ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Albina Românească a fost o gazetă politico-literară care a apărut bisăptămânal la Iași, capital Moldovei, între 1 iunie 1829 - 3 ianuarie 1835 și 3 ianuarie 1837 - 2 ianuarie 1850, avându-l ca propretar și redactor pe Gheorghe Asachi, care a publicat și suplimentul literar Alăuta Românească, conform Wikipedia.

Albina Românească este primul ziar în limba română din Moldova, într-o vreme în care la Iași se tipărea doar Courrier de Moldavie, în limba franceză.

Alături de Curierul Românesc, redactat de I. Heliade Rădulescu, la București, și de Gazeta de Transilvania a lui G. Barițiu de la Brașov, Gh. Asachi pune, cu Albina Românească, bazele presei periodice românești.

Astfel, 1829 ajunge să fie un an de reeferință pentru presa românească. Curierul românesc, care începe să apară în București la 8 aprilie 1829, și Albina Românească, în Iași la data de 1 iunie a aceluiași an, sunt, la început gazete aproape oficiale, publicând știri politice din țară și din vecinătăți, însă, mai târziu încep să picure și mici informații literare, să publice articole istorice, nuvele, poezii, ajungând, treptat, să strângă în jurul lor toată mișcarea literară din România.