Războiul împotriva Omului
Un vânt rece de Moarte bate prin lume. Cineva a stabilit că suntem prea mulți și trebuie să fim decimați.
Un vânt rece de Moarte bate prin lume. Cineva a stabilit că suntem prea mulți și trebuie să fim decimați.
În dimineața zilei de 7 mai, a anului 351, în timpul domniei împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Constantin (prăznuit în data de 21 mai), s-a arătat pe cer, ca o minune dumnezeiască, semnul Sfintei Cruci.
„Douăsprezece pasuri răsună, miez de noapte, Deodată-n negre ziduri lumina dă năvală. Un clocot lung de glasuri vui de bucurie, Colo-n altar se uită și preoți și popor, Cum din mormânt răsare Hristos învingător Iar inimile toate s-unesc în armonie:
A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305); făcea parte din clasa înaltă a societății din Tars și era orfană de tată. Era frumoasă și cu purtări alese, încât fiul împăratului dorea să o ia de soție.
De cate ori trece Prohodul Domnului peste noi, ca un noian devastator, ca un tsunami de durere, o idee mi se sapă în minte ca-ntr-un mormânt: cum este posibil,
Pe data de 1 mai 1965, când se sărbătorea solemn ziua solidarității celor ce muncesc, s-a petrecut un lucru care a cutremurat întreaga țară: Părintele Gavriil a stropit cu kerosen și a dat foc unui portret de 12 metri al lui Lenin
Denia din Sfânta și Marea Marți (Luni seara) vorbește în Evanghelie de dialogul dintre Mântuitorul Hristos și elitele vremii: cărturari, farisei, irodiani, saduchei.
Anul creștin este traversat de ritmuri tainice prin care veșnicia se face clipă și clipa veșnicie. Un asemenea ritm este acela al spovedaniei prin care omenirea dobândește, cu clipa ei de libertate mărturisitoare, calea de acces spre tărâmul eternității cerești.
Precum cel ce se lupta cu umbra și bate aerul nu poate răni pe nimeni, așa și cel ce se luptă împotriva celui drept, se luptă numai cu umbra, cheltuiește zadarnic puterea sa și nu poate să aducă aceluia nici o lovire.
„Nelegiuirea multora se acoperă cu dreptatea Unuia singur..” (Epistola către Diognet 9,5)
Pentru tainica perioadă a Triodului, Librăria Sophia a pregătit un demers deosebit. Echipa librăriei a realizat pagini informative cu privire la săptămânile Triodului, unde veți găsi Evanghelia Duminicii, explicații cu privire la săptămâna în curs, dar și recomandări de lectură.
Creștinismul din vremea lui Iisus Hristos a fost „deformat” de rasism, afirmă Anthony Reddie, profesor de teologie neagră (sic!) la Universitatea Oxford. Ce e de făcut?
Această tendință de relativizare a fost și prima ispită demonică și tentația primului om când a pus la îndoială Cuvântul Creatorului său...
Sfântul și Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 3 februarie, era un om drept și credincios, care aștepta, ca și alți evrei, venirea lui Mesia.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a slujit Sfânta Liturghie în izolare la paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Constanța, slujba fiind transmisă online și stârnind reacții călduroase din partea unei mulțimi de credincioși care nu
Mântuitorul nu avea nevoie să se boteze precum avem noi, dar Botezul Său devine temelie a botezului nostru. Noi ne botezăm spre viață nouă, curățindu-ne de tot păcatul, inclusiv de păcatul strămoșesc. Iisus nu avea nevoie de botez, fiind și Dumnezeu.
Un prieten îmi mărturisea zilele trecute că, pentru el, sărbătoarea Crăciunului este una dulce-amăruie. Ca un cozonac cu migdale.
Autoritatea Palestiniană a anulat festivitățile de Crăciun de anul acesta din Betleem, locul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Pe 22 decembrie, pentru prima dată în România vor ajunge Darurile Magilor de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.
Acum 100 de ani, în data de 13 decembrie 1923, se năștea în Șcheii Brașovului Niculae Purcărea, fiul lui Niculae și al Mariei.
Predică la Duminica a XXV-a după Rusalii
În duminica a douăzeci și doua după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Luca, un fragment din capitolul al XVI-lea, versetele 19-31, în care Domnul Iisus Hristos relatează pilda a doi vecini, un bogat nemilostiv și un sărac nemiluit
Una dintre cele mai frumoase definiții ale lui Dumnezeu este în Evanghelia după Ioan, unde ni se spune: „Dumnezeu este iubire”(Ioan 4, 16). Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el.
Marele Ierarh Antim Ivireanu este prezentat de Părintele Arhimandrit MIhail Stanciu în lumina tuturor calităților pentru care și-a câștigat prețuirea poporului român, creștin-ortodox:
Prin veac ca un ecou ajung la noi cuvintele Mântuitorului: ”Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie!”. Dintru început, chemarea consfințește libertatea omului ca făptuire deplin conștientă a voii lui Dumnezeu. Fiind și Învățător, Hristos adaugă...
Acest sfânt, originar din satul Silvașul de Sus, părăsind casa părintească s-a călugărit...
O echipă de arheologi a descoperit ceva incredibil care a stat ascuns mai bine de 2.000 de ani în Ierusalim. Un proiect de excavare a scos la iveală treptele unui sit istoric biblic unde Iisus a vindecat un om care era orb din naștere, a relatat Breitbart.
În duminica a douăsprezecea după Rusalii, care în anul 2019 coincide cu duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Ioan un fragment din capitolul al III-lea, versetele 13-17, în care Mântuitorul Iisus Hristos prevestește înălțarea Lui pe Cruce
În duminica a unsprezecea după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei un fragment din capitolul al XVIII-lea, versetele 23-35, în care Mântuitorul Iisus Hristos îndeamnă la iertarea din inimă a greșelilor celorlalți, exemplificând prin pilda datornicului nemilostiv
Există inclusiv creștini care cred că astrologia (pretinsă știință prin care s-ar putea prezice destinele oamenilor și ale popoarelor după poziția și mersul aștrilor) n-ar avea nimic incompatibil cu învățătura lor de credință.
Diavolul, tatăl minciunii, după cum îl numește însuși Mântuitorul Hristos, este specialistul numărul unu în fățărnicie și manipulare în aceste vremuri de început al durerilor pe care le trăim
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesnice. Duminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii):
Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, a fost unul din cei doisprezece Sfinți Apostoli ai lui Hristos, trăgându-se din seminția lui David și a lui Solomon. El s-a născut în Nazaretul Galileii
În prima duminică după Rusalii, numită Duminica Tuturor Sfinților, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei, fragmente din capitolul X și din capitolul XIX, referitoare la curajul mărturisirii și urmării lui Iisus Hristos de către creștii prin asumarea Crucii de purtat.
Ce amintire mi-a răscolit, Părintele Arhimandrit Mihail de la Manastirea Antim acum, scriind despre învățăturile Părintelui Dumitru Stăniloae privind icoana Ortodoxă...
Copilul din noi este acea energie a curiozității, a înțelegerii, a cunoașterii, a învățării și a creșterii permanente. Copilăria presupune o viață de om în devenire. Să fii deschis tot timpul la nou, să fii adaptabil la schimbare, să profiți de oportunitățile vieții.
Pr. Dan Bădulescu, Predică la Înălțarea Domnului. VIDEO:
Printr-o „operațiune specială” divină, Omul este eliberat din închisoarea Morții și se întoarce acasă în Rai. Înălțarea Domnului este, în același timp, și Înălțarea Omului.
În Duminica a V-a după Paști, fiind numită și Duminica Samarinencei, Biserica Ortodoxă face pomenirea femeii samarinence. Cine este această anonimă contemporană cu Mântuitorul, ca din sutele de mii de contemporane anonime, să fie amintită în Evanghelie?
Potențații acestei lumi sunt astăzi, 6 mai 2023, la Londra, pentru a valida întronarea Prințului Charles în funcția de Monarh al Marii Britanii, dar și de „Guvernator Suprem” al Bisericii Anglicane, acea instituție care a instalat femei episcopi