ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sala celui mai vechi teatru din țară a rezonat, așa cum o face de peste 200 de ani, cu actorii și spectatorii- primul gong al Festivalului de teatru „Oravița 201/100” a bătut sâmbătă, 21 iulie. Orăvițenii și iubitorii de frumos vor putea aplauda 10 spectacole susținute de trupe din București, Timișoara, Reșița, Deva și Râmnicu Vâlcea până vineri, 27 iulie, în cadrul festivalului dedicate Marii Uniri.
 
În orașul de pe Valea Carașului povestea merge mai departe la ințiativa directorului Teatrului Mihai Eminescu, Ionel Bota, care în parteneriat cu regizorul Ștefan Iodănescu „recidivează” cu acest maraton cultural în Oravița. Manifestarea are și girul personal și moral al secretarului de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ion Ardeal Ieremia, reputat om de cultură al Banatului. „Acest festival este dedicat tinerilor, este dedicat românismului, o reverență adusă prin cultură înaintașilor noștri (…) Este un moment important pentru Banat și valorile sale cultural, cărora le sunt fidel și totodată susținător. Mă dedic implementării proiectelor dedicate Centenarului, dar și celor legate de Timișoara Capitală Culturală din 2021, pentru a realiza o continuitate și o conștientizare a conaționalilor noștri. Este o datorie de onoare pe care o îmbrățișez atât din postura de om de teatru, cât și din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale”, a mărturisit Ion Ardeal Ieremia pentru Radio Reșița. 
 
Deschiderea Festivalului a marcat și împlinirea a 157 de ani de când la București, pe scena Teatrului cel Mare, ulterior Teatrul Național, a avut loc prima reprezentație a piesei „Hamlet”, de William Shakespeare. Îl avea în rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet și în a cărui trupă de teatru Mihai Eminescu era sufleor, postură din care marele poet a călcat meleagul Oraviței la cel mai vechi teatru din țară, ce astăzi îi poartă numele.
 
Festivalul propune și mai multe manifestări conexe, printre care Expoziția de Arte Plastice „Socolaria”, la care vor expune artiștii din enclava culturală care a luat naștere în satele Ciclova, Ilidia, Socolari, Potoc. De asemenea, vor avea loc mai multe conferințe și simpozioane dedicate Centenarului și celui mai vechi teatru din țară, Teatrul Mihai Eminescu din Oravița.