27 iunie: Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini
Sfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antică. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337).
Sfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antică. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337).
Pe 1 iunie, Biserica îl cinstește și pe Sfântul Agapit, doctorul fără de arginți. Iată cum îl prezintă jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu:
Și presa are uneori rolul acesta; de a semnala abateri morale smintitoare. De multe ori însă lucrurile nu stau chiar așa cum sunt ele prezentate la „știri”. Și nu la jurnalist sau la reporter stă vina. În spate este „politica editorială”, iar
Sfântul Teofan era fiul marelui dregător Isaac și era rudă cu împărații Leon Isaurul și Constantin Copronim (741-775). Murind tatăl său, a fost crescut la curtea împăratului Constantin Copronim. A îmbrățișat viața monahală la Sigriana,
Un sfânt contemporan cu Tudor Vladimirescu. Silviu Andrei Vlădăreanu, de povestește la Universul credinței despre Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta, Grecia (7 februarie):
Cuvioșii părinți uciși în Sinai – Sfârșitul mucenicesc al celor 38 de sihaștri în Sinai, istorisit de monahul Amonie, a fost în anul 288, în timpul împăratului Dioclețian.
Sfântul Simon a strălucit în Grădina Maicii Domnului în timpul veacului al XIII-lea. „Noul Betleem” a revenit la viața de obște în 1801. Din 1973, călugării care au venit aici de la Meteora i-au dat o viață nouă. Astăzi o comunitate de de monahi călătorește către împărăția lui Dumnezeu apărată de Sfântul Simon.
Arhimandritul Gavriil, pe numele de mirean Goderdzi Urgebadze, s-a nascut pe 26 august 1929 la Tbilissi și a fost canonizat de Biserica Georgiei acum 8 ani, în 2012.
De aici, din largul coastei de est a Africii, din bărcuța aceasta tradițională și cam nesigură, gândul mi-a zburat la un fost guvernator al Africii din perioada bizantină care a început lucrarea mântuirii sale cu un om care pierduse toată averea într-un... naufragiu.
Silviu Andrei Vlădăreanu, care s-a întânit de două ori cu Prințul Charles, o dată la Sfântul Munte Athos și a doua oară la Sfânta Mănăstire Putna, a răspuns și la întrebarea care a încins mințile unora ca urmare a unui fals de presă: "S-a convertit sau nu Regele Charles la Ortodoxie în Muntele Athos?".
Vă spun „Bună dimineața!” de aici, din Africa ecuatorială, din Uganda și, poate că nu este întâmplător pentru că astăzi prăznuim un sfânt care, după locul nașterii sale, ar fi cel dintâi sfânt african.
Vă spun și eu "Hristos a înviat!". Sau poate ar fi mai potrivit ca, de aici, din Regatul Hașemit al Iordaniei, să vă salut în limba arabă: "Al Masih Qam!". Iar dumneavoastră ar trebui sa îmi răspundeți "Haqqan Qam!", adică "Adevărat a înviat!"
Hristos a înviat! Ați observat, oare, că în această perioadă tot mai mulți dintre noi preferă însă formula: „Paște fericit!”? Am stat să mă gândesc „de ce?”... Este în mod evident o formulă din familia formulelor „corecte politic”
Icoanele au ajuns să fie tipărite în tiraje uriașe inclusiv pe brelocuri, suveniruri, etichete, timbre, ambalaje, ziare și reviste care, toate, într-un final, ajung la groapa de gunoi. Dar... trebuie să tipărim în China. Trebuie să rezistăm pe piață. Prețul contează, concurența e acerbă.
Oricât ar căuta acești „progresiști” să găsească o „discriminare”, o stare de inferioritate a femeii în Biserică se vor confrunta cu o mare problemă: preacinstirea Maicii Domnului și cinstirea atâtor mii de sfinte. Și între ele și femeile mironosițe prăznuite astăzi
Să ne pregătim, deci, de marea sărbătoare a Învierii Domnului scuturându-ne de minciună.
După ce Poliția a trimis către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților o directivă prin care cerea ca adunările religioase să fie organizate cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, echipe formate din polițiști, jandarmi și inspectori DSP au verificat duminică mai multe lăcașuri de cult din județul Suceava și i-au amendat pe cei care nu purtau măști
Pe 21 mai, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, unul dintre cele mai mari praznice ale Bisericii.
Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu a participat, la invitația Bisericii Ortodoxe Ucrainene, la Lavra Pecerska, la aniversarea onomastică a Prefericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine
În perioada 10-11 aprilie, Parlamentul European a găzduit evenimentul ExpoRomânia Bruxelles, organizat la inițiativa Asociației Internaționale a Întreprinderilor Creative, în contextul președinției României la Consililul Uniunii Europene.
Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu a fost într-o adevărată călătorie misionară în Africa de Est unde a fost martorul fenomenului ortodox în această parte de lume.