Persoane: Ștefan cel Mare și Sfânt
Tabloul votiv de la Mănăstirea Voroneț

10 ianuarie 1475: Bătălia de la Podul Înalt, considerată cea mai mare BIRUINȚĂ a creștinilor în fața unei armate islamice. Ștefan cel Mare: Vom lupta până la moarte pentru credința creștinească. VIDEO

Pe 10 ianuarie 1475, armata Sfântului Ștefan cel Mare a zdrobit corpul expediționar otoman, în bătălia de la Podul Înalt. Atunci, aproximativ 40.000 de luptători musulmani au pierit în luptă, aceasta fiind considerată cea mai grea înfrângere a unei armate islamice în fața uneia creștine.

Foto sus: Familia Ortodoxă

Sărbătoare a Ortodoxiei Românești și Creștinătății: 552 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna de către Sfântul Ștefan cel Mare împreună cu Teoctist Mitropolitul și Tarasie, Episcop de Roman. FOTO / VIDEO

Acum 552 de ani, Măria Sa Ștefan cel Mare, cel Bun și Sfânt, împreună cu Teoctist Mitropolitul și cu Tarasie, Episcop de Roman, 64 de toți la jertfelnic, au sfințit mănăstirea Putnei, ne amintesc călugării de la sfânta ctitorie a „regelui Daciei”, cum era denumit Ștefan în unele surse italiene.

Foto: Ziarul Lumina

MIHAI EMINESCU: NOTIȚĂ ASUPRA PROIECTATEI ÎNTRUNIRI LA MORMÂNTUL LUI ȘTEFAN CEL MARE LA PUTNA

Dacă privim fierberea vieței noastre publice putem vedea lesne că neliniștea perpetuă din generațiunea ce e azi la ordinea zilei și frecările ei, atât din viața politică cât și din cea spirituală, nu-și au cauza lor pe – atâta în interese personale (precum o susțin unii), ci mai mult în profunda sciziune dintre direcțiunile pe care au apucat unii pe de o parte, alții pe de alta.