Atentatele de la 11 septembrie 2001 au generat o schimbare radicală și o redefinire a politicii externe a SUA și a echilibrelor globale. Pentru a răspunde pe măsură la atacurile de pe teritoriul american, administrația Bush a decis să pornească o serie de operațiuni militare menite să combată terorismul islamic. Iar cea mai temută organizație prezentată de americani era rețeaua al- Qaida, făcută responsabilă pentru momentul 9/11. Așa că s-a declanșat operațiunea "Enduring Freedom" .

În 2003, odată cu intervenția militară din Irak, administrația Bush a elaborat conceptul de ”război preventiv”, prin care dorea să combată terorismul atacând toate statele care amenințau interesele de securitate ale SUA. După mai bine de zece ani, rezultatele sunt mai mult decât evidente. Grupările militante salafite, jihadiste sau de alte sorginte, legate în diverse moduri de tezele al-Qaida au prins rădăcini și au prins și mai multă putere Afghanistan, Pakistan, Yemen, Somalia, Mali, Nigeria, Siria, Libia, Kenya, Tunisia și Irak.
Care au fost etapele războiului anti-terorism

7 octombrie 2001. A început războiul din Afganistan, care a avut ca obiectiv combaterea Al-Qaida și dărâmărarea regimului talibanilor.

20 martie 2003. Statele Unite au invadat Irakul, declanșând al doilea război din Golf. Pentru a justifica intervenția militară, fără mandat ONU, SUA au elaborat conceptul de război preventiv. Washington-ul a insistat că deține probe că regimul Saddam Hussein are arme de distrugere în masă. Care nu s-au găsit nici până azi.

9 aprile 2003. Se prăbușește regimul Saddam. Astăzi, la 11 ani de la așa zisa terminare a conflictului, procesul de pacificare a rămas pe hârtie, iar țara continuă să fie sfâșiată de război civil și atentate.

2 mai 2011. Americanii anunță că l-au lichidat pe Osama Bin Laden, liderul Al Qaida și că ”s-a făcut dreptate”.

29 iunie 2014. Dintr-o ramură a al-Qaida a luat naștere SIIL, Statul Islamic pentru Irak și Levant, sub șefia lui
Abu Bakr Al Baghdadi. Este o grupare teroristă jihadistă care a luptat și a proclamat oficial un Califat islamic în teritoriile controlate de Siria și Irak.

11 septembrie 2014. Președintele Obama a anunțat noua strategie de luptă anti terorism. Cu obiectivul de a strivi SIIL. Așa că a dat OK-ul pentru raiduri aeriene în Siria, după ce în Irak deja au loc.

Obama este sfătuit de experții în Orientul Mijlociu, care cunosc perfect sistemul militant islamist, să aibă grijă când se lansează într-un nou război, încropind o nouă coaliție occidentală. Pentru că, după cum se poate constata astăzi, războaiele preventive sau nu, pornite de Bush împotriva teroriștilor islamici nu au făcut decât să extindă mai mult decât oricând în istoria modernă tentaculele terorismului islamic.

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews