Persoane: Radu Gyr

Suprema biruință a poeziei “Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!” și a Poetului Radu Gyr! La 119 ani de la nașterea sa (2 martie 1905), duhul lui Radu Gyr este viu, în pofida brucanilor care l-au condamnat la moarte!

Poetul Radu Gyr a fost condamnat la moarte pentru poemul Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!, numit inițial Manifest. A fost ținut în "CELULA MORȚII”, izolat timp de nouă luni, fără a fi anunțat că pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de temniță grea.

HRISTOS S-A NĂSCUT! ADEVĂRAT S-A NĂSCUT! Părintele Justin despre cum era sărbătorită Nașterea Domnului de bunicii noștri. Maicile de la Petru Vodă - Colinde ale foștilor deținuți politici, POEȚI DIN ÎNCHISORI, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Andrei Ciurunga

Hristos S-a născut! Adevărat S-a născut! Aceasta este urarea cu care se salutau odinioară creștinii de Nașterea Domnului. Ascultați un frumos interviu cu Părintele Justin Pârvu, care ne amintește cum serbau Crăciunul bunicii noștri.

Simona Popa Gyr, fiica Poetului Închisorilor, a plecat la reîntâlnirea cu tatăl său, mărturisitorul Radu Gyr, acum doi ani (25 iunie 2021). VIDEO In Memoriam cu mărturii despre tatăl ei și audio inedit cu marele poet al României

Fiica Poetului Închisorilor bolșevice, Simona Popa Gyr, a plecat la Domnul și Mântuitorul nostru în dimineața zilei de 25 iunie 2021, la o zi după Noaptea de Sânziene. Simona Popa Gyr ar fi împlinit 90 de ani pe 10 octombrie 2021. Dumnezeu să o odihnească în pace!

30 mai: începe procesul „ziariștilor-criminali de război”. Cum au fost condamnați de soția lui Brucan marii scriitori-apostoli ai neamului și jurnaliști interbelici Nichifor Crainic, Pamfil Șeicaru, Stelian Popescu și Radu Gyr

La 30 mai 1945 începea procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați se aflau și Radu Gyr, pentru activitatea lui de ziarist și poet, Nichifor Crainic (revista „Gândirea") și Pamfil Șeicaru (fondatorul și

N.O.I, Honor et Patria și Camarazii România la marșul in memoria Martirilor din temnițele comuniste.

14 mai - Ziua Națională de Cinstire a Martirilor Anticomuniști. Dr. Teofil Mija: Sentința răstignirii neamului pe crucea durerii dar și a învierii. Traian Trifan: Învierea și o Scrisoare inedită trimisă de mărturisitor fiicei sale

„Atunci a început în România dansul Satanei, triumful Salomeei. Plânsete și scrâșnirea dinților, dureri, tăceri, rugăciuni și resemnări.” „Scopul vieții este lupta pentru eliberarea din robia ispitei și a morții cu nădejdea învierii în Împărăția cerurilor.”

Ascultați VIOARA LUI RADU GYR - Recital muzical susținut de Ioan Păuna, concert-maestru al Operei Naționale din Osijek-Croația, și profesorul Ovidiu Pârjol

Duminică, 7 mai 2023, la ora 16.30, în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, a avut loc recitalul muzical Povestea viorii lui Radu Gyr, susținut la vioara marelui poet de Ioan Păuna, concert-maestru al Operei Naționale din Osijek-Croația, și Ovidiu Pârjol, la pian, a informat Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba (VIDEO MAI SUS).

Când Mântuitorul a coborât de ÎNVIERE în minele și iadul TEMNIȚELOR BOLȘEVICE, alături de Părintele Justin și alți martiri ai neamului românesc: O lumină a trecut peste inima mea și am strigat tare: HRISTOS A ÎNVIAT, FRAȚILOR!

Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă. O, ce trist și ce-nalt părea Crist! Luna venea după El, în celulă Și-L făcea mai înalt și mai trist.– Unde ești, Doamne ? Am urlat la zăbrele. Din lună venea fum de cățui… M-am pipăit… și pe mâinile mele, Am găsit urmele cuielor Lui.

Frăția Ortodoxă la Monumentul Aripi

SFINȚII ÎNCHISORILOR omagiați la Monumentul Aripi de Statul Român, AFDPR, Frăția Ortodoxă și Asociația NeamUnit: Or să se bată cu noi și morți, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apărați. Și morți vom izbândi! FOTO / VIDEO

Ziua de 9 martie este și Ziua Comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.
Ei sunt sfinți noștri, modele autentice de curaj și demnitate care s-au  jertfit în lagăre și în închisori pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

ROBERT CAHULEANU – POETUL CANALULUI MORȚII. Flacăra Suferinței este întețită ca un Rug Aprins de focul continuu al RUGĂCIUNII

Suferința înțeleasă ca una dintre cele mai mari virtuți creștin-ortodoxe, întrupată în aureola mistică a sufletului credinciosului mărturisitor peste care se pogoară harul Duhului Sfânt, conlucrează la desăvârșirea celorlate virtuți divine, credința, nădejdea și dragostea întru Adevăr, Libertate, Frumos, Iubirea de Neam, de Natură, de creație.

Academicianul Nichifor Crainic la aniversarea a 80 de ani, înconjurat de prieteni, între care Părintele Dumitru Stăniloae (dreapta imaginii) și Părintele Arsenie Boca împreună cu Radu Gyr (stânga imaginii)

Nichifor Crainic: Cei care vor vrea să știe cine am fost să mă caute în revista «Gândirea». Acolo sunt eu. Părintele Dumitru Stăniloae: Naționalismul, Ortodoxia și Crezul lui Nichifor Crainic (25 decembrie 1889 – 20 august 1972)

„Pe toate câmpurile de luptă, Ortodoxia ne-a însoțit ca un tainic acoperământ al Maicii Domnului… suntem prin credința noastră ortodoxă, moștenitorii Bizanțului, care a fost fața răsăriteană a aceluiași imperiu roman.” 

CANCEL HISTORY. România lui Iohannis a șters eliberarea Basarabiei și Bucovinei din Istoria Națională. Antonescu: Dacă mor este pentru Bucovina și Basarabia. Ceaușescu: La Chișinău am vorbit românește. Băsescu: Aș fi dat Ordinul de trecere a Prutului!

La 22 iunie România (n-)a aniversat declanșarea "Războiului Sfânt pentru Reîntregirea Patriei”. Doar România reală și-a omagiat istoria, căci cea oficială se ocupă de războiul din Ucraina, care stă pe teritoriile noastre istorice

Ce s-a întâmplat în România și în lume, într-o Revistă a Presei publicată de ActiveNews în parteneriat cu Centrul European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române. Ministerul Apărării Naționale l-a cenzurat pe poetul Radu Gyr. DOCUMENT

Ministerul Apărării Naționale a șters videoclipul cu formația „Band of Brothers and Sisters” în care aceștia interpretau o melodie pe versurile poetului Radu Gyr „Ne vom întoarce într-o zi” la festivitatea de absolvire a studenților Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.