ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


TVR 1 difuzează astăzi (24 aprilie), de la ora 23.00, într-o Ediție specială, filmul realizat de Lucia Hossu Longin cu dizidentul Iulius Filip, cel care a împlinit marți vârsta de 72 de ani, potrivit tvr.ro.  

Sub titlul „Singur împotriva tuturor”, episodul realizat în 2012 face parte din seria „Memorialul durerii” și aduce în prim-plan viața și pătimirile lui Iulius Filip – muncitorul clujean care a trecut prin torturile de la Jilava, din Zarca Aiudului sau din temnița Rahovei -, după ce s-a opus regimului ceaușist și a transmis, în 1981, mesaje de fraternizare cu idealurile de libertate ale muncitorilor polonezi de la Gdansk (Polonia).

„A fost o filmare grea, cu un om de peste 60 de ani, dar cu o energie ieșită din comun, care a însoțit echipa în diferite locuri din Cluj ce i-au marcat viața”, își amintește Lucia Hossu Longin. „M-a impresionat modestia în care trăia, o casă amenajată în foste barăci și m-a durut că un om de valoarea lui nu beneficia de o locuință decentă”, mai spune realizatoarea TV.

Episodul conține interviul cu Iulius Filip, dar și momentul în care, în 2014, Societatea „Solidaritatea” i-a recunoscut curajul, iar președintele Poloniei l-a decorat cu cea mai înaltă distincție a acestei țări – Crucea de Comandor a Ordinului de Merit.

„Este un om care a avut mereu replică și nu a ezitat niciodată să-și afirme ideile de opozant pe viață al regimului comunist”, spune Lucia Hossu Longin, impresionată de credința lui Iulius Filip, „care l-a ajutat să supraviețuiască unor momente de neimaginat, cum sunt cele în care i se administrau medicamente ce îi produceau paralizii sau bătăile fără număr suferite în secția «Restrictivă» de la Aiud”.

Iulius Filip este unul dintre cei care au cunoscut teroarea temnițelor comuniste și a spitalelor de psihiatrie. Militar de carieră, a fost anchetat de Securitatea regimului comunist după ce, în 1981, a transmis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet adresat lui Nicolae Ceaușescu. Trecut în rezervă, Iulius Filip a reușit să se angajeze la atelierele de reparații ale CFR, la uzina „16 Februarie” din Cluj ca simplu muncitor, fără să i se recunoască nicio calificare. În același an, trimite în Polonia o scrisoare de sprijin a Sindicatului Solidaritatea, care va fi citită și la Europa Liberă. Este momentul în care e din nou anchetat și condamnat la cinci ani și patru luni, pedeapsă pe care a executat-o în închisorile din București, Jilava și Aiud. A fost închis în subsolul Securității din București, în celulele condamnaților la moarte de la Rahova, la Jilava, apoi la Aiud până în 1987.

Urmăriți filmul „Singur împotriva tuturor” cu Iulius Filip, într-o Ediție specială, de la ora 23.00, la TVR 1.