În 20 august 1968 era inaugurată Uzina de Autoturisme Pitești (UAP). În baza un acord între autoritățile române și producătorul francez de automobile Renault, construcția uzinei s-a încheiat într-un timp record de doar un an și jumătate. Primul autoturism ieșit de pe porțile uzinei purta numele Dacia 1100 și era un vehicul produs după licența modelului Renault R8.
 
Un an mai târziu intra în fabricație Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii. Fabricat în numeroase variante - berlină, break, pick-up și derivat chiar într-o versiune sport cu două uși – modelul va rămâne în memoria a generații de șoferi drept „mașina care a pus România pe roți”, amintește www.economica.net. 
 
Între 1970 și 1980, Dacia a dezvoltat o întreagă gamă de modele. Astfel, în 1970 au apărut versiuni ale Daciei 1300 berline, în 1973 a fost lansat modelul break, iar în 1975 modelul Dacia 1302. După expirarea licenței Renault, în 1979, Dacia a început un program propriu de dezvoltare, realizând opt modele. Dacia Nova, lansată în 1995, a fost primul model proiectat și fabricat integral în România.
 
La 2 iulie 1999 a fost semnat contractul de privatizare a societății și Dacia a devenit o marcă a Grupului Renault. Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de Euro în 2017 și o producție anuală de 350 000 de autovehicule, cea mai mare parte dintre acestea fiind exportată în 44 de țări, de pe patru continente.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews