Sfântul Prooroc Ieremia este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 1 mai. Alături de Isaia, Ezechiel si Daniel, Ieremia este unul dintre marii profeți ai Vechiului Testament.

Sfântul Prooroc Ieremia al cărui nume înseamnă „Iahve înalță”, era preot și a trăit în jurul anului 600 î.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică de către împăratul Nabucodonosor.

Profeția sa a fost scrisă de Sfântul Prooroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu și slujea idolilor și care a atras astfel pedeapsa divină.

În timpul său au stăpânit poporul evreu patru regi: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. Sfântul Ieremia a proorocit de la vârsta de 15 ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăința către rege și către nobilii săi, către proorocii cei mincinoși și către preoții templului.

Ieremia a proorocit regelui Ioachim că înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar, adică, după ce va muri trupul său va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, apoi târât, fără cinstea unei îngropări omenești.

Regelui Iehonia, care era fiul regelui Ioachim, Ieremia i-a proorocit că va fi luat rob în Babilon împreună cu toată casa lui și că va muri acolo.

Ieremia a fost și profetul decăderii împărăției Iuda, proorocind că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică 586 î.Hr. Ieremia a profețit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falșii profeți care vorbeau de o robie de scurtă durată.

Ieremia a ajuns apoi în Egipt unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a proorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Prooroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei.

În Proloage este amintită tradiția potrivit căreia împăratul Alexandru cel Mare, a dat poruncă mutării moaștelor Proorocului Ieremia și a îngropării lor la Alexandria.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews