Albina Românească a fost o gazetă politico-literară care a apărut bisăptămânal la Iași, capital Moldovei, între 1 iunie 1829 - 3 ianuarie 1835 și 3 ianuarie 1837 - 2 ianuarie 1850, avându-l ca propretar și redactor pe Gheorghe Asachi, care a publicat și suplimentul literar Alăuta Românească, conform Wikipedia.

Albina Românească este primul ziar în limba română din Moldova, într-o vreme în care la Iași se tipărea doar Courrier de Moldavie, în limba franceză.

Alături de Curierul Românesc, redactat de I. Heliade Rădulescu, la București, și de Gazeta de Transilvania a lui G. Barițiu de la Brașov, Gh. Asachi pune, cu Albina Românească, bazele presei periodice românești.

Astfel, 1829 ajunge să fie un an de reeferință pentru presa românească. Curierul românesc, care începe să apară în București la 8 aprilie 1829, și Albina Românească, în Iași la data de 1 iunie a aceluiași an, sunt, la început gazete aproape oficiale, publicând știri politice din țară și din vecinătăți, însă, mai târziu încep să picure și mici informații literare, să publice articole istorice, nuvele, poezii, ajungând, treptat, să strângă în jurul lor toată mișcarea literară din România.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews