Cei 16 noi sfinți canonizați în contextul Centenarului Patriarhiei Române vor fi înscriși în Calendarul Bisericii Ortodoxe a Poloniei
Conform basilica.ro, decizia a fost aprobată de Sinodul Bisericii Poloneze în data de 18 martie la Varșovia.
Conform basilica.ro, decizia a fost aprobată de Sinodul Bisericii Poloneze în data de 18 martie la Varșovia.
Cuviosul Calinic săvârșea în timp de 24 de ore două mii de închinăciuni și trei sute de metanii mari, precum și pravila cea rânduită fiecărui călugăr la chilie. S-a născut la București, la 7 octombrie 1787, in mahalaua Sfântului Visarion,
27 martie, 33 de ani de la Drumul Crucii pentru reunirea Basarabiei cu Țara-Mamă. Cu tălpile sângerânde, purtând pe rând Crucea reunirii în spate, prin viscol sau ploaie, tineri români de pe ambele maluri ale Prutului au străbătut aproap
Toate acestea reprezinta un program pentru înnobilarea reală a omului. Și numai în comuniunea bucuroasă cu alții, așa cum e practicată de poporul român, se înnobilează omul. Numai în comuniune se înaintează la nesfârșit în această noblețe
Părintele Ilie Moldovan ne vorbea adeseori despre actualitatea providențială a gândirii marelui său profesor și perenitatatea intervenției divine a Sfinției Sale în destinul neamului românesc.
Stareț al Mănăstirii Antim în perioada 1944 – 1948, Părintele Vasile Vasilachi a fost gazda ospitalieră a grupului Rugului Aprins, o mișcare spirituală inițiată și condusă de Monahul Agathon Sandu Tudor (viitorul Părinte Daniil Sandu Tudor).
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).
Nu pot fi servanții de ieri ai internaționalismului proletar iubitorii de azi ai națiunii. Nu pot fi slujitorii de ieri ai imensei minciuni care a fost comunismul luptătorii de azi pentru adevăr. Nu pot fi ateii și cinicii de ieri filantropii și apărătorii de azi ai credinței strămoșești.
Părintele duhovnic Adrian Făgețeanu și Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog român, sunt născuți în aceeași zi: 16 noiembrie, dar în ani diferiți, 1912, respectiv 1903.
Cu evidentă nostalgie, André Scrima în Timpul Rugului Aprins alocă un spațiu generos prezentării liderului Grupului „Rugul Aprins". Acesta l-a cunoscut pe ziaristul și scriitorul Sandu Tudor după cel de-al Doilea Război Mondial.
În urmă cu doi ani, pe 31 octombrie 2021, se stingea în condiții spitalicești neelucidate, cel mai probabil în urma „protocoalelor criminale Covid”, colega noastră Elena Solunca, delicata publicistă de la Academica, revista Academiei Române
Părintele Stăniloae a plecat la Domnul în seara zilei de 4 octombrie 1993, pe patul de spital, răpus de un cancer la stomac. Înainte de a muri, se ruga. Vorbea cu îngerul păzitor, cu Maica Domnului și cu Dumnezeu. Ultimele cuvinte ale părintelui au fost înregistrate de doi studenți la medicină care stăteau noaptea cu dânsul.
Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut la 16 noiembrie 1903, la Vlădeni, fiind ultimul dintre cei cinci copii ai lui Irimie și Rebecăi Stăniloae, nepoată de preot. Mărturisitorul este considerat unul dintre numele proeminente ale teologiei europene din secolul 20 și cel mai mare teolog român.
Unora le slăbește conștiința în vreme de război. Se țin tari în timp de pace, dar când vine războiul se moleșesc. Principala temă devine supraviețuirea. Întrerup orice altă activitate creatoare, se blochează. Îți reproșează că ești orb și nu vezi ce vremuri cumplite trăim.
Am publicat la ActiveNews ample fragmente din mărturia pe care Părintele Stăniloae ne-a dat-o în primăvara anului 1993, cu doar câteva luni înainte de mutarea la Domnul a marelui teolog român ortodox. Părintele Stăniloae, în acest ultim interviu, ne-a vorbit, cu duioasă blândețe
Pentru respectarea adevărului istoric, trebuie spus că Nichifor Crainic nu a fost aderent al Mișcării Legionare. A fost, pentru o scurtă perioadă de timp, între 1932 și 1933, apropiat al lui Corneliu Zelea Codreanu. De altfel, la procesul intentat liderului legionar, Crainic declară că nu mai vorbise cu acesta de mai mult de trei ani.
„Pe toate câmpurile de luptă, Ortodoxia ne-a însoțit ca un tainic acoperământ al Maicii Domnului… suntem prin credința noastră ortodoxă, moștenitorii Bizanțului, care a fost fața răsăriteană a aceluiași imperiu roman.”
„Să te lași incinerat, când Biserica osândește acest lucru și când nu-ți acordă, prin preoții ei legiuiți, asistența și rugăciunile ei, echivalează cu o nesocotire a Bisericii și, deci, și a creștinismului.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea sa în ședințele din 11-12 iulie 2024, împreună cu a altor 15 cuvioși și mărturisitori. Proclamarea canonizărilor va avea loc în 2025, la Centenarul Patriarhiei Române
„Metoda pe care o aplică INSHR-EW în comunicatul menționat este vădit părtinitoare și lipsită de profesionalism jurnalistic: extragerea abilă, dintr-un articol întreg, a unui singur paragraf, care convine ideii otrăvite și care să fie transmisă ulterior publicului cititor, urmărind manipularea acestuia”
În ultimele zile, în spațiul public din România au apărut numeroase păreri pro și contra legate de canonizarea celor 16 sfinți hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 11-12 iulie 2024.
Inamicul canonizării ne vrea împotmoliți în războiul orb cu forțele opresiunii ca să nu dobândim, prin rugăciunile către sfântul biruitor, acces la lucrarea forțelor eliberării, să nu căpătăm acces la gama dumnezeiască a energiile sfințitoare: iertare, iubire de vrăjmaș, smerire în fața lui Dumnezeu și a lumii, nădejdea mântuirii, bucuria luminii sfințitoare etc.
Fără a avea nicio competență în ceea ce privește canonizarea sfinților din Biserica Ortodoxă Română, reprezentanții Institutului „Elie Wiesel” condus de Alexandru Florian, fiul ideologului bolșevic Radu Florian, el însuși un fost propagandist comunist
Intelectualii lui Petrov s-au întors la țâța cea mai grasă: PNL. După o tură la baronul Flutur, brigadierii lui Băsescu se reunesc la Iași sub balconul lui Teofan: Pleșu, Patapievici, Bănescu, Baconschi, Preda, Papahagi, Cotoi, în campanie!
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri la București pentru a discuta aspecte ce privesc canonizările viitoare și îmbunătățirea vieții monahale
Acum 100 de ani, în data de 13 decembrie 1923, se năștea în Șcheii Brașovului Niculae Purcărea, fiul lui Niculae și al Mariei.
Printre propunerile de canonizare se află Cuviosul Părinte Dumitru Stăniloae, care a pătimit timp de cinci ani în temnițele comuniste, cât și Părintele Arsenie Boca - Sfântul Ardealului.
Omul este o mare taină * Naționalismul adevărat, ideea de națiune, de neam, nu poate fi decât o idee morală * Liiceanu cred că-i tare străin de credință * Intelectualitatea română de astăzi s-a îndepărtat de ortodoxie * Hristos e mereu nou * Trebuie să avem un stat cât mai creștin * Noi, românii, unim luciditatea latină cu sentimentul de taină răsăritean
Părintele Liviu Brânzaș s-a născut în comuna Sâniob, județul Bihor, la 16 decembrie 1930. La vârsta de 10 ani, după Dictatul de la Viena, familia sa s-a refugiat. A primit o condamnare de 25 ani muncă silnică din care a ispășit 13 ani.
Antiortodocși și antiromâni din spațiul online, adeseori de mână cu cei din unele instituții, rostogolesc teleghidat teorii fantasmagorice împotriva marilor duhovnici ai ortodoxiei românești și a sfinților închisorilor
Este suficient să privim în jurul nostru și vom descoperi multă suferință, multă durere... În general, omul fuge de suferință, nimeni nu vrea să treacă prin focul suferinței, neștiind că, de fapt, în acea suferință este salvarea lui.
Evanghelia de astăzi ne arată că Sfânta Cruce este îndreptată spre Înviere și Crucea nu este doar semnul suferinței, ci este și semnul biruinței. În sinaxarul acestei duminici se spune că Sfinții Părinți au rânduit ca această duminică să fie o încurajare pentru credincioșii
Realizat prin râvna artistului plastic George Sorin Nicolae, care a creionat cu măiestrie portretele mărturisitorilor, și cu sprijinul maicilor de la Petru Vodă. Calendarul este disponibil spre descărcare în Format de Tipar A3 AICI și spre vizionare, mai jos, în fereastra PDF sau în GALERIA FOTO.
Atrocitățile acestui secol sunt consecința monstruoasă a decăderii conștiinței umane, a faptului că omul și-a renegat însușirile ce îi dau valoarea de persoană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, astfel, s-a renegat pe sine.
Patriarhul Daniel a aniversat vineri, 4 martie, 32 de ani de la hirotonirea ca arhiereu
Prin experiența sa profesională și participarea sa angajată la prezența Bisericii în viața cetății, Părintele Boboc este, probabil, cea mai calificată persoană să ne ofere o prezentare a ideilor directoare ale curentului transumanist.
Vă propunem spre lectură scrisoarea pastorală transmisă de PS Ambrozie al Giurgiului la sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos (2021).
De Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, 9 martie, PS Varlaam Ploieșteanul a anunțat câteva dintre numele care vor fi propuse spre canonizare pentru anul 2025. Este vorba de preoți și monahi persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care se numără...
Asociația Culturală „Vasile Pârvan”, la îndemnul pr. prof. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie „Justinian Marina” din București, amenajează o piațetă în cinstea poetului creștin Daniel Turcea (1945-1979).
Un muzeu dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae, de la a cărui plecare la cele veșnice s-au împlinit 27 de ani pe 5 octombrie, a fost amenajat în centrul Capitalei, la parterul casei parohiale din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe Vechi” din București