Mihai Tîrnoveanu: Ungaria intră în CSAT. Avram Iancu rămâne afară
Pe ăsta cu steagul Ungariei si haină de husar îl știți? Este Tanczos Barna, cel care s-a opus explicit preluării Cimitirului de la Valea Uzului de către Ministerul Apărării.
Pe ăsta cu steagul Ungariei si haină de husar îl știți? Este Tanczos Barna, cel care s-a opus explicit preluării Cimitirului de la Valea Uzului de către Ministerul Apărării.
Omagiu editorial „eroului deplin al națiunii române”, la 200 de ani de la naștere, sub egida Asociației Avram Iancu 1848 Alba Iulia
Conferința Take Ionescu, ediția a patra, de la Sinaia, s-a desfășurat anul acesta, în perioada 13-14 septembrie. În 2024 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea eroului național, Avram Iancu.
Simion Bărnuțiu a fost mentorul lui Avram Iancu, un ideolog al luptei pentru drepturi naționale în Ardeal. El a ales calea armelor, susținând că românii trebuie să iasă cu furci și topoare pentru a-și câștiga identitatea națională.
Avram Iancu a fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor maghiare ale lui Lajos Kossuth, care au decimat în Transilvania circa 40.000 de români.
Conferința Take Ionescu, ediția a patra, de la Sinaia, se va desfășura anul acesta, în perioada 13-14 septembrie. În 2024 se împlinesc 200 de ani de la nașterea eroului național, Avram Iancu, un moment de referință pentru a redescoperi marile epoci de dezvoltare a nației române.
Peste 5000 de oameni au fost prezenți, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, desfășurate în memoria eroului național Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 200 de ani.
Cinci scrisori semnate de Avram Iancu, din care una adresată împăratului Franz Iosif, dar neexpediată, precum și cea considerată a fi ultima scrisă de "Crăișorul munților", pot fi văzute în premieră, pe durata lunii august, în cadrul unei mini-expoziții.
De data aceasta Diana Șoșoacă a fost trimisă la plimbare de țăranii lui Avram Iancu din Apuseni, care au huiduit- și gonit-o de la evenimentele organizate pe Muntele Găina.
Din așchiile birourilor și scaunelor sălilor de conferințe date de pământ de oamenii cu minte care nu au fost cuminți, s-a clădit baricada pe caldarâmul "străzii".
2024 este Anul Avram Iancu. 200 de ani de la nașterea eroului-martir al neamului românesc. Conferința ”Iorga după Iorga”, ediția a patra dedică în acest an un moment special crăișorului Munților Apuseni.
Avram Iancu a rămas în conștiința poporului român drept revoluționarul tânăr, dăruit complet cauzei naționale, model de abnegație și sacrificiu, iar mentalul românesc conservă până astăzi mitul eroului național din Apuseni
Pe 24 Ianuarie 2024, de Ziua Unirii, se va lansa prima docudrama dedicată Crăișorul Munților: "Avram Iancu Împotriva Imperiului"!
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România vă invită la sărbătorirea a 30 de ani de la dezvelirea statuii lui Avram Iancu în Cluj, vineri, 1 decembrie, la ora 12:00, în Piața Avram Iancu.
Acești tineri erau Ioan Scurtu, George Novacovici și viitorul avocat din Tășnad, Coriolan Steer. Toți trei au fost eliminați din cadrul facultății din Cluj și condamnați, procesul prelungindu-se de-a lungul anilor, trezind în acest timp un puternic val de simpatie în rândurile românilor.
Statuia lui Gabor Aron din centrul orașului este o ofensă adusă lui Avram Iancu, implicit națiunii române. Gabor Aron este înfățișat alături de un tun, deoarece a produs tunuri și praf de pușcă pentru trupele inamice maghiare.
Regizorul clujean a lansat totodată o invitație și către Emil Boc și către românii din întreaga țară la celebrarea cum se cuvine a Zilei Limbii Române, pe 31 august, la statuile titanilor noștri:
Avram Iancu, un înotător român în vârstă de 47 de ani, intenționează să parcurgă înot toată lungimea fluviului Rin în 35 de zile. Sportivul a pornit deja în cursă duminică, 16 iulie 2023 în jurul orei 10:30, de la Alte Rheinbrücke din Konstanz, fiind încurajat la start de un grup de concetățeni stabiliți în zonă.
Vineri, 30 iunie 2023, de la ora 13,00, la Biblioteca Centrală Universitară ,, Lucian Blaga,, din Cluj Napoca sunteți invitați să luați parte la conferința de presă convocată pentru tragerea unui semnal de alarmă privind soarta monumentelor românești din orașele transilvane.
Proiectul de Lege care prevede ca 2024 să fie declarat „Anul Avram Iancu” a fost adoptat marți de Camera Deputaților, for decizional, și trimis spre promulgare la Președintele României
Cum a fost posibil ca un monument atît de important al orașului să sufere o asemenea reîncadrare (coborîre) în banal, ca să nu zic dispreț ?
Războiul la adresa statuilor și simbolurilor României din Transilvania nu se mai oprește. Aflăm acum că, la fel ca în cazul Crucii Martirilor Ardeleni, tot o firmă maghiară continuă „opera” eliminării monumentelor românești din Transilvania
Solicităm în mod oficial încetarea desfășurării Gărzii Austriece din Cetatea Alba Iulia și înlocuirea ei cu alternative relevante pentru istoria națională. Au fost sesizate în acest sens Primăria Alba Iulia, Prefectura Județului Alba și Ministerul Culturii.
De ce este cu adevărat vital să veniți? Pentru că, pentru prima dată în istorie programul Zilei Naționale (Imnul Național, cântece patriotice, cuvântări) se va desfășura în centrul acestui oraș. Vom participa începând cu ora 12 și la manifestările organizate de Prefectură la Biserica Ortodoxă Pogorârea Duhului Sfânt.
„Fotografia lui Avram Iancu s-a vândut – incluzând și taxele – cu 7.500 de euro. Din punctul meu de vedere, cred că este cea mai scumpă fotografie și cea mai mică din punct de vedere al dimensiunii (10 x 6) care s-a vândut vreodată.”
Copia oficială a Convenției de la Paris(1858), care poate fi socotită un act fondator al României Moderne, a fost scoasă la licitație. Pe baza Convenției de la Paris – care a reprezentat, practic, o Constituție venită din afara hotarelor țării
NAȚIONAL: Ministerul Sănătății din România a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să înființeze un centru de excelență în România care să studieze motivele pentru care românii nu vor să se vaccineze.
Din răspunsul dat de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, la sesizarea pe controlul legalității, făcută de Asociația Calea Neamului, reiese că ticăloșia mutării statuii lui Avram Iancu din centrul orașului Turda a fost făcută cu avizul Ministerului Culturii.
Statuia din București a marelui savant, academicianul Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, a fost vandalizată. ActiveNews publică lista instigatorilor
Duminică am fost prezent la Țebea să pun o floare și o lumânare la mormântul său sfânt, lespede de temelie pentru oricare luptă națională. Avram Iancu nu a fost înțeles în întregime de toată lumea în timpul vieții
Premierul Nicolae Ciucă a fost huiduit la Țebea, duminică, 11 septembrie, cu ocazia Serbărilor Naționale de la Țebea, unde este comemorat eroul național, Avram Iancu.
Emisiunea comemorativă ”Avram Iancu, 150 de ani de la moarte” este disponibilă, de azi, 6 septembrie 2022, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online
După ce a recitat „Doina” lui Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe cu ocazia aniversării omului deplin al culturii românești (15 ianuarie), Mihai Tîrnoveanu a fost trimis în judecată de Judecătoria Brașov, la sesizarea unei asociații maghiare, sub acuzația de „incitare la ură” împotriva maghiarilor.
Atentate pe bandă rulantă la ființa noastră națională. După Oradea, unde a fost eliminat Mihai Viteazul și Mihai VIteazul este ținut într-o cutie de carton de șase ani, și situația din Turda, de unde se vrea îndepărtarea lui Avram Iancu
Societatea Culturală ”Avram Iancu” cere revizuirea proiectului de reamplasare a statuii Crăișorului Munților din Turda, informează NapocaNews. S-a înaintat o plângere prealabilă către Consiliul local Turda prin care se cere anularea hotărârilor de relocare a statuii lui Avram Iancu.
Transmisie ÎN DIRECT: Marșul lui Iancu și manifestarea românilor de la Turda în apărarea statuii lui Avram Iancu, Erou Național atacat de dușmanii din interior ai României. VIDEO Legitimă Apărare:
Primăria Turda nu a avizat protestul Societății Avram Iancu din România împotriva scoaterii statuii Crăișorului Munților din centrul orașului. Nimeni nu dă înapoi! Astăzi,10 iulie, ora 18, vom fi în jurul statuii lui Avram Iancu din centrul orașului!
În aceste condiții Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România își asumă răspunderea pentru organizarea mitingului si marșului anunțat și cheamă toți turdenii și simpatizanții să particpe duminica 10 iulie ora 18 la marșul și mitingul organizat.
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România întrunită in ședința Biroului Executiv Național a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.
Vom avea o reacție! ,,Să punem pumnul în pieptul furtunii, că de nu, pierim”. Dați de știre, să afle tot românul această trădare: Avram Iancu va fi ridicat în funii la Turda și scos din centrul orașului!