ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, la data de 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2014 activităţile de celebrsare, pe plan internațional, vor fi derulate sub sloganul „Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul ”. Ma multe instituţii medicale din ţară vor desfășura campania naţională „Controlul diabetului stă pe masa ta”.

La nivel național, Campania „Controlul diabetului stă pe masa ta” este dezvoltată de către Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Cluj, în parteneriat cu autorităţile publice locale prin asistenţa medicală comunitară şi Instituţia Prefectului.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat reprezintă, pentru Direcţia de Sănătate Publică, un prilej pentru a organiza o campanie de informare a populaţiei, intitulată “Controlul diabetului stă pe masa ta”.

Cetățenii ajung, astfel, să fie informați în legătură cu efectul benefic al alimentaţiei sănătoase, rolul pe care fiecare îl are în gestionarea propriei sănătăţi şi importanţa micului dejun în contextul unui comportament alimentar sănătos.

În școli, vor fi organizate deasemenea, discuţii individuale şi de grup, în cadrul unor sesiuni informative, având ca temă importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului.

Reguli pentru o alimentație sănătoasă

Mâncați încet, având timp suficient, fără stres, fără întreruperi, într-o atmosferã de calm, linişte
Cu 15-20 de minute înainte de masa principalã, consumați o salatã sau un mic aperitiv
Mâncați pe săturate, dar nu mai mult
Mâncați la ore fixe
Nu săriți peste mese şi nici nu se înlocuiți masa cu o felie de pâine cu unt
Nu mâncați cu lăcomie, iar porţiile moderate
Mestecați mult şi bine
Seara, înainte de culcare este recomandată o cană cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o cană cu ceai din plante medicinale (tei, muşeţel)
Nu beți lichide în timpul meselor
Dupã ora 17 nu serviți mese îmbelşugate, cu 2 ore înainte de culcare nu se mănâncã
Împărţiți celor 3 mese principale în cantităţi mai mici, în 5-6 mese pe zi
Mâncați doar atunci când apare senzaţia de foame.