Din temnițele memoriei: Ioan Ladea – deținut politic la vârsta de 13 ani! (19 februarie 1935 - 15 martie 2001)
S-a născut la 19 februarie 1935, la Zărnești/Brașov, fiu al artiștilor plastici Romulus Ladea și Lucia Piso.
S-a născut la 19 februarie 1935, la Zărnești/Brașov, fiu al artiștilor plastici Romulus Ladea și Lucia Piso.
Despre M. Eminescu se spune că a murit nebun. Nu, domnilor, Eminescu nu a murit nebun. Aici e necinste sufletească. Eminescu a murit ucis. I s-a dat cu o cărămidă în cap! De ce? Procesul acestei crime încă nu este pe rol. Dar va fi pus!
Astăzi, 19 Martie 2025, se împlinesc 28 de ani de la săvîrșirea lui Virgil Maxim, unul dintre cei mai mari rugători și mistici pe care i-a dat acest neam.
Au fost urmați de tineri care aveau să devină sfinți ai închisorilor comuniste: preotul Vasile Serghie, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Anghel Papacioc (Părintele Arsenie Papacioc), Virgil Maxim, Marin Naidim, Nicu Mazăre, Aurel Dragodan, Ion Schiau, Constantin Pascu și alții.
„S-a năpustit asupra noastră tot uraganul de ură al bolșevismului, după afurisita capitulare de la Ialta. Ne-au închis, schingiuit, înfometat, asasinat, au luat țăranilor pământul și tradiția, au dărâmat bisericile, cimitirele, locuințele...”
Virgil (născut la 4 decembrie 1922, în comuna Ciorani-Prahova) e cel dintâi dintre cei trei băieți ai familiei Maxim Constantin și Alexandrina. Virgil Maxim va urma cursurile Școlii Normale, mai întâi la Ploiești, apoi la Buzău
Dosarul Rugului Aprins reprezintă cel mai concludent exemplu de persecuție religioasă. Deși Constituția garanta libertatea religioasă, acest privilegiu era socotit „o mască pentru promovarea diverselor obiective politice antidemocratice de către elemente dușmănoase”.
Când Părintele Dimitrie Bejan a ieșit din închisoare, după 20 de ani petrecuți în lagăre de exterminare (șase în Siberia și paisprezece în închisorile comuniste din România), s-a uitat înapoia sa cu părere de rău parcă pentru că părăsea pușcăria, și a început a plânge
Tatiana Maxim, fiica unuia dintre sfinții închisorilor, mărturisitorul Virgil Maxim, s-a mutat azi la Domnul, răpusă de o boală necruțătoare. Născută pe 22 ianuarie 1968, chiar de Sfanta Tatiana, fiica mărturistorului i-a dus la capăt testamentul acestuia și a redat lumii românești, și nu numai, scrierile neprețuite ale tatălui său, între care
Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă. O, ce trist și ce-nalt părea Crist! Luna venea după El, în celulă Și-L făcea mai înalt și mai trist.– Unde ești, Doamne ? Am urlat la zăbrele. Din lună venea fum de cățui… M-am pipăit… și pe mâinile mele, Am găsit urmele cuielor Lui.
Acum 100 de ani, în data de 13 decembrie 1923, se năștea în Șcheii Brașovului Niculae Purcărea, fiul lui Niculae și al Mariei.
Acum trei decenii. În vara lui 1994, în vacanța dintre anii IV și V, am rămas o bună perioadă de timp în căminul meu studențesc "Tranzit", care era situat la câteva minute de biserica Sapienței, fiind implicat în mai multe activități pe lângă Părintele Constantin Voicescu
„Acestea nu sunt vorbe pe care vi le aruncă un student ce azi e cercetat, ci vi le declară un român ce și-a părăsit mama și trei surori rămase pe drumuri, tatăl în închisoare, pentru a veni în țara rămasă liberă și a lupta în libertate pentru desrobirea alor lui.”