De aproape două secole, de când a apărut ca urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, tricolorul este un simbol reprezentant al românilor. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Zi a Drapelului Național al României în mai 1998.

Drapelul, în forma pe care o are astăzi, a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I. Culorile drapelului au origini adânci în istoria poporului român, „Este o întruchipare a culorilor Principatelor Române, este un simbol al unităţii naţionale din timpul domniei lui Mihai Viteazul, când ştim că a avut loc prima Unire politică a Ţărilor Române, şi nu în ultimul rând, este o prezentare a celor mai frecvente culori care apar pe toate ţesăturile populare din toate regiunile României”, explică muzeograful Şerban Constantinescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a României, conform Digi24.

[highlight]Citiți și: 14 iunie 1848 este decretată înființarea STEAGULUI NAȚIONAL sub deviza „Dreptate, Frăție”. Ce NU ȘTIAȚI despre Drapelul României, SEMNIFICAȚIILE CULORILOR albastru, galben și roșu[/highlight]

Ziua Drapelului Național datează doar de câțiva ani, acesta fiind asociat, de regulă, cu Ziua Națională a României.
Anul trecut, ceremonialul militar organizat cu ocazia zilei de 26 iunie a fost mai restrâns şi s-a desfăşurat sub semnul doliului, după ce 18 români au murit într-un accident tragic, produs în Muntenegru.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews