ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mircea Dinescu a declarat  la 24 de ani de la Revoluţie că şi acum, din păcate, lumea este deprimată şi nu consumă entuziasm, iar puterea de cumpărare a scăzut, oamenii uitându-se la produse precum "la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe de la Antipa". Poetul, editoristul şi analistul politic Mircea Dinescu a afirmat că "Marx nu şi-a închipuit că după comunism o să urmeze din nou capitalism, un capitalism făcut de securişti şi de foşti activişti de partid".

"Sigur că după 25 de ani, tinerii de atunci au mai adăugat încă 25 de ani, sunt toţi maturi, probabil că marea majoritate şi-au consumat entuziasmul destul de repede în primele zile sau în prima lună de atunci pentru că ce s-a întâmplat după aceea evident că nu avea cum să mulţumească pe nimeni", a afirmat acesta pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mircea Dinescu a subliniat că sistemul comunist românesc a fost greşit şi nu a avut legătură cu ceea ce înseamnă comunism, precizând că nici "capitalismul românesc nu seamănă cu cel din lumea occidentală, ci mai degrabă cu cel din America Latină (...) cu un strat foarte subţire de oameni foarte bogaţi şi cu un gol uriaş care a aruncat în aer clasa de mijloc care ar fi trebuit să existe până acum şi care nu există. Există oameni foarte bogaţi şi oameni foarte săraci", a adăugat analistul politic. De asemenea, în contextul protestelor care se desfăşoară în Capitală de aproape patru luni, Mircea Dinescu a afirmat că ieşirea tinerilor în stradă este "singurul lucru nemaipomenit care s-a întâmplat în ultimii 23 de ani".

"Eu, personal, am suferit întotdeauna că tinerii sunt apolitici, că nu vin la vot, că nu-i interesează, trăiesc în lumea lor cu muzica, cu internetul şi că nu au treabă cu realitatea politică românească", a mai spus scriitorul.

Din punctul său de vedere, societatea civilă "care a murit pe vremea lui Emil Constantinescu, după ce a renăscut şi a murit destul de repede", a căpătat din nou viaţă "într-o formă foarte interesantă". Editorialistul a afirmat că, în acest moment, există două extreme care se află pe aceeaşi baricadă.

"Vedem tineri ieşiţi în stradă pe biciclete şi protestând împotriva întregii clasei politice şi pe de altă parte, mai vedem un lucru interesant, vedem la ţară, oameni în vârstă şi tineri ţărani care s-au revoltat pentru că le sunt poluate zonele, li se otrăvesc fântânile şi s-au creat doi poli foarte interesanţi în România. Nu mai există acea chestie de pe vremea comunismului, secera şi ciocanul, adică clasa muncitoare şi ţărănimea muncitoare, ci există intelectualitatea - care reacţionează la otrăvirea României - şi ţăranii", a declarat poetul.

Întrebat dacă cei doi poli vor putea produce o schimbare, Mircea Dinescu a precizat că "aparent nu se schimbă nimic pentru că clasa politică se ţine cu dinţii de scaune". Dinescu a subliniat că există o dezamăgire atât de mare în rândul populaţiei şi că "nu mai există iubirea şi fanatismul ideologic care erau acum 10-15 ani când se certau soţi cu soţii pentru că unii ţineau cu ţărăniştii, alţii cu Ion Iliescu".

"Au fost oameni care au divorţat. S-a terminat cu marea iubire. Nu mai există lideri politici care să creeze în jurul lor, să funcţioneze ca un magnet aşa, cum au fost Ion Iliescu, chiar şi Emil Constantinescu, şi Băsescu (Traian, n.r.). La ora aceasta este o zonă gri şi nu se mai consumă entuziasm în populaţie", a mai declarat acesta.

Editorialistul a afirmat că, dacă în '89 se trăia într-o zonă gri şi a unei dezamăgiri profunde de lumea aceea", din păcate, şi "acum lumea este deprimată".

"Dacă te uiţi în trenuri sau în metrouri, nu mai există spiritul acela latin care exista pe vremuri că noi suntem ca şi italienii, vorbăreţi, comunicativi, oamenii nu mai comunică între ei. E un lucru destul de trist după părerea mea şi asta vine şi de la nivelul de trai foarte scăzut al oamenilor şi de la lipsa de speranţă", a mai precizat acesta.

Pe de altă parte, Mircea Dinescu a subliniat că puterea de cumpărare a societăţii a scăzut, iar politicienii nu au simţul realităţii, afirmând că oamenii merg la cumpărături şi "se uită la produse precum se uită la Antipa la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe".

"Eu bântui prin ţară. (...) Faptul că acum câteva zile am fost în piaţă la Calafat şi erau mai mulţi vânzători de fructe, de legume decât cumpărători, acesta este un semn că la noi nu funcţionează societatea de consum. (...) Am lansat eu o formulă, la noi e societate de abţinere. La noi vin mulţi oameni, pensionarii şi clasa de mijloc, şi se uită oamenii la produse cum se uită oamenii la Antipa la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe. (...) Puterea de cumpărare a omului a scăzut şi politicienii nu au simţul realităţii", a mai spus acesta.

Mircea Dinescu a încheiat într-o notă amuzantă, afirmând că, dacă înainte de '89 cutia de scrisori reprezenta un lucru frumos, în momentul de faţă, aceasta ar trebui să poarte numele de "câine rău".

"Ce a devenit cutia cu scrisori - care era un lucru frumos înainte de '89 - eu tot aşteptam să fiu invitat în străinătate, la un festival sau să îmi scrie un prieten, era un prilej de bucurie, puteai găsi o scrisoare, în afară de telegrame dacă se întâmpla vreo nenorocire. Acum, pe cutia de scrisori ar trebui să scrie «câine rău» pentru că desfaci capacul şi vezi somaţie că nu ţi-ai plătit curentul, că ţi-au tăiat gazele, că nu ţi-ai plătit impozitele, se varsă peste tine o grămadă de scrisori sinistre. Eu nu mai suport cutia de scrisori", a încheiat Mircea Dinescu.