ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministerul Sănătății a anunțat că va distribui 200.000 de vaccinuri antigripale către direcţiile de sănătate publică, iar acestea le vor trimite mai departe, către medicii de familie. Restul de 400.000 de vaccinuri comandate deja de Ministerul Sănătății vor intra în depozitele companiei naționale Unifarm în cursul săptămânii și vor fi distribuite către direcțiile de sănătate publică în funcție de necesități.

În prezent, la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate deja 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie. Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.

Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Medicii recomandă ca prevenția gripei să înceapă de la respectarea măsurilor de igienă și evitarea spațiilor aglomerate.

Vaccinarea este recomandată în special următoarelor categorii de pacienți:

  • cu vârsta de peste 65 de ani,

  • cu boli respiratorii cronice,

  • cu afecțiuni cardiovasculare, indiferent de cauză,

  • cu afecțiuni renale cronice,

  • cu diabet zaharat,

  • cu imunodeficiențe, cum ar fi: infecția cu HIV, afecțiuni hematologice maligne sau pacienții care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie,

  • copii și adolescenți care primesc produse conținând acid acetilsalicilic pe o perioadă prelungită.


Pentru cei care preferă "vaccinurile naturale", se recomandă următoarele plante: echinaceea, sub formă de tinctură, infuzie sau capsule, măceșul, care se folosește sub formă de decoct, tinctură, sirop sau în amestec cu miere, tei isop, ienupăr, anason, eucalipt, salcie, soc, ori potbal, care se folosesc sub formă de infuzie sau în diverse amestecuri.