ACTUALIZARE 02.09/12:30 Deputatul român Constantin Codreanu, născut în Basarabia, a anunțat că unioniștii vor reveni duminică, 2 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a încheia Marșul Centenarului cu o Horă a Unirii. Inițiativa unioniștilor vine după ce ieri, 1 septembrie, participanții Marșului Centenar s-au întâlnit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, însă Adunarea Centenară a fost perturbată de blocarea a trei autocare ale manifestanților la intrarea în Chișinău și de reacția abuzivă a forțelor de ordine. Ziarul de Gardă a realizat o retrospectivă foto a manifestației din 1 septembrie din Piața Marii Adunări Naționale pe care o puteți urmări AICI.  
 
ACTUALIZARE 17:30 După ce trei autocare ale unioniștilor au fost oprite de poliție în apropiere de Chișinău, organizatorii manifestației au mers să discute cu forțele de ordine deblocarea situației. Odată ajunși la fața locului, aceștia au fost bruscați de oamenii legii. „Solicit asistență de la Ambasada României la Chișinău, de la Ministerul Afacerilor Externe de la București. Este un abuz fără precedent”, susține deputatul Constantin Codreanu, prezent la evenimente. Manifestația continuă în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău.  
 
ACTUALIZARE 12:50 Marșul Centenar a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău unde a fost întâmpinat de mii de frați basarabeni. Unioniștii spun că au o singură revendicare către guvernarea Republicii Moldova: adoptarea în Parlament a unei declarații de Unire, asemeni celei care a fost votată pe 27 Martie în Legislativul de la București. Imagini în direct de la Marea Adunare Centenară puteți urmări AICI. 
 
Știrea inițială 
Participanții Marșului Centenar din România și Republica Moldova își dau întâlnire cu unioniștii la „Marea Adunare Centenară” de la Chișinău, programată sâmbătă, ora 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale.

Startul Marșului Centenar s-a dat la Alba Iulia, unde reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului. După ce au străbătut pe jos un traseu de 1 300 de km, împărțit în 11 etape, a câte 300 de orașe și sate din România și Republica Moldova, participanții ajung astăzi la destinația finală din PMAN, în ciuda ostilității autorităților moldovene care i-au ținut două nopți pe graniță. Liderului unionist George Simion nu I s-a permis accesul dincolo de Prut. Într-un interviu în exclusivitate pentru Activenews, acesta face un apel către autoritățile române să vină în sprijinul cetățenilor români din Republica Moldova.
Mai multe organizații și partide și-au anunțat prezența în Piața Marii Adunări Naționale, manifestația de la Chișinău conturându-se drept una de proporții.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews