Zoe Dantes: Despre singurătate pe drumul durerii. A lor! A pruncilor!
Un rău, în lumea asta poate fi făcut de un singur om. Un bine, în lumea asta implică cel puțin doi oameni! Pe cel care-l face și pe cel care zâmbește și se bucură.
Un rău, în lumea asta poate fi făcut de un singur om. Un bine, în lumea asta implică cel puțin doi oameni! Pe cel care-l face și pe cel care zâmbește și se bucură.
Această descriere a fost făcută de contemporanul Său, Publius Lentulus, predecesorul lui Pontius Pilatus în funcția de procurator al Iudeei (26 – 36 d. Chr.) care, în această funcție, era obligat să trimită rapoarte Senatului din Roma
Mulți oameni se întreabă și astăzi, dacă zeciuiala este o invenție omenească sau este o poruncă a lui Dumnezeu pentru omenire. Primul om care a primit legea zeciuielii de la Dumnezeu a fost Avraam.
Prin Răstignirea pe Cruce și Înviere, Domnul Iisus Hristos a adus izbăvirea oamenilor de păcate. Prin monumentala lucrare duhovnicească „Scara”, Sfântul Ioan Sinaitul ne aduce, în prim plan, o mărturisire a tradiției vieții duhovnicești a Sfinților Părinți până la el.
E ca o căldură. Te încălzește dar nu te arde! E ca un abur. E pretutindeni. Are miros de iarbă proaspăt cosită!
Are o cămașă lungă, albă, ușoară, ca un fulg. E în picioarele goale!
Tot mai mulți oameni se întreabă dacă în zilele noastre, mai este posibilă mântuirea sufletului? Dacă scopul vieții creștine mai este dobândirea Sfântului Duh? Dacă omenirea mai are în vedere respectarea poruncilor dumnezeiești? Și ce ar trebui să facă un om pentru mântuirea sufletului?
Patriarhul României: Numai purtând crucea împreună cu Hristos se ajunge la speranță. IPS Bartolomeu Anania, acum 20 de ani: Dumnezeu, omule, nu rămâne niciodată dator!
Crucea are o importanță capitală pentru creștinii ortodocși. Este un simbol unic și special în viața creștinilor. Ne naștem sub semnul crucii, trăim sub semnul crucii, murim sub semnul crucii și ne mântuim sub semnul crucii.
Ateii neomarxiști reacționează brutal și extrem de agresiv la solicitarea legitimă a Patriarhiei Române și a altor 12 culte religioase, solicitare prin care se cere introducerea în legile educației a posibilității susținerii Examenului de Bacalaureat la Religie, recunoscându-se astfel dreptul elevilor de a putea alege să susțină examenul maturității și la această disciplină opțională.
Obișnuiții cititori ai Evangheliilor au observat, desigur, că Iisus Hristos adresa mereu la întîlnirea cu semenii Săi – de la ucenici și bolnavi, pînă la gură cască și potrivnici – aceste două cuvinte: „Pace vouă!". De asemenea, putem găsi cu ușurință extraordinar formulat mesajul hristic: „Pacea Mea o dau vouă!”
Dacă Vechiul Adam a fost calea de izgonire, Adam cel Nou este Calea de intrare. Tot Sfântul Apostol Pavel ne asigură asupra acestui adevăr: „Căci de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om și învierea morților.
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Mântuitorul ne dezvăluie că așteaptă să îi „împrumutăm” mâinile noastre pentru a săvârși Lucrarea Sa.
Sfinții Părinți ne învață pe noi, creștinii ca să privim cât mai des la cer și să ne uităm dincolo de ceea ce este corect și incorect, dincolo de ceea ce poate fi bine sau rău, dincolo de ceea ce ar reprezenta vinovăția sau nevinovăția.
Există o necredință bună și o necredință rea. Cea dintâi este prudentă, chiar sceptică, cere dovezi, însă e binevoitoare, deschisă. Exponentul ei: Apostolul Toma. Un motto perfect pentru ea: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”.
O scenă incredibilă s-a petrecut recent într-un mall din statul american Missouri. Echipa de pază a unui mall din Bloomington, Missouri i-a cerut unui cumpărător să-și dea jos tricoul cu Iisus, pentru că este „ofensator”. Cum omul a refuzat, a fost dat afară.
Întrebarea fundamentală a religiei nu este, așa cum s-ar părea, „Unde e Dumnezeu?”, ci „Unde suntem noi?”
2023. Știu că lumea e sătulă de cifra 2. A adus pe capul oamenilor numai năpaste. Aud cum toți dau vina pe ani. Prea mulți de 2, prea multe necazuri.
Bună dimineața și la mulți ani! Azi, în ziua Sfântului Ștefan, tragem linie și spunem: ne-am bucurat în ciuda lor! Colindele au fost colinde, horele s-au încins, lumea a jucat, s-au comportat ca în toate vremurile de Sărbătoarea Nașterii Domnului.
Crăciunul este sărbătoarea iubirii pentru că se naște Pruncul Iisus care este izvorul iubirii veșnice. De Crăciun, oamenii împodobesc bradul, pregătesc bucate alese, pregătesc daruri, se vizitează unii pe alții, petrec și socializează. Ei, însă uită de cel mai important lucru, de suflet și de Pruncul Iisus.
Grota funerară în care este înmormântată Salomeea, moașa lui Iisus, se află în regiunea Lahiș și va deveni un obiectiv inclus în proiectul turistic „Drumul Regilor Iudei”, lung de 100 de kilometri.
"De ce scrieți, doamnă? În felul în care o faceți! Vreți să intrați la stăpân? Să vă plătească și pe dvstră un patron din presă?"
Pentru ca urzeala creației să țină, este nevoie permanentă de oameni care merg dincolo de regulile și convențiile curente, de oameni care țintesc spre acea exemplaritate asigurată doar de sacrificiu. Este nevoie de martiri.
Adică pe Hristos. Încă o dată! Pentru că El Este capul Bisericii. Dintotdeauna. Și pentru totdeauna. Să vorbim despre oameni? Despre noi? Nu. Că ne este frică să ne uităm la noi în Adevăr. Ne-am vedea mici, neputincioși, egoiști.
Și-a pierdut capul pentru că a prețuit Adevărul mai mult decât Viața. O lecție teribilă pentru zilele noastre, când valorile sunt relativizate și Adevărul își pierde majuscula și se multiplică democratic: fiecare cu „adevărul” lui.
Oricât de aiuritoare par, aceste întrebări trebuie puse. O cer dezbaterile, scenariile și presupusurile la fel de aiuritoare de pe malurile Dâmboviței și de pe alte maluri mai civilizate.
În duminica a șasea după Rusalii, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei un fragment din capitolul al IX-lea, versetele 1-8, în care Domnul Iisus Hristos îl vindecă pe un paralitic de boala sa, pentru credința lui și a prietenilor care l-au adus la El
La acest sfârșit de săptămână au avut loc manifestări ieșite din comun la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde au fost aduse cea mai veche icoană a Maicii Domnului, pictată - conform tradiției - de Sfântul Apos
Vă spun și eu "Hristos a înviat!". Sau poate ar fi mai potrivit ca, de aici, din Regatul Hașemit al Iordaniei, să vă salut în limba arabă: "Al Masih Qam!". Iar dumneavoastră ar trebui sa îmi răspundeți "Haqqan Qam!", adică "Adevărat a înviat!"
Azi e cea mai frumoasă zi din univers. Și aceasta pentru că sărbătorim pe Sfântul Ioan, ucenicul cel iubit al Mântuitorului Hristos. Un copilandru pescar, fratele mai mic al lui Iacov, cu privirea senină ca o mare în zi de mai, fiul
Forumul Economic Mondial de la Davos consideră că oamenii sunt „mâncători inutili” și consideră „creierele și corpurile” ca un produs care poate fi piratat, controlat și aruncat. Publicația "Natural News” și alte titluri din presa alter
Senatul și Camera Deputaților au trimis marți noi judecători la Curtea Constituțională, având în vedere faptul că pe 10 iunie le expiră mandatele a trei dintre ei, printre care și președintelui Curții, Valer Dorneanu, informează
În aceste momente tulburi este evident pentru orice persoană cu o urmă de logică faptul că boala covid 19 a fost o făcătură, o încercare de a ne lua libertățile. Vremurile ce vin nu se anunță luminoase și libere dacă ne vom lăsa pe
Deși pandemia și-a dat obștescul sfârșit, statul papal a rămas fidel față de măsurile liberticide impuse până acum sub pretextul combaterii coronavirusului. Vaticanul, care și-a obligat în 2021 toți angajații să aleagă între vaccinarea cu ser
Printr-un singur gest, omul poate intra în cerurile iubirii lui Dumnezeu sau se poate afunda în iezerul cel de foc al înstrăinării de cer. Esențială este inima cu care săvârștești totul și lumina sau întunericul pe care-l aduci în lume prin
Mântuitorul trebuie întâmpinat cu Libertate și Umilință! La fel ca în urmă cu două mii de ani Iisus se apropie astăzi de marea intrare a Cetății. Și e pregătit pentru orice: să fie primit, or respins, să fie aclamat sau ignorat. Poarta cetății este inima noastră.
La sfârșitul acestei săptămâni, după doi ani de suspendare provocată de restricțiile cauzate de pandemie, va avea loc Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Iașilor
Procesul Mântuitorului va fi analizat și explicat pornind de la textul biblic de părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc într-o conferință organizată joi de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
În cea de-a cincea duminică din Postul Sfintelor Paști, a Sfintei Maria Egipteanca, în cadrul Sfintei Liturghii din Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească două pasaje din Sfânta Scriptură
În contextul războaielor și al zvonurilor de războaie, devine foarte actual să reflectăm la pace și dintr-un punct de vedere creștin. Despre Pace ca dar al Duhului Sfânt a vorbit și părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea
Despre teroarea ateismului militant din Rusia sovietică și din țările foste comuniste, despre continuarea prigoanei atee în lumea contemporană, dar și despre o consecință directă asupra Ortodoxiei, anume lucrarea ateismului împotriva lui