ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară, printre cei chemaţi pentru încorporare fiind şi aproximativ 2.500 de români din Bucovina, scrie Publicaţia Zorile Bucovine citată de Ziarul Financiar.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare în Bucovina este derulat cu dificultate.

"Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept", a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.

Din 20 ianuarie în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială.

Potrivit tocpress.info, care citează portalul de ştiri Cerniveţki Promin, oamenii au ieşie în stradă deoarece nu vor să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis aşteptarea părţii române ca "aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic", se arată într-un comunicat MAE.