ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea Fundației creștine „Preot Ioan Olariu”, Parohia Timișoara-Iosefin a organizat, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, un concert susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Epifania” din Timișoara, dirijată de prof. Florin Nicolae Șincari. Fundația creștină „Preot Ioan Olariu” este o fundație social-filantropică de dezvoltare comunitară ce funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
 
Printre numeroasele sale acțiuni creștin-umanitare, s-a evidențiat proiectul „Sprijin la distanță – O șansă pentru fiecare copil și tânăr de a accede, în mod egal, la educație și la valorile culturii, ca formă de refuz a izolării și marginalizării provocate de sărăcie”, prin care fundația acordă 11 burse sociale în valoare de 25.000 lei, unor elevi și studenți foarte buni la învățătură, dar care provin din familii cu venituri modeste.
 
„Gândul înființării fundației a venit, în urmă cu mai bine de 10 ani, din partea unor credincioși inimoși, care l-au iubit și prețuit foarte mult pe vrednicul de pomenire preot Ioan Olariu, un om blând, un duhovnic deosebit și un preot, mereu în slujirea aproapelui. Atunci, în urmă cu 10 ani, ne-am adunat câțiva clerici și credincioși: profesori universitari, medici, întreprinzători privați și oameni simpli, care am constituit un nucleu, înființând această fundație social-caritativă. De atunci și până astăzi, într-o societate tot mai secularizată, care, pare că uită de cei aflați în necazuri, în lipsuri și în suferințe, activitatea fundației nu a încetat. Gândul nostru a fost să fim de folos, să ajutăm pe cei săraci, pe cei care sunt în suferință, în spitale, pe cei care au operații grele de făcut în țară sau în străinătate. De asemenea, ne-am îndreptat atenția și spre familiile cu mulți copii, care sunt înzestrați din punct de vedere intelectual, dar care nu-și pot continua studiile din cauza problemelor financiare ale părinților. Așa am ajuns să instituim un sistem de burse, pe care le-am acordat de-a lungul celor 10 ani elevilor și studenților de la medicină, științe economice, jurnalism, de la asistență socială, de la teologie, precum și unor sportivi de performanță. Totodată, fundația a contribuit și la construirea unor locuințe pentru familii nevoiașe, dar și la renovarea unui salon pentru bolnavii de la Secția de Diabet a Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu. De asemenea, membrii fundației au organizat conferințe teologice și pe teme de cultură, cu profesori univesitari, profesori de teologie, scriitori, ba chiar ne-am implicat și în strângerea de fonduri, prin organizarea unui bazar mai mulți ani la rând, din care s-au obținut sume de bani, necesare activităților noastre social-filantropice”, a povestit părintele Ionel Popescu pentru www.mitropolia-banatului.ro 
 
„Încă de la înființare, fundația a mers pe două coordonate esențiale, născute din sfaturile pe care părintele Ioan Olariu le-a transmis celor care uceniceau la sfinția sa. Există o coordonată cerească și una pământească. Dacă coordonatele pământești sunt legate de activitățile social-caritabile, cele cerești, din care se nasc coordonatele pământești, sunt trei: binele, frumosul și folositorul. Dacă astăzi facem bine unui copil, care are un potențial deosebit, așa cum sunt copiii pe care noi îi ajutăm, oferindu-le burse, pe chipul copilului apare zâmbetul, apare frumosul, de care toți suntem beneficiari, iar mai târziu apare și folositorul, utilul, adică ceea ce acest copil va da societății. Prin urmare, în cadrul fundației, prin toate faptele pe care le facem, se păstrează aceste trei direcții, neuitând binele, frumosul și folositorul”, a mărturisit ing. Ștefan Dună, vicepreședintele Consiliului Director al fundației.
 
Misiunea fundației este să dezvolte sistemul de caritate, în spirit creștin umanitar, în comunitățile din Parohia Ortodoxă Timișoara-Iosefin în special, dar și din municipiul Timișoara și județul Timiș, prin servicii comunitar-sociale, medicale, culturale și educaționale, contribuind astfel la rezolvarea problemelor comunității.