ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a descoperit 12 morminte de tip creștin din epoca romană, în apropierea Poștei Mari din municipiu, după ample lucrări care au durat o săptămână, informează publicația Telegraf. În necropolă erau osemintele a 12 oameni, iar faptul că erau creștini rezultă din poziționarea acestora, cu capul orientat spre vest. Cel mai vechi mormânt a aparținut însă unui roman, întrucât au fost dezgropate și obiecte specifice acestei civilizații: o monedă de bronz ”obolul lui Caron”, un opaiţ şi o strachină, în care au fost arse lemne cu esenţe speciale.

Situl arheologic, afectat, în parte, de săptăturile făcute pentru ridicarea unui imobil, mai cuprinde un mormânt cenotaf, adică un mormânt gol, un mormânt ranforsat cu ţigle şi mormântul unui copil de câțiva ani.

Reprezentantul MINAC, arheologul Octavian Mitroi, a declarat jurnaliștilor de la Telegraf că cercetările vor continua:
Chiar şi în aceste condiţii, sperăm că datele pe care ni le-au oferit toate aceste descoperiri vor fi utile pentru ştergerea unei alte pete albe de pe harta arheologică a Tomisului. Osemintele şi piesele de inventar vor fi strânse şi duse la muzeu, după care se va putea construi. O parte a materialului, care nu este deosebit de bogat, necesită restaurare şi curăţare.

În cazul monedei, va trebui o curăţare chimică tocmai pentru a o putea citi, pentru a ne da seama din vremea cărui împărat datează şi, implicit, pentru a putea data şi mormântul în care a fost găsită. Platoul ceramic din acelaşi mormânt trebuie spălat şi fragmentele ceramice trebuie puse cap la cap, lipite, pentru a reconstitui întreaga piesă, iar osemintele sperăm că vor ajunge, cât de curând, pe masa unui antropolog, care le va face să-şi spună povestea, pentru că, după cum se ştie, morţii spun multe poveşti.