ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acești sfinți mucenici au pătimit în Tripolis, Fenicia, în timpul împăratului Vespasian (69-79) din porunca proconsulului Adrian. Leontie era un ostaș creștin, de neam grec.
 
Sfântul Leontie a fost comandant roman în timpul împăratului Vespasian (69-79 d.Hr.). Era mare de statură, puternic, neînfricat și temut în războaie. Aflându-se că este creștin, a fost chemat la judecată. 
 
Proconsulul a trimis în Tripolis mai mulți soldați cu tribunul Ipatie și cu Teodul ca până la sosirea sa în Tripolis să-l prindă pe Leontie și să-l poată judeca. În timp ce se aflau pe drum, Leontie le-a ieșit în cale și i-a invitat în casa sa. În cele din urmă, Leontie le-a mărturisit că el este cel pentru care fuseseră trimiși. Prin cuvântul lui Leontie, Ipatie și Teodul au primit învățătura creștină și s-au botezat, iar la sosirea și judecata proconsulului Adrian s-au înfățișat și ei.
 
Toți au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos și au îndurat până la sfârșit chinurile la care au fost supuși, lăudând pe Dumnezeu. Pentru credința lor în Unul Dumnezeu, aceștia și-au pierdut slujba, au fost bătuți și uciși.
 
După ce a trecut prin mari chinuri, Sfântul Leontie și-a dat și el sufletul în mâinile Domnului, în anul 73. Trupul mucenicului Leontie a fost aruncat în afara orașului, însă creștinii din Tripolis l-au îngropat cu cinste.
 
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi mai sărbătorește pe: Sfântul Mucenic Eterie; Sfântul Cuvios Erasm; Cuviosul Leontie Păstorul; Cuviosul Leontie de la Mănăstirea Dionisiu.