Persoane: Mircea Eliade
Lucian Blaga și Mircea Eliade, Elveția, 1937

Mircea Eliade de vorbă cu Lucian Blaga: Eu văd în ”sistemul” dumitale unul din semnele care vestesc ”omul universal” românesc… România în eternitate - PROFETISM ROMÂNESC

De aceea astăzi, cînd Europa occidentală este compusă din culturi majore și participă la „vîrsta adoptivă” a maturității, cred că noi, românii, avem misiunea de a crea un om universal, altul decît cel întrupat de greci sau de Renaștere - un „om   universal” românesc…

Salvați Biblioteca Română din Freiburg! - un imens tezaur cultural al României. NOUA EMISIUNE ActiveNews și Starea de Libertate, cu directorul Institutului și Bibliotecii românești din Freiburg, scriitorul Mihai Neagu Basarab, și Corneliu Vlad - VIDEO

Recuperarea memoriei Exilului - Interviu cu directorul Institutului și Bibliotecii românești din Freiburg, scriitorul Mihai Neagu Basarab, împreună cu jurnalistul Corneliu Vlad, invitații ActiveNews și Starea de Libertatea, la emisiunea săptămânală realizată de Victor Roncea și Pompiliu Diplan.

21-22 septembrie 1939: Unul dintre cele mai odioase acte de terorism de stat. 252 de persoane au fost ucise fără judecată sub Dictatura lui Carol al II-lea. Autoritățile au expus cadavrele victimelor pe STRĂZILE orașelor țării

Scrutinul, care a făcut din Legiunea Arhanghelul Mihail în cea de-a treia forță politică a țării, l-a făcut pe regele Carol al II-lea, un dictator cu grave probleme de morală; să-l perceapă pe Corneliu Zelea Codreanu ca pe un rival la conducerea țării.

Cine a fost românul care a introdus BACALAUREATUL. Cum tremurau elevii de altădată în fața examenului de MATURITATE. 18 examene în 14 zile: „Mâine, filosofie, logică și psihologie. Învăț până la prânz, apoi la psihologie. Ieri, filosofie. Azi, astronomie”

Elevii clasei a XII-a susțin în aceste zile examenul de bacalaureat.  Moment important în viața oricărui adolescent, dar care a stat în permanență sub semnul reformelor, în trecătoarele perioade politice ale României.