Armata României sărbătorește, astăzi, Ziua Presei Militare. A devenit tradiție ca în această zi să fie omagiate generațiile de ziariști în uniformă care și-au asumat de-a lungul vremii misiunea de a fi vocea militarilor.

Cu 155 de ani în urmă, la 23 iulie 1859, pe vremea lui a Al. I. Cuza, s-a înființat prima publicație militară din România, numită "Observatorul militar". Acesta a fost, la acea vreme, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.

Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămânal cu titlul ''Foaie română pentru econom'', în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri precum ''Întâmplările războiului francezilor'' sau ''Scurtă arătare despre luarea Parisului''. Au urmat rubrici militare în ''Curierul românesc'', ''Albina românească'' sau ''Propășirea''.

Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ''Observatorul militar'', seria nouă a acestuia apărând din 22 iulie 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămânalul ''Observatorul militar'' a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în gradul de Cavaler.

În ziua de 23 iulie sunt omagiate generațiile de ziariști în uniformă. Publicațiile militare sunt nu numai ziare militare, ci și ziare politice, sociale și literare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews