Monahul Filotheu: La Nașterea Maicii Domnului
Predică la Mănăstirea Petru Vodă, Duminică, 8 Septembrie 2024, la Nașterea Maicii Domnului
Predică la Mănăstirea Petru Vodă, Duminică, 8 Septembrie 2024, la Nașterea Maicii Domnului
Vom continua să vorbim despre semnele vremurilor și interpretarea Apocalipsei în lumina scrierilor Sfinților Părinți, începând de la capitolul 12, 13, despre primele trei semne ale celei de-a șaptea trâmbițe, venirea lui Antihrist și a proorocului mincinos și semnul sau numărul Fiarei.
După ce marele duhovnic a fost mutat de Securitatea comunistă la Mănăstirea Bistrița de lîngă Piatra Neamț, s-a regăsit cu Părintele Justin la Schitul Tarcău, unde acesta era trimis să slujească Duminicile în perioada anilor 1983-84.
Cursul 151 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască: o dezbatere cu invitatul nostru special, părintele Filotheu Monahul de la mănăstirea Petru Vodă.
Vom continua să vorbim despre semnele vremurilor și interpretarea Apocalipsei în lumina scrierilor Sfinților Părinți, începând de la capitolul 8, despre pedepsele pentru cei necredincioși, marele război și venirea Antihristului.
Vom continua să vorbim despre calculul datei Sfintelor Paști în Biserica Ortodoxă, semnificația sărbătorii Învierii Domnului, manifestările lui Hristos cel Înviat și femeile mironosițe, martorele Învierii.
În urmă cu 14 ani, avea loc în Aula Mare a Facultății de Drept o Conferință-avertisment unică: Mărturisitorii închisorilor bolșevice relevau sensul martirajului și avertizau asupra Dictaturii Biometrice care vine cu „Cipul Controlului Total”, adică exact ceea se întâmplă acum.
Realitatea este una singură: acești inovatori au furat Bisericii Ortodoxe Române autenticul (adică bucuria Duhului Sfînt care i-a inspirat pe Sfinții Imnografi din vechime) celor mai importante două sărbători creștine: Învierea și Nașterea Domnului.
Această creație imnografică atît de iubită în Biserica Ortodoxă intitulată „Acatistul Bunei Vestiri” are o istorie de un mileniu și jumătate. Ea face parte dintr-o specie componistică dispărută de multe veacuri în Biserică, numită în primul mileniu creștin „condac”
De acum, lucrarea comandată de Părintele arhim. Benedict Sauciuc va bucura ochii dar și sufletul tuturor celor care vor trece pragul muzeului Mănăstirii Neamț.
Vom continua să vorbim despre dimensiunea profetică a Ortodoxiei, despre orientarea eshatologică a Postului Mare, despre semnele vremurilor și interpetarea Apocalipsei în lumina scrierilor Sfinților Părinți.
Vom vorbi despre istoria diferențelor teologice dintre Ortodoxie și Catolicism și contribuția stăpânitorilor germanici din Occident la aceste diviziuni ale Romaniei creștine
„Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face și Gavriil Harul Îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!”
„Postul dă aripi rugăciunii, pentru a se înălța și a pătrunde în ceruri. Postul este sprijinul caselor, părintele sănătății, povățuitorul tinerimii, podoaba bătrînilor, plăcutul tovarăș al călătorilor, amicul sigur al soților”.
Dragi prieteni, vă invit vineri, 8 martie 2024, de la ora 20:30, (21:30, ora României), să participați la cursul 140 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască: o nouă dezbatere cu invitatul meu special, părintele Filotheu Monahul de la Mănăstirea Petru Vodă.
Cursul 138 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască: o dezbatere cu invitații mei speciali, părintele Filotheu Monahul de la mănăstirea Petru Vodă și Iulian Capsali, regizor și publicist.
Vă propunem o abordare documentată a acestor subiecte, o evaluare a perioadei pe care o traversăm, soluii la provocările spirituale adresate de acestă criză, o dezbatere liberă despre situația actuală și răspunsuri la întrebări care vă tulbură pacea sufletească, argumentate cu precizări ale specialiștilor din diferite domenii.
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).
Monahul Filotheu Bălan, cunoscut exeget, editor și autor de lucrări patristice, fost secretar personal al Părintelui Justin Pârvu, în încheierea predicii de Sf. Vasile cel Mare, s-a referit și la problema fierbinte a României, în ziua de azi și, probabil, și de mâine: vaccinurile. Redăm aici fragmentul de final, transcris, cât și în format audio.
Predică la Mănăstirea Petru Vodă, 27 Decembrie 2023 - Sf. Arhidiacon Ștefan: „Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stînd de-a dreapta lui Dumnezeu" (Faptele Apostolilor, 7, 56). Toate au fost profețite, de la înșelătoria demonică a „inteligenței artificiale” la Codurile QR expuse în Apocalipsă. Pregătiți-vă și Întăriți-vă! VIDEO:
Pentru a curma învățăturile deșarte care au început odată cu Arie, împăratul Constantin convoacă sinodul de la Niceea, la care a luat parte și Nicolae alături de alti 317 Sfinți Părinți. Atunci Sfântul i-a tras o palmă lui Arie, de unde vine și tradiția nuielei pentru cei care nu sunt cuminți.
Astăzi, 23 Noiembrie 2023, în cadrul Festivalului de Muzică Veche, de la ora 19, la Biserica Sf. Ioan Rusul din București, a avut loc un nou eveniment cultural-muzical de excepție:
În fiecare seară când citesc Viețile Sfinților, gândul mă poartă la aprigul călugăr cărturar de la Sihăstria, Părintele Ioanichie Bălan, care a bine îngrijit, completat și diortosit ediția acum cunoscută tuturor.
Librăria Sophia, ne invită miercuri, 22 Noiembrie 2023, la ora 17:00, la lansarea volumului ANASTASIMAR. PRIVEGHER PAISIAN, ediție îngrijită de monahul Filotheu Bălan de la Mănastirea Petru Vodă.
Dragi prieteni, vă invit vineri, 17 noiembrie 2023, de la ora 20:30, (21:30, ora României), să participați la cursul 126 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască:
În această perioadă, timp de cinci zile, municipiul Iași devine centrul cântului bizantin din țară, adunând renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice ce vor susține concerte
O dezbatere cu invitații mei speciali, Filotheu Monahul de la mănăstirea Petru Vodă, Dionisie Kenan Wang, doctorand chinez în istorie și student la teologie ortodoxă, și părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la mănăstirea Antim din București,
Patriarhul României: Numai purtând crucea împreună cu Hristos se ajunge la speranță. IPS Bartolomeu Anania, acum 20 de ani: Dumnezeu, omule, nu rămâne niciodată dator!
Interviu cu monahul Filotheu Bălan de la mănăstirea nemțeană Petru Vodă, despre muzica psaltică, tezaurul de mare preț al Ortodoxiei și despre „paisianismul muzical”, epoca de aur a muzicii bisericești din spațiul românesc.
Reamintesc tuturor celor interesați că adoptarea și asumarea conștientă a identității digitale este tot una cu renunțarea și lepădarea identității umane, și, implicit, a identității creștine.
Cu rugăciunile și purtarea de grijă a Sfîntului Paisie Velicicovschi a văzut lumina tiparului cartea pe care am visat-o încă de acum mai bine de un sfert de veac, de cînd am găsit în corespondența sa relatările autobiografice ale sfinției sale.
În aceste zile de început de octombrie, Văraticul a îmbrăcat veștmântul toamnei iar văzduhul anunță mare sărbătoare!
Se
împlinesc 210 ani de la prima sfințire a bisericii „Adormirea Maicii
Domnului” (1812 – 2022) și 20 de ani de când stareța acestei mănăstiri
este Maica Stavrofora Iosefina Giosanu.
Astăzi, la Iași, Festivalul de Muzică Bizantină (IBMF), cel mai mare eveniment de acest tip din lume, a debutat cu o Masa rotundă despre „Isihasm și psalmodie”
Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este liber în măsura locurilor disponibile! În vederea asigurării unui acces rapid și facil în locațiile concertelor, locurile pot fi rezervate prin completarea formularului atașat
În luna Martie a anului 2013 am fost invitat de cîțiva preoți din Țara Hațegului să vorbesc cu credincioșii de la cîteva parohii ale acestui străvechi pămînt românesc, scrie Monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă.
Miercuri 19 Ianuarie 2022, de la ora 16:30 când trupul va fi adus de la Londra in țară, va avea loc la București în Piața Presei Libere, la Monumentul ARIPI al victimelor represiunii comuniste, o evocare a acțiunii Părintelui Sorin Grecu din martie 1990
Noi, ceștialalți - cîți ne-a păzit Dumnezeu sănătoși la minte și la trup - rămînem acasă și ne reluăm viața obișnuită, fără măști, înțepări și fantasme televizate, fără arafați et ejusdem farinae. Închideți televizoarele! Treziți-vă, gata!
Zilele trecute, istoricul Dan Tudorache, realizatorul unui site dedicat mărturisitorilor din închisorile comuniste - fericiticeiprigoniti.net -, a conferențiat pe tema vieții și a scrierilor Poetului temnițelor comuniste, Radu Gyr.
Doi apostoli au predicat la noi: Sfântul Andrei și Sfântul Filip. Am ținut seama în analizele pe care le-am făcut și de unele principii specifice misiunii apostolice.
Jurnalistul Radu Moraru, fondatorul Nașul TV, face o demonstrație despre cum va fi impusă identitatea digitală, respectiv Dictatura Biometrică, care pare să fie unul dintre scopurile principale ale Operațiunii Covid.