ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De aproape două secole, de când a apărut ca urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, tricolorul este un simbol reprezentant al românilor. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Național al României în mai 1998.

Drapelul, în forma pe care o are astăzi, a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I. Culorile drapelului au origini adânci în istoria poporului român, „Este o întruchipare a culorilor Principatelor Române, este un simbol al unităţii naţionale din timpul domniei lui Mihai Viteazul, când ştim că a avut loc prima Unire politică a Ţărilor Române, şi nu în ultimul rând, este o prezentare a celor mai frecvente culori care apar pe toate ţesăturile populare din toate regiunile României”, explică muzeograful Şerban Constantinescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a României, conform Digi24.

[highlight]Citiți și: 14 iunie 1848 este decretată înființarea STEAGULUI NAȚIONAL sub deviza „Dreptate, Frăție”. Ce NU ȘTIAȚI despre Drapelul României, SEMNIFICAȚIILE CULORILOR albastru, galben și roșu[/highlight]

Ziua Drapelului Național datează doar de câțiva ani, acesta fiind asociat, de regulă, cu Ziua Națională a României.
Anul trecut, ceremonialul militar organizat cu ocazia zilei de 26 iunie a fost mai restrâns şi s-a desfăşurat sub semnul doliului, după ce 18 români au murit într-un accident tragic, produs în Muntenegru.