"O Viață avem, Români, și-o cinste ! Deșteptați-vă, că am dormit destul !"
Votul nostru, al fiecăruia dintre noi, poate să scrie istorie!
Votul nostru, al fiecăruia dintre noi, poate să scrie istorie!
Pe 21 martie 1821, boierul gorjean Tudor din Vladimiri - fost ofițer în armata imperială a Rusiei - intra în Capitala României, București, în fruntea trupelor sale de panduri.
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț de porumbei, 27 de busturi impresionante ale marilor personalități ale istoriei românilor.
Multe s-au scris și se vor scrie despre Mihai Viteazul, primul întregitor al românilor, „Domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, ucis prin viclenie la 9 august 1601 în Câmpia Turzii și propus azi spre canonizare
Fără îndoială că este sfânt, ca de altfel majoritatea voievozilor români care și-au iubit neamul, și mai mult decât neamul, dreapta credință a Bisericii de Răsărit. Mihai Viteazul, însă, a excelat mai mult decât toți prin această dorință divină de a unifica pe toți românii, toți locuitorii acestei vechi Dacii
Au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul
La 18/28 octombrie 1599, acum 145 de ani, a avut loc bătălia de la Șelimbăr. Mihai Viteazul învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory, întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stapânirea lui Mihai Viteazul.
Pe 20 octombrie se împlinesc 64 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Martir, Nicolae Popovici al Oradiei. S-a născut la Biertan, în județul Sibiu, acolo unde a urmat și clasele primare, după cum spune istoricul Adrian Nicolae Petcu.
La 16 septembrie 1437, în timpul desfășurării Răscoalei de la Bobâlna, era semnată la Căpâlna „Înțelegerea frățească” (fraternio unio) dintre stările privilegiate ale Transilvaniei. Românii erau considerați în Transilvania, conform cu prevederile înscrise în act, o națiune "tolerată"
Sfânta și cinstita Cruce pe care o sărbătorim este de fapt lemnul Crucii pe care Domnul Hristos a fost răstignit pentru mântuirea noastră. Precum se știe, cinstirea Sfintei Cruci începe din timpul Apostolilor.
Bătălia de la Călugăreni (13/23 august 1595) a fost parte a conflictului otomano-muntean și parte a campaniei otomane din august – octombrie 1595, ce avea ca scop înlocuirea lui Mihai Viteazul (1593 – 1601) și transformarea Țării Românești și Moldovei în provincii otomane
Otomanii dispuneau de o armată alcătuită din 50.000 – 60.000 de oameni, la care se adaugă personalul auxiliar, în timp ce sub comanda lui Mihai Viteazul se găseau între 10.000 și 16.000 de oșteni, plus 12 tunuri. Alături de steagurile boierilor și câteva unități țărănești
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (n. 1558 - d. 9 august 1601, Turda) a fost bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi Domn al Țării Românești și, pentru o perioadă (în 1600), conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.
Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, a deschis în istoria poporului român o nouă epocă, care va avea drept scop unirea celor trei principate române. Astfel la 27 mai 1600, într-un hrisov Mihai Viteazul este numit „Domn al Țării
Inițial poziționată în Piața Unirii din Oradea, statuia Domnitorului Mihai Viteazul va fi dezvelită joi în Piața Emanoil Gojdu.
Istoria națională cuprinde multe pagini de vitejie ale poporului român, încă prea multe necunoscute suficient de public. Una dintre aceste pagini o constituie victoria strălucită a trupelor române conduse de Mihai Viteazul, la Șerpătești pe 23 ianuarie 1595.
Pentru Istoria noastră în manuale și conștiințe, mergem în Cetatea Voievozilor, la Târgoviște! Duminică, 14 ianuarie: Sfânta Liturghie și Parastas pentru Mihai Eminescu si Mihai Viteazul la Catedrala Eroilor.
Menirea noastră ca popor este apărarea axială a Bibliei celei vii și ca să putem susține această teribilă ciocnire cu răul avem nevoie de unitate etno-creștină oriunde ne-am afla cu rosturile vieții celei de toate zilele și oricât de risipiți am fi.
Părintele Cleopa Ilie a fost unul din cei mai mari duhovnici ai neamului românesc, o adevărată personalitate în toată lumea ortodoxă.
Conform istoricului Ioan Scurtu, premierul Brătianu a luat decizia ca România să inntre în război, care în final a dus la unitatea națională: "Azi problema este: Sau să renunțăm la orice am putea obține prin victoria Antantei, sau să intrăm în război. Eu m-am angajat desăvârșit”.
DOCUMENT OFICIAL. Pare că vreți să scoateți tot ce este simbol național din Transilvania și înlocuiți cu simboluri maghiare. Începeți să ne faceți să credem că în curând ne va trebui pașaport ca să mergem în țara noastră, mă!
Dacă până mai ieri inaugurarea statuilor simbolurilor străine și vizitele președintelui Ungariei erau anunțate dinainte cu surle și trâmbițe, astăzi lucrurile s-au schimbat radical. Dezvelirea statuii regelui Ungariei la Oradea s-a făcut în cel mai mare secret, în prezența a...doi oameni.
Sunt tensiuni în Carei după ce Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești a cerut permisiunea Primăriei Carei pentru a instala o reprezentare a marelui domnitor pe clădirea Primăriei.
Regizorul clujean a lansat totodată o invitație și către Emil Boc și către românii din întreaga țară la celebrarea cum se cuvine a Zilei Limbii Române, pe 31 august, la statuile titanilor noștri:
Se întâmplă la Oradea! Nu, nu-l pun la loc pe Mihai Viteazul, ci îl pun în Cetate pe regele Ungariei, Ladislau I. Statuia a început să fie asamblată. Mai clar de atât nu se poate.
Nu știu voi, dar când mă gândesc la măreția lui Mihai Viteazul, lăcrimez. Este una dintre marile conștiințe ortodoxe ale acestui neam iar eu îl port de Sfânt. Așa cum îl consideră și monahii greci de la mănăstirea Simonos Petra, rectitorită de Voievod, unde am văzut icoana lui pentru prima dată.
Războiul la adresa statuilor și simbolurilor României din Transilvania nu se mai oprește. Aflăm acum că, la fel ca în cazul Crucii Martirilor Ardeleni, tot o firmă maghiară continuă „opera” eliminării monumentelor românești din Transilvania
Solicităm în mod oficial încetarea desfășurării Gărzii Austriece din Cetatea Alba Iulia și înlocuirea ei cu alternative relevante pentru istoria națională. Au fost sesizate în acest sens Primăria Alba Iulia, Prefectura Județului Alba și Ministerul Culturii.
Vineri, 21 octombrie 2022, de la ora 9, la Tribunalul Bihor din Oradea va avea loc o nouă înfățișare în procesul deschis de Asociația Mihai Viteazul împotriva Consiliului Local Oradea.
Unul dintre cele mai devastatoare atacuri împotriva identității românești se preconizează a avea loc în mijlocul Transilvaniei. Primăria Cluj-Napoca intenționează să demoleze Crucea Eroilor Neamului de pe Dealul Cetățuii
Rectorul UMF Târgu Mureș a anunțat că în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii centrale a universității au fost descoperite mai multe picturi de o valoare inestimabilă, una reprezentându-l chiar pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală
Atentate pe bandă rulantă la ființa noastră națională. După Oradea, unde a fost eliminat Mihai Viteazul și Mihai VIteazul este ținut într-o cutie de carton de șase ani, și situația din Turda, de unde se vrea îndepărtarea lui Avram Iancu
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România întrunită in ședința Biroului Executiv Național a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.
Vom avea o reacție! ,,Să punem pumnul în pieptul furtunii, că de nu, pierim”. Dați de știre, să afle tot românul această trădare: Avram Iancu va fi ridicat în funii la Turda și scos din centrul orașului!
ORADEA, 30 iunie 2022. „Așa este păstrată statuia lui MIHAI VITEAZUL, proprietatea Asociației cadrelor militare Mihai Viteazul, dată jos ABUZIV de către Primăria Oradea!”, scrie Daniela Ciută de la Buletin de Carei, preluată de ActiveNews.
După ce a dat jos tricolorul românesc din Piața Unirii și l-a înlocuit cu drapelul Ucrainei, primarul Emil Boc (PNL) face un nou gest condamnabil, anunțând modificarea textului de pe statuia căpitanului Baba Novac din Cluj-Napoca în spir
În anul 1600, unind cele trei Țări românești, voievodul Mihai și-a alcătuit o pecete corespunzătoare noii sale demnități. În modul cel mai firesc, el a îmbinat pe o axă verticală stemele celor trei Țări unite acum într'una singură: vulturul ...
Vine Ziua Națională. Vine Sfânta Zi Națională și toți vânzătorii Țării Românești se vor grămădi la tribune oficiale. Oștirea Țării va da onorul unor mutanți ideologici, unor pigmei sufletești, lupi în blană de oaie care...
La o privire superficială prima crimă, distrugerea economiei, pare mult mai gravă, cea de a doua, distrugerea culturii, căzând pe un loc secund. Dar, în realitate, lucrurile stau exact invers: într-o exprimare mai plastică, distrugerea economiei îți golește buzunarul dar distrugerea spiritualității îți mutilează sufletul.