ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modul de viață din timpul Primului Război Mondial va fi reconstituit, la sfârșitul acestei săptămâni, la Muzeul în Aer Liber de la Sibiu, unde vor fi puse în scenă diferite momente ale satului din spatele frontului. 
 
Între orele 12:00-17:00, va avea loc reconstituirea „luarea la oaste”, cu o demonstrație și o defilare cu cai și infanteriști și elemente de antrenament al Roșiorilor. În paralel, în gospodăriile din Poiana și Tilișca, vor răsună doinele de front.Va urma reconstituirea "Grănicierii Marii Uniri" cu patrulări și reconstituirea unui pichet de grăniceri din zona de front Rucăr-Bran și din Zona Vrancei. Totodată, în gospodăria din Stolojani, vor răsuna cu cântece de front, fluierașii din Dobrotești, Teleorman. De asemenea, vizitatorii vor urmări o reconstituire a rechiziționării de provizii din sat pentru frontul  Primului Război Mondial. Scenarii cu vânătorii de munte, realizare de bivuace pentru soldați și posturi de tragere vă așteaptă între orele 14:00-17:00. Încartiruirea în gospodăria din Tilișca, Mărginimea Sibiului, se va desfășura între orele 16:00-18:00, cu hrănirea cailor și organizarea proviziilor în căruțe. Totodată, duminică între orele 13:00-14:00, la Gura Râului, se va desfășura o expoziție în aer liber dedicată Primului Război Mondial.

„Prin 'Satul din spatele frontului' ne propunem să arătăm modul în care satul românesc a susținut frontul. Atunci, în perioada Primului Război Mondial, totul s-a construit în jurul țăranului - soldat. Vom prezenta în cadrul evenimenelor ce se consuma înainte și în timpul Războiului, vom avea invitați meșteri care vor relata povești pe baza a ceea ce au ascultat de la bunicii și strămoșii lor din acea perioadă și multe alte surprize”, spune Ciprian Ștefan, directorul CNM ASTRA, pentru www.tribuna.ro.
 
Nu vor lipsi bucatele tradiționale, care pot fi degustate. Bucătarii din Transilvania vor găti balmoș ciobănesc, ciorbă de miel și mâncare almașană cu șoncă, iar cei din Oltenia mâncare de vinete cu carne de pasăre, mâncarea de murături cu carne de porc și pâine la țăst. Dobrogenii vin cu saramură de pește, ciorbă de pește și mâncare de bureți cu ceapă. 
 
Pe lângă toate acestea, în 14 și 15 iulie, la Muzeul în Aer Liber de la Sibiu se vor desfășura și ateliere de confecționat textile tradiționale și opinci, de olărit, de împletit sau de dogărit. Fiecare vizitator va primi la intrarea în Muzeu o broșură cu programul evenimentelor, precum și o hartă cu rețete culese din perioada Primului Război Mondial. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria municipiului Sibiu și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.