculptorul Petru Alexandru Galai (28.05.1956 – 06.04.2025)
„Momi a plecat din viata asta in aceasta dimineata, in mod surprinzator si neasteptat, asa cum si-a si trait-o.... ”, a scris Ileana Galai pe Facebook.
„Momi a plecat din viata asta in aceasta dimineata, in mod surprinzator si neasteptat, asa cum si-a si trait-o.... ”, a scris Ileana Galai pe Facebook.
Artistul Rodion Gheorghiță, sculptorul craiovean care refăcea operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși, a trecut la Domnul, în urmă cu trei zile, în urma unui accident vascular cerebral, după un periplu trist prin spitalele craiovene. Sculptorul plin de vervă creatoare împlinea anul acesta 74 de ani.
A murit Vlad Ciobanu! România plânge pierderea unui distins artist și om de cultură. Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România își exprimă profundul regret pentru trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu.
ActiveNews a fost reclamat de curând la CNA, care a găsit de cuviință să cheltuie abuziv banii contribuabililor, într-o sfidare evidentă a legalității, și să ne agreseze stupid cu cereri de chemare la raport în fața politrucilor Consiliului
Călin Dan s-a gândit probabil să apeleze la tovarășii lui de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care au socotit că e un bun prilej/pretext de a se agăța de cazul acesta pentru a ne hărțui la fel de abuziv și ilegal precum este demersul soroșistul prolectcultist.
Consiliul Național al Audiovizualului, instituția cu ambiții de Minister al Adevărului, continuă hărțuirea ActiveNews, printr-o a patra și apoi a cincea convocare abuzivă la ședințele de tip Tribunalul Adevărului care se desfășoară cu sadism
Mai multe personalității ale lumii juridice și jurnalistice și-au arătat solidaritatea cu ActiveNews după abuzul de putere al CNA la adresa noastră și a libertății presei, prin tentativa milițienească de cenzurare a internetului.
Un nou caz dureros și îngrijorător, totodată: S-a prăpădit, la doar 41 de ani (leucemie), Adina Stănescu, artistă și profesoară de desen la Școala Nr. 15 din Buzău semnalează Buzoienii.ro.
Cu alte cuvinte, "locul lui", din Pangrati, e o acumulare de energii și amintiri, înțesat de pânze pictate, ca aripa de pene. Aici, Dinu Pacea zboară. Adesea. ca un fluture de noapte, în jurul lămpii aprinse, gravitând in jurul conceptelor de libertate, adevăr, iubire.
Un atelier demn de a deveni muzeu, un atelier în care a creat marele pictor Ion Pacea, un atelier care respiră Pacea, prin pereți și prin operele sale nemuritoare, este pe cale de a fi sustras de la familia de artiști Pacea pentru a devenit un „loft”, ca un moft al lui Călin Dan, un apropiat al actualului președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, Petru Lucaci.
Tot acest subiect mie îmi pare scandalos și rușinos pentru Uniunea Artiștilor Plastici, care, unu la mână, își bate joc de memoria unui artist cu recunoaștere internațională, Ion Pacea, de fiul acestuia, Constantin Pacea, și el artist recunoscut în România și în străinătate, și de fiica lui Ion Pacea și văduvă a pictorului Zamfir Dumitrescu.
În România postcomunistă (sau neocomunistă) se fură sau se „adjudecă”, se privatizează orice. De ce nu s-ar adjudeca și atelierul unui pictor intrat în istoria artei românești și nu numai ? Atelierul lui Ion Pacea, de exemplu. Totul e să ai suficient tupeu, complici iresponsabili (presupuși „artiști contemporani”, șefi UAP)
A murit artista plastică Doina Botez, la vârsta de 72 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina pe pagina de Facebook a Academia di Romania in Roma.
Pictorul Sorin Adam a murit, joi, la vârsta de 54 de ani. Anunțul a fost făcut de Uniunea Artiștilor Plastici într-o postare pe Facebook. Artistul plastic Sorin Adam s-a născut la 22 august 1968, la Ploiești. A devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1997.
O expoziție cu statui obscene înfățișând entități antropomorfe infernale este găzduită în holul Primăriei Sectorului 1 București. Aceasta cuprinde o sirenă la bustul gol, o creatură jumătate șarpe, jumătate femeie și un hipopotam biped cu forme feminine umane.
"Cariera de ofițer de informații a colonelului Victor Achim este unică și fascinantă, având tangență cu numeroase subiecte ce ar înflăcara imaginația istoricilor culturii, dar în mod aparte, a literaturii române din perioada anilor 1960 - 1990."
Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a amplasat miercuri o statuie a „părintelui arheologiei românești” în fața școlii care îi poartă numele din comuna Huruiești, județul Bacău.