ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Mucenici Hrisant și Daria sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la data de 19 martie.

Sfinții Hrisant și Daria au trăit în secolul al III-lea. Hrisant era originar din Alexandria, iar Daria, din Atena. Pentru că Hrisant s-a convertit la creștinism, tatăl lui, senatorul Polemon, gândindu-se că fiul său prin căsătorie își va părăsi noua credință, i-a găsit-o pe Daria.

După ce s-au căsătorit, Daria a fost convinsă de Hrisant să treacă la credința creștină și să trăiască împreună în feciorie. Fiind pârâți la prefectul Celerin, acesta i-a dat în seama tribunului militar Claudiu, ca să le cerceteze credința. Acesta i-a chinuit cu multe feluri de cazne și, văzându-le curajul cu care le răbdau, au crezut în Hristos împreună cu soția lui, Ilaria, și cei doi fii ai lor, Iason și Mavru, dar și cu toți soldații din subordine. Toți au murit ca mucenici.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Claudiu Tribunul; a Sfintei Mucenițe Ilaria, soția lui Claudiu; a Sfinților Mucenici Iason și Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul și ai Ilariei; a Sfântului Mucenic Panhariu; a Sfinților Diodor, preotul, și Marian, diaconul, și a Sfântului Dimitrie Strungarul.
 
Troparul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria. VIDEO: