IPS Teofan: ”Învierea lui Hristos reprezintă un mesaj al bucuriei, pentru că moartea nu are ultimul cuvânt”
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume, mărturisind până la marginile pământului că: Hristos a înviat!
Sfântul Teofan era fiul marelui dregător Isaac și era rudă cu împărații Leon Isaurul și Constantin Copronim (741-775). Murind tatăl său, a fost crescut la curtea împăratului Constantin Copronim. A îmbrățișat viața monahală la Sigriana,
Știm, desigur, că pădure fără uscăciuni nu există. Însă pătrunderea fenomenelor ezotertiste în chiar inima Mitropoliei Moldovei și amplificarea acestora prin intermediul purtătorului de cuvânt al MMB nu pot fi considerate evenimente marginale.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Constantin Sturzu, a informat că ÎPS Părinte Mitropolit Teofan a fost externat după ce a suferit o intervenție chirurgicală abdominală, legată de o afecțiune renală:
La articolul publicat de Victor Roncea privind dezbaterea legată de îndepărtarea psalților la Sfânta Parascheva - Dacă noi vom tăcea, la anul, la Sfânta, pietrele vor cânta. În apărarea Tradiției Bisericii și a psalților înlăturați din Sfânta Liturghie la Cuvioasa Parascheva - s-au iscat mai multe comentarii.
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscop al Iașilor, împlinește azi 65 de ani
Pe rețelele de socializare au devenit virale două videouri cu Crezul și Tatăl nostru rostite de zecile de mii de pelerini, împreună cu arhiereii și clericii.
Liturghia e mistagogie. Iar Dumnezeu a poruncit clar – ierarhia bisericească nu e o decizie democratică, modă culturală sau invenție umană – actele liturgice se săvârșesc exclusiv de către cei in-ves-tiți, adică aleși de El, cărora le dă un har special prin ierurgia de investire.
Muzica bizantină se cântă de protopsalți nu de coriștii laici de la Opera, unii atei și progresiști, ba chiar și sectanți, yoghini sau de alte confesiuni. Pe bună dreptate asistăm la revolta protopsalțiilor din întreaga tara cât și a credincioșilor ortodocși
O dată pe an. Se văd și Ele cu Sfânta lor. Apoi, ca niște biserici mici și luminoase, mergând tot cu fruntea înainte, te întreabă, grăbite, jenate, în care parte-i gara. Se retrag. Duc cu ele busuioc, iconițe ieftine pentru cumătre și vecini, agheazmă pentru casă și animale.
Rândul pelerinilor care așteaptă să se închine la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon depășește 6 kilometri
Pe pagina publicistului Iulian Capsali, în numai câteva ore s-au adunat sute de aprecieri negative și circa 200 comentarii care dezavuează decizia Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împlinește astăzi, 15 septembrie, 33 de ani de când slujește Biserica în demnitatea de arhiereu. Pe 15 septembrie 1991, IPS Teofan era hirotonit arhiereu.
Întemeietor și prim egumen al Mănăstirii Pângărați, Sfântul Simeon, precum și Sfântul Amfilohie, cel care a condus mănăstirea timp de 56 de ani, fac parte dintre sfinții români cei mai cunoscuți și iubiți, lucrarea lor duhovnicească rămânând vie până astăzi.
Sfântul Ierarh Varlaam s-a născut în jurul anului 1590 într-o familie de răzeși din ținutul Neamțului. Numele său de botez a fost Vasile. Din tinerețe și-a îndreptat pașii spre Schitul Zosim de pe valea pârâului Secu, unde a învățat limbile slavonă și greacă.
La data de 2 iunie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Străvechea cetate voievodală Suceava îl găzduiește pe Sfântul Ioan, supranumit cel Nou, din sec. al XV-lea.
Intelectualii lui Petrov s-au întors la țâța cea mai grasă: PNL. După o tură la baronul Flutur, brigadierii lui Băsescu se reunesc la Iași sub balconul lui Teofan: Pleșu, Patapievici, Bănescu, Baconschi, Preda, Papahagi, Cotoi, în campanie!
În cartierul ieșean Tătărași, în apropierea Ateneului, a avut loc duminică, 12 mai, inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu, personalitate marcantă a culturii ieșene și mărturisitor în temnițele comuniste
Rugăm, de asemenea, pe Dumnezeu să ne lumineze mintea și inima pentru a alege oamenii cei mai potriviți pentru a conduce destinul Țării: oameni cu frică de Dumnezeu, cu atașament față de valorile familiei, cu dragoste de semeni – prieteni sau dușmani.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, marchează un moment deosebit în calendarul bisericesc și personal, sărbătorindu-și astăzi ziua onomastică, ocazie prilejuită de ziua pomenirii Sfântului Ierah Teofan Mărturisitorul
În contextul activităților care se vor desfășura în Luna pentru Viață – martie, 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a adresat un foarte frumos mesaj
Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat, pe 9 ianuarie, în Sala „Iustin Moisescu”, lansarea cărții autorului H. Tristram Engelhardt Jr., „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”, apărută la Editura Doxologia
La articolul despre incendiul misterios care a afectat locuința mitropolitului Mihail Longhin Jar din actuala Ucraină un cititor ne-a făcut mai multe observații interesante pe care ne vedem obligați să le dăm curs, spre publicare, potrivit cererii sale.
„Să ne bucurăm duhovnicește de sărbătoarea Nașterii lui Hristos, primind putere din participarea noastră la sfintele slujbe și, în special, la Dumnezeiasca Liturghie prin împărtășirea cu Hristos. Să ne bucurăm, de asemenea, de clipele de răgaz pe care le avem în aceste zile, petrecând mai mult timp de calitate alături de cei dragi.”,
Potrivit informațiilor de la fața locului peste 200.000 de pelerini români și chiar și străini s-au închinat și au sărutat până la această ora moaștele Sfintei Parascheva de la Iași.
Peste 140.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva începând de sâmbătă, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană.
Duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00, la Iași a avut loc Pelerinajul „Calea Sfinților”. Pelerinajul adună anual ieșeni și credincioși din toată țara, precum și ierarhi, monahi și preoți atât din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cât și invitați din alte eparhii din țară și străinătate.
Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD): Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință pe baza rasei, naționalității, etniei, limbii, religiei, precum și orice alt criteriu care
O frumoasă tradiție păstrată de mulți ani în istoria Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași a fost împlinită și anul acesta, cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Racla cu moaștele Sfintei a fost purtată pe umeri de un sobor de 32 de preoți,
În această perioadă, timp de cinci zile, municipiul Iași devine centrul cântului bizantin din țară, adunând renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice ce vor susține concerte
Începând de astăzi, noi cei aflați încă în această călătorie pământească, suntem mai săraci, pentru că părintele Simeon nu mai este fizic printre noi, dar totodată, familia bisericii triumfătoare din cer este mai bogată cu un suflet atât de bun
Schitul Urecheni poartă hramul Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul și a fost unul din primele locașuri din țară cu acest hram, după canonizarea acestui mare nevoitor român în anul 1992.
Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, marți, la ora 9.00 dimineața, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Abia dacă a trecut o lună de când ActiveNews a dezvăluit în exclusivitate decizia Patriarhului Daniel de a-l pune la punct pe avidul new-age-st Necula, subalternul lui Arafat, că Mitropolia Moldovei și Bucovinei l-a și reactivat
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în ședința de lucru din data de 21 iulie pe noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Întru mulți și sănătoși ani!
Ceremonia de întronizare a avut loc în 2008, la Catedrala Mitropolitană din Iași, după slujba Sfintei Liturghii – și a fost săvârșită în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către un sobor de 32 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de peste 5.000 de credincioși.
În zi de Duminică, 11 iunie 2023, se organizează la Iași un nou marș al celor ce promovează atitudini împotriva firescului și o ideologie dezumanizantă.
Învierea lui Hristos este temelia credinței noastre, adevăr pe care se fundamentează întreaga noastră viață. Ea este evenimentul care a schimbat cursul istoriei umane, oferindu-i acesteia un nou început clădit pe veșnicia vieții,
La București, sâmbătă, 8 aprilie 2023, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor vor organiza Pelerinajul de Florii începând cu orele 16.00 de la Radu Vodă
Vineri, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă a prăznuit Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit, ca în fiecare an, apele Mării Negre.