Cu patru ani înainte de a-și declara independența, în Kosovo avea loc ceea ce sârbii denumesc Pogromul din Martie, scrie B92. Forțele de menținere a păcii ale NATO au încercat, în mod firav, să oprească violența în cele trei zile de teroare.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Pogromul, desfășurat pe parcursul a câteva zile, a dus la excluderea din provinicia Kosovo a 4.012 persoane, în majoritate sârbi. În urma incidentelor, 28 persoane au decedat, 935 de case și 35 de biserici ortodoxe au fost distruse. Primul ministru sârb al vremii, Voijslav Kostunica a numit evenimentele drept "Noaptea de cristal" din Kosovo.

Printre imobilele distruse se găsește și mânăstirea Maica Noastră din Ljevis din localitatea Prizren, biserică inclusă în patrimoniul universal UNESCO și care a fost ctitorită la 1307.

La acțiunile violente au luat parte peste 50.000 de etnici albanezi. Pe lângă pagubele materiale, aceștiau reușit să curețe etnic, total, șase orașe și nouă sate. În urma presiunilor internaționale, au fost condamnate, în 10 ani, 143 de persoane, dintre care doar 67 au primit pedepse mai mari de un an la închisoare.
Amiralul Gregory Johnson, pe atunci comandant al forțelor NATO a admis că în Kosovo s-a petrecut o epurare etnică.

"Să vorbim despre conflicte interetnice în Kosov este o mare minciună și o ipocrizie. Ceea ce se întâmplă în Kosovo este un pogrom împotriva unui popor și a istoriei sale", spunea el atunci.

Incidentele au fost declanșate de moartea a trei copii albanezi, despre care s-a zvonit că au fost fugăriți de niște sârbi până în râul Ibar, drept răzbunare pentru uciderea unui adolescent sârb, cu o zi înainte. Cazul este cu atât mai dubios cu cât împreună cu cei trei copii a fost și un patrulea care a supraviețuit. Mărturia sa nu coroborează faptele povestite de ceilalți martori, autoritățile Națiunilor Unite negăsind vreo dovadă că Sârbii ar fi fost responsabili pentru moartea celor trei copii.

De la proclamarea unilaterală a independenței de către etnicii albanezi, peste 164.000 de persoane au părăsit provincia, majoritatea făcând parte din minoritățile sârbă și romă.

pogrrromm pogrommm pogrrrom-holy-archangels-monastery1 pogrom-i-kosovo_17march2 pogrom-i1 porrggroom pogrom-1-ap

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews