ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce comuniștii au preluat puterea în 1944 și la conducerea statului a ajuns Enver Hoxha, Ortodoxia din Albania a devenit țintă a represiunilor, bisericile fiind închise de autorități, iar preoții aruncați în închisori. Mai mult, pe 22 noiembrie 1967, în Albania a fost instaurat statul ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală. Conform statisticilor, au fost distruse peste 1.600 biserici și mănăstiri.
 
Lumina, însă, nu s-a stins. În perioada 18-25 iulie 2018 au fost serbați 20 ani de la un eveniment important din istoria Bisericii Ortodoxe Albaneze: alegerea și întronizarea Mitropoliților Ignat de Berat și Ioan de Korça și a Episcopului Kozma de Apollonia (†2000). Evenimentele din iulie 1998 au completat procesul de reînviere al Bisericii Ortodoxe din Albania început în 1992, odată cu alegerea Arhiepiscopului Anastasie al Tiranei, Durrësului și al întregii Albanii.
 
Aniversarea evenimentelor a început miercuri, 18 iulie 2018, în Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Berat, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ignat a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul Asti de Bylis. Acesta i-a transmis Mitropolitului un mesaj de felicitare din partea Arhiepiscopului Anastasie, relatează Basilica.
 
Mitropolitul Ioan de Korça a serbat 20 ani de la hirotonia în arhiereu în 23 iulie. Cu această ocazie Înaltpreasfinția Sa a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Fan Noli” din Korça. Momentele aniversare au continuat în 25 iulie cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala „Învierea Domnului” din Korça. Mitropolitul Andoni de Elbasan a transmis felicitări din partea Arhiepiscopului Anastasie. La final, a fost citit un mesaj de felicitare din partea Președintelui Republicii Albania, Ilir Meta.
 
Biserica Albaniei a trecut prin momente cumplite de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus, oprimată de Imperiul Otoman și aproape răpusă de conducerea comunistă care a declarat Albania primul stat ateist din lume. Arhiepiscopul Damian Kokonesi a fost arestat în 1967, la doar un an după alegerea sa, și a murit într-una din închisorile comuniste în noiembrie 1973, la vârsta de 80 de ani.
 
„Am mers împreună la o biserică în ruine din Tirana. I-am rugat pe toți să aprindă câte o lumânare și le-am spus «Krishti Ungjall!» – Hristos a înviat!- și toți mi-au răspuns «Vertete Ungjall!» – Adevărat a înviat! Acesta a fost sloganul, principalul motto în aceste eforturi de reconstrucție”, spunea PF Anastasie, evocând începutul misiunii sale în Albania, potrivit Basilica. 

Înainte de al Doilea Război Mondial, peste 20% din populația Albaniei fusese de confesiune ortodoxă. Prima declarare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Albaneze a avut loc în anul 1929, când Arhimandritul Visarion Iuvani a fost înscăunat mitropolit. Acum, reînviată, Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei este compusă din Arhiepiscopia de Tirana-Durrës, condusă de PF Anastasie, și următoarele eparhii: Mitropolia de Berati (IPS Ignatie), Mitropolia de Korça (IPS Ioan), Mitropolia de Gjirokastra (IPS Dimitrie), Mitropolia de Apollonia și Fier (IPS Nicolae), Mitropolia de Elbasan (IPS Antonie), Mitropolia de Amantia (IPS Natanael)și Episcopia de Bylis (PS Asti).