ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Walt Disney a fost creatorul unei lumi mirifice, care aducea fericire, seninătate și bună dispoziție pentru copii și oameni mari deopotrivă. În ultimii ani, compania care poartă numele artistului s-a transformat într-o mașinărie de propagandă politică, sumbră și amenințătoare, al cărei scop nu mai este divertismentul ci îndoctrinarea. 

Iată mai jos câteva repere ale parcursului sinistru al companiei Walt Disney și al politrucilor care o conduc:

Martie 2017

După lansarea versiunii cu actori și desene animate a filmului Frumoasei și Bestia, cu mai multe adăugiri progresiste – cum ar fi includerea unui personaj transgender și transformarea lui LeFou (acolitul lui Gaston) în homosexual – compania Walt Disney a renunțat la premiera peliculei în Malaysia.

„Nu este ușor să fii un conglomerat multinațional de presă și divertisment progresist. Întrebați compania Walt Disney, care se pare că și-a retras lansarea Frumoasei și Bestia în Malaysia, după ce cenzorii filmului au cerut studioului să taie ceea ce regizorul Bill Condon a numit «un moment exclusiv gay»”, a scris Vanity Fair.

Associated Press a relatat la rândul său:

„Walt Disney și-a suspendat lansarea noului film, Frumoasa și Bestia, în Malaysia majoritar musulmană, deși cenzorii cinematografici au declarat marți că a fost aprobată o tăietură minoră implicâd «un moment gay».”

Martie 2019

La sfârșitul lunii martie, „CEO-ul lui Walt Disney Co., Bob Iger, a anunțat o retragere din Georgia din cauza noii legislații aprobate de stat privind «bătăile inimii», care interzice avortul copiilor cărora li se detectează inima bătând (aproximativ șase luni de sarcină”.

„Mă îndoiesc”, a declarat Iger pentru Reuters, întrebat despre posibilitatea unor viitoare producții în Georgia.

„Cred că mulții dintre oamenii care lucrează pentru noi nu vor mai dori să mai lucreze aici, și va trebui să ținem cont de dorințele lor în această privință. În acest moment, urmărim situația îndeaproape”, a continuat președintele director general.

„Nu văd cum ar putea fi util pentru noi să continuăm să filmăm acolo” dacă legea intră în vigoare, a spus Iger.

Noiembrie 2019

Disney a anunțat că va adăuga avertizări producțiilor sale mai vechi în legătură cu „stereotipiile rasiste”.

Daily Telegraph relata în noiembrie 2019:

„Filmele, majoritatea din anii 1940 și 1950, sunt difuzate acum cu un avertisment despre secvențe ofensatoare pe noul serviciu de streaming al societății americane Disney+, care a fost lansat marți.”

Printre filmele cu astfel de avertismente se numărau Doamna și Vagabondul, Cartea Junglei, Peter Pan sau Dumbo.

În afara avertismentelor, compania a decis să nu mai lanseze „Cântecul Sudului”, un film a cărui acțiune se petrecea în Georgia, după Războiul Civil, după ce acesta a fost „criticat pentru modul în care erau descriși negrii”.

Avertismentele, care nu pot fi sărite, conțin următorul text:

„Acest program include descrieri negative și/sau rele tratamente față de oameni sau culturi. Aceste stereotipe erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să îndepărtăm acest conținut, dorim să recunoaștem impactul său nociv, să învățăm din el și să provocăm o dezbatere pentru a crea un viitor mai incluziv împreună. Disney este devotat creării unor povești cu teme inspiraționale și aspiraționale care reflectă bogata diversitate a experienței umane de pe tot globul.”

Iulie 2020

Compania Walt Disney a anunțat încheierea unui parteneriat cu Colin Kaepernick, fost jucător de fotbal american în înfocat activist progresist, pentru a „produce un serial despre viața” acestuia.

„Disney va da startul la noi proiecte cu Ra Media Vision a lui Kaepernick, care explorează injustiția rasială și socială. Aceasta va începe cu un proiect despre viața lui Kaepernick însuși, a unui star sportiv devenit un activist pentru drepturile civile”, a scris Bloomberg.

„Disney a salutat acordul ca pe o parte a unui effort mai amplu de a crea povești din perspectiva comunităților Neagră și Brună. Poziția lui Kaepernick l-a transformat într-o figură a mișcării pentru drepturile civice, care își folosește platforma pentru a spune povești”, a adăugat Bloomberg.

Iulie 2020

ABC, care aparține companiei Disney, a anunțat că va relua „The Wonder Years”, „un sitcom adorat de clasa medie americană”, însă de data aceasta povestind viața unei familii negre din Alabama.

„ABC s-a angajat să producă doar un episod pilot al serialului, ceea ce înseamnă că este posibil ca acesta să nu fie difuzat. Însă ABC și proprietarul său, Walt Disney Co., și-au făcut o prioritate din a spune mai multe povești cu negri, după uciderea lui George Floyd, care a provocat un val de proteste împotriva injustiției rasiale”, a scris Bloomberg.

Septembrie 2020

Disney a fost criticată aspru după ce o versiune cu actori reali și desene animate a lui Mulan a fost filmată în provincia Xinjiang din China, unde peste un milion de oameni – majoritatea musulmani uiguri – sunt ținuți în lagăre de așa-numită „reeducare”.

„Filmul a fost deja ținta unui boicot după ce actrița sa principală a sprijinit înăbușirea în forță a protestelor din Hong Kong”, remarca BBC.

Criticii au subliniat că, pe genericul de la finalul filmului, Disney mulțumește autorităților din Xinjiang, „inclusiv biroului de securitate publică din orașul Turpan și departamentului de publicitate al comitetului regiuni autonome uigure Xinjiang”.


Septembrie 2020

ABC, care aparține companiei Disney, a anunțat adoptarea unui ansamblu „ambițios” de norme de incluziune.

„ABC adoptă un nou ansamblu detaliat de norme de incluziune pentru a garanta că programele și caracteristicile rețelei reflectă cu acuratețe societatea”, a scris The Hollywood Reporter.

„Supervizate de vicepreședintele executiv pentru strategia dezvoltării și a conținutului, Simran Sethi, care a lucrat la ghid în ultimul an împreună cu președintele pentru divertisment al ABC, Karey Burke, standardele vizează să sporească incluziunea grupurilor sub-reprezentate pe ecran, în posturile de scenariști și regizori și de marketing.”

Octombrie 2020

Disney a lansat campania „Stories Matter” („Poveștile contează”), notând că „poveștile modelează felul în care ne vedem pe noi și pe cei din jurul nostru. Deci, noi, povestitorii, avem puterea și responsabilitatea nu doar de a eleva și inspira, dar și de a apăra conștient, deliberat și fără pauză întregul spectru al vocilor și perspectivelor din lumea noastră.”

„Deoarece «și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți» nu se întâmplă de la sine. Cere efort. Efort pe care noi îl facem”, proclamă pagina de internet a campaniei „Stories Matter”.

„În cadrul angajamentului nostru permanent în favoarea diversității și a incluziunii, suntem pe cale să ne revedem biblioteca și să adăugăm avertismente la conținutul care include descrieri negative sau rele tratamente față de oameni și de culturi. În loc să îndepărtăm acest conținut, vedem în el o oportunitate pentru a provoca o dezbatere și un dialog deschis asupra istoriei care ne privește pe toți. Dorim de asemenea să recunoaștem că unele comunități au fost eliminate sau omise și suntem hotărâți să le dăm cuvântul pentru a-și spune și ele poveștile.”

Ianuarie 2021

Disney a cenzurat „patru dintre filmele sale clasice de pe conturile Disney+ ale copiilor cu vârste sub 7 ani, citând ceea ce a numit „descrieri negative și/sau rele tratamente la adresa persoanelor sau culturilor”.

Dumbo, Peter Pan, Familia Robinson și Pisicile Aristocrate nu au mai fost disponibile pentru această categorie de telespectatori, potrivit Mail on Sunday.

Ulterior, alte titluri s-au adăugat acestei liste, cum ar fi Fantasia, Doamna și Vagabondul și Cartea Junglei.

Februarie 2021

Actrița Gina Carano a fost dată afară de la Disney „din cauza unei postări pe rețelele de socializare despre care compania Lucasfilm, deținută de Disney, a considerat că «denigrează oamenii pe baza identităților lor culturale și religioase»”.

„Fostei vedete Disney i s-a luat rolul din serialul The Mandalorian, săptămâna aceasta, un gest pe care compania îl pregătea se pare de mai multă vreme, din cauza vederilor de dreapta pe care Carano le-a exprimat pe rețelele sociale”, a scris Daily Wire.

Disney a rupt contractul cu actrița din cauza unei fotografii postate de Carano pe contul ei de Instagram, în care o femeie evreică fuge de gardieni naziști, cu textul următor:

„Evreii erau bătuți pe străzi, nu de către soldații naziști ci de către vecinii lor… chiar și de copii.

„Deoarece istoria este rescrisă, marea majoritate a oamenilor de astăzi nu realizează că, pentru a ajunge la punctul la care soldații naziști au putut aresta cu ușurință mii de evrei, guvernul i-a obligat mai întâi pe propriii lor vecini să-i urască, doar pentru că erau evrei.”

„Care este diferența față de a-l urî pe cineva pentru vederile sale politice?”

Washington Post a comentat:

„Cum Carano a fost o ferventă susținătoare a fostului președinte Donald Trump și s-a plâns adeseori de reacțiile negative la adresa opiniilor conservatoare, mulți au interpretat postarea ei ca pe o echivalare a Republicanilor cu evreii în Germania nazistă.”

„Postarea a fost între timp ștearsă, însă nu înainte ca fanii să o fotografieze și să o difuzeze. Criticii au cerut ca actrița să fie concediată pentru discursul său online sub haștagul #FreeGinaCarano, care a fost difuzat miercuri pe Twitter.”

Martie 2021

După cum a explicat Daily Wire, Disney „a eliminat apariția actriței în reality show-ul Bear Grylls, difuzat pe rețeaua National Geographic, deținută de Disney”.

Aprilie 2021

Președintele pentru Divertisment al televiziunii Walt Disney, Dana Walden, a recunoscut că ABC – deținută de Disney – a respins câteva „scenarii bine scrise” deoarece le lipsea „diversitatea”.

„Walden s-a lăudat că a respins un scenariu deoarece era centrat pe o familie albă, diversitatea rasială fiind reprezentată doar prin vecini și alte personaje secundare”, a scris Daily Wire.

„O să vă dezvălui în premieră că am primit scenarii incredibil de bine scrise, care nu corespundeau normelor noastre din punct de vedere al incluziunii, și le-am respins”, a declarat Walden.