ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a susținut un discurs dur la adresa NATO cu ocazia comemorării a 16 ani de la începutul agresiunii alianței împotriva țării vecine.

Printre altele, șeful statului sârb a declarat că atunci când nu s-a mulțumit să bombardeze orașele, satele, școlile, spitalele sau televiziunile, cei de la NATO "au țintit casele noastre și cea mai mare comoară a noastră - copiii noștri", informează B92.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Aflat la Aleksinac, loc unde NATO a bombardat un parc, o promenadă și o piață, omorând 11 persoane și rănind alte 50, președintele Nikolici a spus că "Serbia va ierta mereu, dar nu va uita niciodată".

De asemenea, Nikolici a mai menționat că bombardarea Serbiei și consecința imediată, declararea independenței provinciei Kosovo, a "deschis cutia Pandorei cu consecințe teribile pentru comunitatea internațională".

"Singulară și tragică, vocea Serbiei s-a pierdut în cacofonia tiranilor ce au distrus țesătura ordinii internaționale. Întâi prin cuvinte și decizii arbitrare, apoi prin bombe. Consecințele deciziei arogante de acum 16 ani sunt resimțite și azi și toată lumea le suportă", a adăugat el.

Președintele sârb a evocat faptul că nimeni din cei care au dat ordine și le-au executat nu și-a cerut scuze pentru morții Serbiei.

"Serbia își amintește acele zile, păstrează memoria victimelor inocente și îi numără printre sfinții ei martiri. Cei care nu și-au cerut scuze, cei care nu și-au asumat responsabilitatea pentru acțiunile lor, cei care nu au fost chemați în fața justiției pentru "greșelile colaterale" nu merită nici să fie amintiți, nici să fie iertați. Când ei, dacă o vor face vreodată, vor rosti cuvintele prin care ne vor cere iertarea, vor auzi vorbele pe care patriarhii le foloseau atunci când îngenuncheau în fața morților de pe câmpurile de luptă: vom ierta mereu, dar nu trebuie să uităm niciodată".

Nikolici a adăugat că o parte din cei care au dat ordinele și care le-au executat sunt în viață și "continuă să bombardeze chiar și azi, în timp ce Serbia plânge și cere doar niște scuze decente de la cei care au bombardat o țară în Europa la finalul secolului 20".

El a mai spus că simte că țara sa este judecată după niște reguli speciale de către mai marii lumii.

"Când menționăm trecutul nostru, ei ne spun că tot ce contează este viitorul. Când vorbim de viitorul nostru, ei ne spun că nu-l merităm din cauza trecutului. Nu suntem lăsați să construim un viitor mai bun, până ce, zic ei, nu ne vom confrunta trecutul și deciziile luate. Până nu ne vom cere scuze pentru tot ce ne-au făcut ei nouă. Într-adevăr, o eroare s-a produs atunci, dar nu a fost colaterală, ci una inumană și istorică. Și a fost a lor", a conchis președintele Nikolici.