ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 33 de ani, la Târgu Mureș, românul Mihăilă Cofar a fost bătut bestial de o hoardă dezlănțuită de unguri care urla pentru autonomia Transilvaniei. Cazul a devenit cunoscut prin faptul că presa occidentală l-a prezentat falsificat, afirmând că victima era maghiară și agresorii erau români.

Unul din bătăușii lui Mihăilă Cofar, Cseresznyés Pál, a fost grațiat personal de președintele Emil Constantinescu. Un altul a fugit în Ungaria, unde a ajuns patronul firmei de băuturi HELL (nume potrivit).

Mulțimea maghiară, bine organizată, în număr de peste 10.000 de persoane, a ocupat clădirea Consiliului Județean, aceasta fiind eliberată doar după intervenția decisă a parașutiștilor.

Operațiunea a fost pusă la cale de Budapesta cu scopul ruperii Ardealului de România. De la balcon, liderii maghiari făceau apeluri la mulțime să nu „părăsească piața” și „să lovească”.

Despre ce s-a întâmplat la Târgu Mureș în 1990 puteți citi mai multe aici, din relatarea unui martor ocular și din documentarul VIDEO de mai jos.

De asemenea, din articolul lui Victor Roncea de la moartea eroului de la Târgu Mureș:

Mihailă Cofar, românul mutilat pe viață de unguri la Târgu Mureș în 1990, a plecat, cuminte, la Ceruri. Statul actual și-a deschis larg porțile pentru afacerile de milioane de euro ale atacatorului lui, Ernő Barabás, patronul firmei HELL. Ultimele aplauze

Atrocitățile maghiare și mutilarea bestială a lui Mihailă Cofar la Târgu Mureș în 20 martie 1990 - VIDEO: