ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Și România va marca, în 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, aniversată în multe țări de pe glob încă din 1983. Evenimentul este coordonat de organizația Salvaţi Copiii România, care dorește să atragă atenţia asupra numărului tot mai mare de dispariţii voluntare în rândul copiilor. Acest organism, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), se vor implica în numeroase activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice.

În perioada mai 2013 - mai 2014, în România au fost raportate 3.257 de dispariţii de copii, iar statisticile oficiale arată că, în peste 90% din cazuri, este vorba de plecări voluntare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.205 copii. Majoritatea au fost găsiţi, iar în momentul de faţă în evidenţele Poliţiei există 338 de minori, dintre care 61 cu vârste mai mici de 10 ani.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare şi timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi, peste un milion de copii fiind implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie în cei 24 de ani de activitate.