23 septembrie: Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul
Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea
Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost binevestită de către Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, în timp ce se afla la templu și slujea
Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, și Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Proroc Ioan, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 5 septembrie.
Da. Au reușit să-l ucidă cu sadism dar nu să-l…omoare. El e necontenit cu noi. Împreuna cu Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai puternic mijlocitor în fața lui Dumnezeu: mama și nașul lui Iisus. Ei mijlocesc în rugăciune pentru noi.
Sf. Ioan Botezătorul este singurul sfânt din calendar căruia i se prăznuiește și nașterea, ca dovadă a faptului că a fost, într-adevăr, cel mai mare prooroc, despre care Însuși Mântuitorul a spus că este „cel mai mare om născut din femeie”
Biserica Ortodoxă prăznuiește la data de 24 iunie Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Nașterea sa a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, în chip minunat, tatălui său când slujea în Templul de la Ierusalim.
Cinstitul cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său. Nu știa de aceasta decât Ioana, soția lui Huza, intendentul lui Irod Antipa, care a fost una din femeile mironosițe.
Zi aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește. După aproape 300 de ani, adică în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat la doi călugări, poruncindu-le să sape locul și să dezgroape cinstitul său cap
Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este prăznuit de credincioșii ortodocși în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează.
Stareț al Mănăstirii Antim în perioada 1944 – 1948, Părintele Vasile Vasilachi a fost gazda ospitalieră a grupului Rugului Aprins, o mișcare spirituală inițiată și condusă de Monahul Agathon Sandu Tudor (viitorul Părinte Daniil Sandu Tudor).
„Al șaptelea și cel mai desăvârșit este botezul prin sânge și mucenicie pentru dreapta credință, cu care Însuși Hristos S-a botezat pe Cruce în locul nostru.”
”Câți în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am și-mbrăcat”, adică odată în viață și pentru întreaga viață. Ce-i drept, se poate reînnoi prin lacrimile pocăinței ca o reînnoire a legământului făcut.
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor și Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are și denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).
Mare bucurie este astăzi în sufletele noastre. Ca și odinioară, întreaga creație se bucura de Botezul Domnului. Iordanul se întoarce la vederea focului dumnezeirii, apele se sfințesc, norii dau glas, munții se pleacă, pădurile se înălță pentru a-L cinsti cum se cuvine pe Cel care se bucură de lauda Soarelui și de slava Lunii.
Mântuitorul nu avea nevoie să se boteze precum avem noi, dar Botezul Său devine temelie a botezului nostru. Noi ne botezăm spre viață nouă, curățindu-ne de tot păcatul, inclusiv de păcatul strămoșesc. Iisus nu avea nevoie de botez, fiind și Dumnezeu.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, avertizează Proorocii despre înșelarea, vicleșugul, fățărnicia cărturarilor și fariseilor legiuitorii, ierarhii cultului religios, alți dregători,statul, orânduirea lumească, care fac legi dar nu le respectă.
În data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Noi, ce ar trebui să facem? Aceasta este întrebarea tuturor categoriilor de oameni care mergeau la Prorocul Ioan să ceară sfat.
Astăzi sărbătorim nașterea celui mai mare om născut din femeie. Ioan, „prietenul Mirelui”, pruncul cel răsărit din cuvânt ceresc, se naște astăzi pe pământ.
Întrebarea fundamentală a religiei nu este, așa cum s-ar părea, „Unde e Dumnezeu?”, ci „Unde suntem noi?”
Cu vreo douăzeci și cinci de ani în urmă, cineva, nu-mi amintesc cine, poate chiar sora mea, i-a pozat pe bunicii mei pe banca de la poartă într-un fel deosebit. Unu-n altul, lipiți, zâmbind a viață frumoasă, cu ochii vii și fericire nedisimulată
Și-a pierdut capul pentru că a prețuit Adevărul mai mult decât Viața. O lecție teribilă pentru zilele noastre, când valorile sunt relativizate și Adevărul își pierde majuscula și se multiplică democratic: fiecare cu „adevărul” lui.
Ora 4,30! Zorile stau să răbufnească într-o paletă de zeci de culori. E totuși întuneric și multă liniște! E momentul meu cu Cerul! Ascult liniștea lumii și aburul pământului se ridică încet. Și pământul obosește probabil de la atâta larmă de peste zi.
„De aici valoarea incomensurabilă a fiecărei persoane umane și de aici greșeala unora dintre noi de a respinge venirea în viața noastră a pruncilor, ca daruri, binecuvântări și bucurii care vin de la Dumnezeu.”
PS Dr. Ambrozie a împlinit sâmbătă, 9 aprilie 2022, 16 ani de la întronizarea ca Episcop al Giurgiului. Sărbătorirea a avut loc însă duminică, după săvârșirea Sfintei Liturghii în noua Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu, cu hram
Și pe noi ne-au vândut cei care trebuiau să ne apere. Și pe noi ne-au torturat învățații neamului. Și nouă ne-au dat oțet în loc de apa, prin spitalele alea întunecate. Și pe noi ne-au îngropat în țarina sângelui, în saci negri.
La capătul rândului este Sfântul Ioan Botezătorul cu ale Sale Sfinte Moaște. Mergeți de vă închinați! Râmân aici, părticele din Sfintele Moaște, la Mănăstirea Plumbuita din București. În fața Sa, Icoana Maica Domnului ,,Prodromița",
binecuvintează fiecare pelerin în parte.
La trecerea a șapte luni de la prăznuirea Botezului Mântuitorului nostru- Iisus Hristos în apa Iordanului de către Sf. Ioan Înaintemergătorul, cinstim Schimbarea Sa la față petrecută pe muntele Tabor: munte ce de atunci poartă în nume mărturisirea Luminii adevărate. Între aceste evenimente aflăm...
Când Sf. Ioan Înaintemergătorul postula „pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor”, între cei care îl urmau era și Sf. Andrei, fratele mai mic a lui Petru, care s-a dus degrabă să-i dea vestea: „Evrica Mesia”, L-am aflat pe Mesia
Publicăm integral pastorala transmisă la sărbătoarea Învierii Domnului (2021) de ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
„Astăzi și noi împreună cu viitorul popor mesianic, cu cei care au primit botezul pocăinței de la Ioan, și noi, în semn de căință, de smerenie, ne dăruim lui Dumnezeu prin această osteneală a noastră”, a explicat rațiunea postului dinaintea Bobotezei ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului