ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea din București a aniversat miercuri, 16 iulie 2014,150 de ani de la înființare. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Drept, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, oficialităților statului, ale mediului academic și universitar.

În deschidere, rectorul universității bucureștene, Mircea Dumitru a vorbit despre rolul pe care instituția l-a depus în slujba societății românești. „De-a lungul unui secol şi jumătate de existenţă comunitatea academică a Universităţii din Bucureşti a acţionat pentru a edifica o instituţie modernă şi puternică, flexibilă şi dinamică, aptă să asigure o educaţie superioară de cea mai bună calitate, să realizeze cercetare ştiinţifică la cele mai exigente standarde internaţionale şi să contribuie la modernizarea şi consolidarea proceselor democratice din societatea românească. Prin strădania comună a membrilor comunităţii sale academice, Universitatea din Bucureşti a reuşit să îşi îndeplinească misiunea sa de a forma generaţii succesive de tineri în spiritul respectului pentru adevăr şi al cunoaşterii ştiinţifice, al ataşamentului faţă de valorile naţionale şi universal umane”, a spus Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București, potrivit Radio Trinitas, citat de ActiveNews.

Universitatea din Bucuresti a fost înființată în 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a divizat Colegiului Sfântul Sava în Universitatea din București și actualul Colegiu Național „Sfântul Sava”.

In perioada interbelica, Universitatea s-a bucurat de o pleiada de profesori straluciti, ca Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti si Nae Ionescu, sau asistenti ca Radu Gyr, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade. Universitatea a vazut in secolul trecut demonstratiile Miscarii Legionare si a fost avariata de bombardamentele aliate din 4 aprilie 1944 (foto). Sculpturile in altorelief de pe frontispiciul acesteia, realizate de Karl Storck si partial distruse de americani, au fost recuperate bucati si se afla azi la Muzeul “Frederic şi Cecilia Storck” din Bucureşti, din str. Vasile Alecsandri nr.16. Ulterior au urmat "bombardamentele" asupra profesorilor, soldate cu marile epurari comuniste din invatamantul romanesc. O parte din profesorii bolsevici ai anilor '50 s-au reintors in Universitatea Bucuresti dupa 1989.

In Piata Universitatii din Bucuresti s-a derulat protestul anti-comunist din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, Universitatea fiind si leaganul celei mai lungi demonstratii anticomuniste din Romania, care a durat 52 de zile intre aprilie si iunie 1990 (foto), la capatul careia, in urma mineriadei din iunie 1990, au fost distruse si mai multe laboratoare, cu pierderi inestimabile. Universitatea Bucuresti se afla intre primele 200 de universitatii ale lumii.

Foto: Emanuel Parvu, Laurentiu Galmeanu si Bucurestii Vechi si Noi

universitatea-dupa-bombardamente-fronton-1944

Manifestatie-legionara-in-Piata-Universitatii-Bucuresti

1-taburile-in-Piata-Universitatii-21-decembrie-1989

tanarul-cu-steagul-din-piata-universitatii-1989

Piata Universitatii 1990 Foto de Emanuel Parvu